Hírdetés

Örülhet, aki eddig várt a Babaváró hitellel

szerző: |
 

Ahogy vártuk, októberben tovább csökken a Babaváró hitel kamata, így a visszafizetendő kamattámogatás összege is. Ez akkor lehet lényeges, ha nem születik gyermekünk a hitel futamidejének első 5 évében. Emiatt továbbra is érdemes lehet várni azoknak, akiknek nem sürgős a hitel. Sőt, Babaváró októberi 3,81%-os kamata már nagyon komoly versenytársa lehet a személyi kölcsönöknek is.

Augusztusban a Babaváró hitel további kamatcsökkenését vártuk, ami be is következett: októbertől a hitelt már 3,81%-os induló kamattal lehet igényelni. Mivel a konstrukció alapból kamatmentes, ennek csak akkor lenne jelentősége, ha valami miatt vissza kellene fizetnünk a kamattámogatást – például, ha nem születik gyermekünk a futamidő első 5 évében.

Mekkora előnyt jelenthet az új kamat a Babaváró hitel visszafizetésekor?

A kamat a Babaváró hitel júliusi bevezetése óta folyamatosan csökkent. Míg a konstrukció indulásakor 4,73%-os kamatszinten, addig októbertől 3,81%-os kamaton lehetne megigényelni a kölcsönt.

A csökkenés a kamattámogatás összegében 400 ezer forintos megtakarítást eredményezne 5 év alatt, ennyivel kevesebbet kellene visszafizetnünk – például, ha nem születik gyermekünk – egy októberi Babaváró hitelre, mint egy júliusira. A szeptemberi igényléshez képest is 200 ezer forinttal jobban járunk, ha inkább megvárjuk a kérelmünk beadásával a következő hónapot.

Hírdetés

Hírdetés

Mit érdemes igényelni, személyi kölcsönt vagy Babaváró hitelt?

A 3,81%-os kamatszint még kedvezőbbnek tűnik, ha megnézzük, jelenleg milyen költséggel lehetne igényelni személyi kölcsönt. A Bankmonitor Személyi Kölcsön kalkulátora alapján jelenleg 6,95% a legkedvezőbb kamat.

Ha nem születik gyermekünk egy Babaváró hitelnél, akkor „csak” a kamattámogatást kell visszafizetnünk, melynek mértéke jóval alacsonyabb, mint a személyi kölcsönök jelenlegi kamata. Így gyermekszületés nélkül is nagyon jó alternatívája lehet a konstrukció egy személyi hitelnek. Egy 2,9 millió forint összegű, 5 éves futamidejű kölcsön példáján keresztül hasonlítjuk össze a két hitelt.

Egy Babavárónál – ha nem születik gyermek – az 5. évet követően megemelkedik a kamat. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy lesz gyermekünk, de szeretnénk részesülni a konstrukció kamatelőnyeiből, akkor érdemes ezt a futamidőt választani. A felvehető hitelösszeg 2,9 millió forint lehet 5 éves futamidő esetén, mivel a Babaváró maximális törlesztőrészlete havi 50 ezer forint.

A példánkban szereplő Babaváró hitelre 117 ezer forinttal kell kevesebbet fizetnünk összesen, mint a személyi kölcsönre, ez nagyságrendileg 25% költségmegtakarítást eredményezne a futamidő alatt.

Hogyan alakulnak a kamatok a jövőben?

A Babaváró hitel kamata az 5 éves állampapírhozamoktól függ, melynek mértéke az utóbbi időben jelentős mértékben csökkent. A jelenlegi gazdasági helyet azonban igen bizonytalan, nem tudjuk milyen irányba fognak elmozdulni a hozamok:

 • A nemzetközi gazdasági mutatók romlása.
 • A forint folyamatos leértékelődése.
 • Az USA-ban, Németországban inverz állampapír hozamgörbék alakultak ki (rövid lejáratra magasabb hozam érhető el, mint hosszú lejáratra).

Ezek a tényezők hatására elképzelhető a kamatok emelkedése és csökkenése is. Emiatt ne tudhatjuk, hogy ez a kedvező állapot mennyi ideig marad meg – esetleg további kamatcsökkenés következik-e be.

Az biztos, hogy érdemes megvárni az októbert Babaváró hitelünk igénylésével. Sőt, érdemes lehet átgondolni, hogy kisebb összegű személyi kölcsönt helyettesítsünk a konstrukcióval. Ebben az esetben még úgy is  jobban járhatunk, ha nem születik gyermekünk. Ezt azonban nagyon át kell gondolni, Babaváró hitelt ugyanis csak egyszer igényelhetünk, vagyis a maradék összeget már nem tudjuk egy második kölcsön keretében felvenni.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Ha 2022. májusáig igényled, akkor akár 130 ezer forint jóváírást
kaphatsz a hitel mellé.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • folyósítás akár 3 nap alatt
 • nincs felesleges banki találkozó -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ügyintézés otthonról -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Hírdetés