Betöltés

Óriásit drágultak a budapesti panelek egy év alatt

szerző: Bankmonitor.hu
2019-10-21

24%-kal nőtt egy év alatt a budai panellakások átlagos négyzetméterára, míg a pestieknél kicsivel 20% felett volt a drágulás a Duna House adatai szerint. Ez egyben azt is jelenti, hogy a hitelből vásárlóknak nagyobb önerőt kell tudniuk előteremteni a vásárláshoz, és mivel a szükséges hitelösszeg is nagyobb lett, a havi törlesztő is nőtt. Előnyt jelent ugyanakkor a vásárlóknak, hogy a hosszú kamatperiódusú lakáshiteleknél jelentős kamatcsökkenés történt az elmúlt időszakban, ami némileg tompítja az áremelkedés mértékét.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

115 000 forinttal volt magasabb a budai panellakások átlagos négyzetmétere idén szeptemberben, mint egy évvel korábban, ez 24%-os drágulást jelent. A pesti oldalon valamivel kisebb összegű, 88 000 Ft volt az átlagos árnövekedés, ami ugyancsak impozáns, 20,4 százalékos emelkedés. Ez azt jelenti, hogy egy átlagosnak számító, 55 négyzetméter alapterületű házgyári lakáshoz a Duna nyugati oldalán 6,4 millió Ft-tal, míg a pesti oldalon 4,9 millió forinttal drágábban lehetett idén szeptemberben hozzájutni, mint 12 hónappal korábban.

Ez természetesen duplán sújtja azokat, akik most vásárolnának, és részben hitelből finanszíroznák a vásárlásukat, hiszen a magasabb ár miatt a minimálisan elvárt önerő és a hitelösszeg is magasabb most, mint korábban. Míg 2018. szeptemberben egy átlagos budai panel hitelből történő megvásárlásához legalább 7,8 millió Ft önerőt kellett összegyűjteni, addig idén 2 millió Ft-tal többre, 9,8 millióra van szükség. A pesti paneleknél is nőtt a minimális önerő szükséglet: itt 7 millió Ft helyett 8,8 millió Ft-ot kell saját forrásból biztosítani. (A bankok jelenleg a vételár 70%-áig hitelezik jellemzően az ingatlanvásárlás.)

A nagyobb összegű felvett hitel – változatlan futamidő mellett – természetesen magasabb havi törlesztőket is jelent: egy átlagos budai panellakás megvételénél 21 500 Ft-tal, míg egy pestinél, 13 900 Ft-tal magasabb törlesztőkre lehet felkészülni. (Itt mi 20 éves futamidejű és 10 éves kamatperiódusú lakáshitelekkel számoltunk minden esetben, illetve megkerestük a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorral a legkedvezőbb banki ajánlatot, ami 400 000 Ft igazolt jövedelemmel elérhető.)

Ez a különbség azonban még nagyobb lenne akkor, ha az elmúlt egy évben nem csökkentek volna a hosszú kamatperiódusú lakáshitelek kamatai, különösen a 10 évre fixált termékek esetében. (A kamatperiódus az az időszak, amíg a hitel kamata, ezzel együtt pedig a havi törlesztője nem változhat. Értelemszerűen minél hosszabb a kamatfixálás ideje, annál kiszámíthatóbb egy hitel az adós számára)

Például, ha egy 32,5 millió Ft-os panellakás megvásárlására valaki nem a 2019. szeptemberi, hanem az egy évvel korábban elérhető legkedvezőbb hitelkamattal vett volna fel jelzáloghitelt, akkor 132 500 Ft helyett 138 400 Ft havi törlesztőt kellene fizetnie, ami 20 év alatt 1,4 millió Ft többletköltséget jelentene teljes visszafizetésben. Vagyis a hitelkamatok elmúlt egy évben tapasztalt csökkenése valamelyest tompította a hitelből vásárlók számára a lakásárak emelkedése miatti költségnövekedést.

Van azonban egy másik érdekes vetülete is a lakásárak ilyetén alakulásának, mégpedig az, hogy a jelenlegi rendkívül kedvező kamatok miatt egy 2018. szeptemberben hitelből megvásárolt panel gyakorlatilag “kinőtte” a hitel kamatköltségét. Például, ha valaki akkor megvásárolt egy budai panellakást 26,1 millió Ft-ért, amire 18,3 millió Ft lakáshitelt vett fel, akkor ennek a teljes költsége a futamidő alatt 5,6 millió Ft, vagyis ennyivel kell a tőketartozás felett visszafizetnie két évtized alatt. Egy év alatt viszont az ingatlanja értéke 6,4 millió Ft-tal emelkedett, vagyis már 0,8% pluszban van.

Természetesen a lakásárak a jövőben aligha emelkedhetnek majd a jelenlegi ütemben, sőt, bizonyos túlárazott helyeken árkorrekció is történhet, ezért a most vásárlóknak nagyon megfontoltan kell eljárniuk. Például nagyon fontos, hogy az elérhető legkedvezőbb lakáshitelt találják meg a piacon, hiszen a legkedvezőbb és a legdrágább ajánlatok között sok millió Ft lehet teljes visszafizetésben a különbség. Ehhez talán a legjobb eszköz jelenleg a 13 bank ajánlatait összehasonlító Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor, ami ingyenesen megmutatja a legkedvezőbb hitellehetőségeket. Ha pedig úgy döntesz, hogy hitelszakértő segítségét kéred, ezt a kalkulációt követően jelezheted, a Bankmonitor szakértője pedig 24 órán belül keresni fog.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 hír, amiről lemaradhattál a héten, ha lakást vásárolnál

2019. 11. 10.

Az ingatlanvásárlás egy család életében általában a legnagyobb értékű tranzakció, ezért nagyon fontos a pénzügyileg jó döntés meghozatala, különösen, ha hitelfinanszírozással történik a vétel. A jó döntéshez adtunk a héten...

Blogajánló

 • alapblog

  Magyarország kis ország?

  Magyarország kis ország? Megkérdeztük Dragomán Györgyöt (irodalmár), Somogyi Zoltánt (szociológus) és Ungváry Krisztiánt (történész), hogy mi jut eszébe e kérdésről. A következő napokban az ő... The post Magyarország kis ország? appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.