Betöltés

Összezuhanó tőzsdék, elszálló hozamok – Hogyan hat ez rád?

szerző: Bankmonitor
2018-02-07

Habár a tőzsdéken a hirtelen jött esés hatását már részben sikerült kiheverni, a folyamatosan emelkedő kötvényhozamok arra hívják fel a figyelmet, hogy nem árt továbbra sem óvatosnak lenni. Hazánkban is emelkedtek az államkötvény hozamok a közelmúltbeli mélypont óta, és úgy tűnik ez a folyamat folytatódni fog. A CashMester legújabb részében megnéztük, hogy ez mennyiben érinthet téged ha befektetésed, vagy hiteled van.

Mi történt pontosan?

Hallhattál róla, hogy a hét elején óriási korrekció indult el a világ tőzsdéin, ami az elmúlt időszak szinte végtelennek látszó emelkedési szériáját szakította meg. Emellett a kötvényhozamok is megindultak felfelé, hazánkban is 0,4-0,7 százalékponttal emelkedett az államkötvények hozamszintje a januári mélypontjukhoz képest. Felmerül könnyen a kérdés, hogy mennyiben érinthet ez átlagemberként? Visszaveti a befektetéseid értékét, esetleg megdrágítja a hiteled törlesztését?

Mit jelent ez magyarul?

Várható volt, hogy a nagyon magas árazási szintek után előbb-utóbb a tőzsdéket eléri a visszaesés. Azonban azt nem tudjuk eldönteni, hogy csak egy átmeneti, vagy tartósabb korrekcióról van-e szó (aktuálisan javult is a hangulat). Azt viszont le kell szögezni, hogy a 2008-ashoz hasonló válságról most nem beszélhetünk, hiszen a világgazdaság alapvetően jó formában van.

Egyes vélekedések szerint pontosan a jobb gazdasági környezetnek köszönhető az is, hogy a hozamok elkezdtek emelkedni. Ugyanakkor erős az a várakozás is, hogy az extrémen alacsony hozamoknak hamarosan normalizálódni kell, hiszen a jegybankok is szép lassan fel szeretnék számolni az olcsó pénz korszakát.

A nemzetközi trendeknek megfelelően itthon is magasabb szintre került a mindenki által vásárolható államkötvények hozama. Ha a január eleji mélypontot nézzük, az összes éven túli lejáraton hozamemelkedés zajlott le.

Miért kellene engem érdekelnie?

Elsősorban azok érezhetik meg az események hatását, akiknek befektetési alapja, esetleg közvetlen államkötvény- vagy részvénybefektetésük van. Azt észben kell tartani, hogy a visszaesés a befektetésekhez tartozik, így a hosszú távú szemléletet javasoljuk, tehát nem feltétlenül érdemes a befektetések között ugrálni.

A lakossági állampapírral rendelkezők ugyanakkor teljes biztonságban érezheti magukat, itt rövidtávon sem kell veszteségeket elszenvedned. Nem úgy, mint aki a bárki által vásárolható államkötvénnyel rendelkezik, hiszen rá érzékenyen hat a hozamemelkedés, hiszen ez a kötvény árfolyamának zuhanásával jár.

A lakáshitelesek esetében nagyon lényegesnek számít, hogy meddig tart a tőzsdei korrekció, illetve a hozamemelkedés. Már csak azért is, hogy a jegybank tudja-e tartani a korábban megcélzott irányt, hiszen a rövid hozamok nagyon alacsonyan tartása és a hosszú hozamok egyre lentebb szorítása mellett tört lándzsát.

Tartósan kedvezőtlen körülmények között a változó kamatozású hitelek kamatát befolyásoló BUBOR is magasabb szintekre kerülhet, megdrágítva a törlesztőt. Ugyanakkor a több évre fixált hitellel rendelkezőket nem érheti baj, ez esetben a törlesztő csak a kamatperiódus lejárta után tud változni.

Más lehet a helyzet azok számára, akik hitelt vennének fel, hiszen az államkötvény hozamok befolyásolják az induló kamat szintjét. A kamatemelkedés hatása ugyanakkor ez esetben is csak nagyobb csúszással válik érezhetővé, és a mértéke is attól függ, hogy mennyire emelkednek meg a hozamok.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Címkék:

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Anyuka esernyőt tart a kislánya felett

Lakáshitel: kivételek az új jövedelmi szabályok alól

2018. 10. 10.

Lakáshitel igénylésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk. Könnyen előfordulhat, hogy az új jövedelem terhelhetőségi szabályokról hallva kihagyunk a számításból olyan lehetőségeket, melyekkel ezután is élhetnénk, holott ezt nem is feltételezzük....

Mit kínálnak a bankok az MNB kedvenc lakáshiteléből?

2018. 10. 03.

Lakáshitelt szeretnél? És nem tudod, melyiket válaszd? Az MNB által preferált hosszú kamatperiódusú hitellel biztonságot vásárolhatsz magadnak. A CashMester legújabb számában megmutatjuk, hogy egy jól megválasztott, legalább 10 évig fix...

Hogyan válasszunk állampapírt?

2018. 09. 19.

A lakossági állampapírok a hosszú futamidő esetében változó kamatozásúak: prémium és bónusz állampapírok. Éppen ezért nemcsak az éppen aktuális kamatokat, hanem a következő években várható tendenciákat is érdemes figyelembe vennünk...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.