loading

Orbán Viktor: mindenkinek meghosszabbodik a hitelmoratórium!

Orbán Viktor friss bejelentése szerint 6 hónappal automatikusan meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, ami azt jelenti, hogy a moratóriumban lévőknek nem lesz teendőjük, amennyiben továbbra sem törlesztenének. A miniszterelnök bejelentése szerint a feltételek nem változnak, ami azt jelenti, hogy a jövőben is bármikor ki lehet lépni a moratóriumból, illetve vissza lehet lépni abba.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a babaváró hitel kalkulátorunk.

A hitelmoratórium automatikus meghosszabbítása azoknak jelenthez nagy könnyebbséget, akik nehéz anyagi helyzetben vannak, ám a korábban bejelentett hosszabbítás feltételeinek nem feleltek meg. Ugyanis eddig az volt az elképzelés, hogy a gyermeket nevelőknek, a munkanélkülieknek, a közmunkásoknak és a nyugdíjasoknak nem kell 2021. július 1-ig fizetniük, rajtuk kívül azonban mindenki másnak folytatnia kellett volna január 1-től a hiteltörlesztést.

Mivel a miniszterelnök rövid videóüzenete szerint a moratórium feltételei nem változnak, a halasztás kizárólag a 2020. március 18-ig folyósított hitelekre vonatkozik, aki azóta vett fel kölcsönt, annak szerződés szerint kell fizetnie azt. Bár a videóban a miniszterelnök nem nevesítette a vállalkozásokat, minden bizonnyal rájuk is vonatkozik a kedvezmény.

A hitelmoratórium január 1-től való részleges feloldásától egyébként sokat tartottak, hiszen több gazdasági ágazat továbbra is rendkívül nehéz helyzetben van, a munkanélküliség pedig egy ideig még biztosan nem fog csökkenni.

Mi lesz a moratórium után?

A hitelmoratóriumról szóló kormányrendelet szerint alapvető elvárás, hogy kizárólag emiatt ne emelkedjenek majd a havi törlesztők, ám mivel a moratórium nem jelent sem hitel-, sem kamatelengedést, ez csak úgy oldható meg, ha a kölcsön futamidejét a fizetési szüneteltetésnél valamivel nagyobb mértékben hosszabbítják meg. (A moratórium alatt összegyűlt, meg nem fizetett kamatot a hátralévő törlesztők között egyenló arányban osztják majd szét, vagyis erre már nem számolnak fel kamatot a bankok.)

A moratórium hossza akár 15 hónap is lehet, vagyis annak, aki maximálisan kihasználja a lehetőséget, ennél biztosan nagyobb mértékben meghosszabbodik a futamideje.

Bár a moratórium mindenképpen nagy segítség a pénzügyi problémákkal küzdő adósoknak, kérdések is felvetődnek vele kapcsolatban. Egy hitelkártya esetében a kamat például akár évi 30% is lehet, és mivel ennek nincs klasszikus értelemben vett futamideje, a bankok az összegyűlt kamat megfizetésére részletfizetést biztosíthatnak. Ez a kamat a hosszabbítás miatt azonban még tovább hízhat, így a moratórium lejárták követően komoly anyagi terhet jelenthet még részletfizetés esetén is.

Babaváró hitel kalkulátor
step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyból származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • FOLYÓSÍTÁS AKÁR 3 NAP ALATT
 • NINCS FELESLEGES BANKI TALÁLKOZÓ -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ÜGYINTÉZÉS OTTHONRÓL -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • DÍJMENTES
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Tötsd ki adatbekérőnket
ONLINE
és kerüld el a banki sorban állást!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor
Szakértői cikkek
Kapcsolódó tartalmak
Szeptember végéig mindenkinek meghosszabbítják a moratóriumot

Megjelent a moratórium hosszabbításáról szóló kormányrendelet. Végül szeptember 30-ig minden adós számára meghosszabbítják a törlesztés szüneteltetését. A módosítást követően a törlesztőrészlet megfizetése alól 18 hónapig mentesülhetnek az adósok, sőt várhatóan...