Összezuhanó tőzsdék, elszálló hozamok – Hogyan hat ez rád?

 • 2018.02.07.
 • szerző: bankmonitor.hu

Habár a tőzsdéken a hirtelen jött esés hatását már részben sikerült kiheverni, a folyamatosan emelkedő kötvényhozamok arra hívják fel a figyelmet, hogy nem árt továbbra sem óvatosnak lenni. Hazánkban is emelkedtek az államkötvény hozamok a közelmúltbeli mélypont óta, és úgy tűnik ez a folyamat folytatódni fog. A CashMester legújabb részében megnéztük, hogy ez mennyiben érinthet téged ha befektetésed, vagy hiteled van.

Mi történt pontosan?

Hallhattál róla, hogy a hét elején óriási korrekció indult el a világ tőzsdéin, ami az elmúlt időszak szinte végtelennek látszó emelkedési szériáját szakította meg. Emellett a kötvényhozamok is megindultak felfelé, hazánkban is 0,4-0,7 százalékponttal emelkedett az államkötvények hozamszintje a januári mélypontjukhoz képest. Felmerül könnyen a kérdés, hogy mennyiben érinthet ez átlagemberként? Visszaveti a befektetéseid értékét, esetleg megdrágítja a hiteled törlesztését?

Mit jelent ez magyarul?

Várható volt, hogy a nagyon magas árazási szintek után előbb-utóbb a tőzsdéket eléri a visszaesés. Azonban azt nem tudjuk eldönteni, hogy csak egy átmeneti, vagy tartósabb korrekcióról van-e szó (aktuálisan javult is a hangulat). Azt viszont le kell szögezni, hogy a 2008-ashoz hasonló válságról most nem beszélhetünk, hiszen a világgazdaság alapvetően jó formában van.

Egyes vélekedések szerint pontosan a jobb gazdasági környezetnek köszönhető az is, hogy a hozamok elkezdtek emelkedni. Ugyanakkor erős az a várakozás is, hogy az extrémen alacsony hozamoknak hamarosan normalizálódni kell, hiszen a jegybankok is szép lassan fel szeretnék számolni az olcsó pénz korszakát.

A nemzetközi trendeknek megfelelően itthon is magasabb szintre került a mindenki által vásárolható államkötvények hozama. Ha a január eleji mélypontot nézzük, az összes éven túli lejáraton hozamemelkedés zajlott le.

Miért kellene engem érdekelnie?

Elsősorban azok érezhetik meg az események hatását, akiknek befektetési alapja, esetleg közvetlen államkötvény- vagy részvénybefektetésük van. Azt észben kell tartani, hogy a visszaesés a befektetésekhez tartozik, így a hosszú távú szemléletet javasoljuk, tehát nem feltétlenül érdemes a befektetések között ugrálni.

A lakossági állampapírral rendelkezők ugyanakkor teljes biztonságban érezheti magukat, itt rövidtávon sem kell veszteségeket elszenvedned. Nem úgy, mint aki a bárki által vásárolható államkötvénnyel rendelkezik, hiszen rá érzékenyen hat a hozamemelkedés, hiszen ez a kötvény árfolyamának zuhanásával jár.

A lakáshitelesek esetében nagyon lényegesnek számít, hogy meddig tart a tőzsdei korrekció, illetve a hozamemelkedés. Már csak azért is, hogy a jegybank tudja-e tartani a korábban megcélzott irányt, hiszen a rövid hozamok nagyon alacsonyan tartása és a hosszú hozamok egyre lentebb szorítása mellett tört lándzsát.

Tartósan kedvezőtlen körülmények között a változó kamatozású hitelek kamatát befolyásoló BUBOR is magasabb szintekre kerülhet, megdrágítva a törlesztőt. Ugyanakkor a több évre fixált hitellel rendelkezőket nem érheti baj, ez esetben a törlesztő csak a kamatperiódus lejárta után tud változni.

Más lehet a helyzet azok számára, akik hitelt vennének fel, hiszen az államkötvény hozamok befolyásolják az induló kamat szintjét. A kamatemelkedés hatása ugyanakkor ez esetben is csak nagyobb csúszással válik érezhetővé, és a mértéke is attól függ, hogy mennyire emelkednek meg a hozamok.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Stuttgart kedvence – Porsche 911S (1970)

  Vannak formák, melyek hűen tükrözik egy-egy autótípus arculatát, e mellett a mai napig összetéveszthetetlenek. Ezek között az identitást meghatározó típusok között pedig vannak rokonlelkek is....

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.