Betöltés

Hiteled van vagy szükséged lenne rá? – Ez vár rád 2018-ban!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-01-02

Nem kérdéses, hogy felpörgött a hitelezés Magyarországon, óriási volt az érdeklődés a lakáshitelek iránt, de például a fogyasztási hiteleknél is új csúcs született az előző esztendőben. Joggal vetődik fel a kérdés az év első napjaiban, hogy mire számíthatunk az előttünk álló évben. Ezen belül is az érdekelt bennünket, hogy vajon még olcsóbban lehet lakáshitelhez jutni, vagy esetleg behúzzák a féket a bankok.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

A gyors válaszunk minderre az, hogy semmi sem indokolja azt, hogy a felfokozott hitelezési aktivitás visszaszoruljon, sőt további növekedésre van kilátás. Mindezt alapvetően az támogatja, hogy a hitelkamatok stagnálására, vagy egyes esetekben az esésére van remény.

Ennek legjobb bizonyítékát Nagy Márton, az MNB alelnöke szolgáltatta. Egy októberi rendezvényen azt mondta, hogy a jegybanki alapkamat 2020-ig egészen biztosan 0,9%-on maradhat, sőt, ha támogató a környezet, akkor még tovább is. A másik fontos üzenet az volt, hogy a 3 havi BUBOR (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb) 2019 elejéig nulla közelében tud maradni.

Fontos tudni, hogy már nem is alapvetően az alapkamatra kell odafigyelni, mert a hitelek kamata a BUBOR-tól függ a változó kamatozású hiteleknél. A lakáshitelek friss folyósításakor közel 50%-ban vesznek fel BUBOR-hoz kötött hiteleket, így kiemelt jelentősége van, hogy merre megy tovább a BUBOR.

A nyilatkozat idején a BUBOR 3 bázisponton állt (0,03%-on), és a jegybank alelnökének szavai alapján még egy évig biztosan élvezhetjük az alacsony kamatokat. Magyarra fordítva:

 • aki felvett BUBOR-hoz kötött hitelt, az a következő egy évben sem fog nagy változást tapasztalni, a korábban csökkenő törlesztők a jelenlegi szinten maradhatnak 2019 elejéig,
 • aki 2018-ban venne fel lakáshitelt, és az olcsóbb változó kamatú hitelt nézte ki, az valószínűleg hasonló kondíciókkal kaphat hitelt az év során, hacsak a bankok a kamatfeláron nem változtatnak.

A lakáshitelesek másik fele azonban már most is inkább a kiszámíthatóságot választja, amiért cserébe egyre kisebb prémiumot kell kamatban kifizetni. Jó hírünk pedig mindenkihez van, azok számára is, akik már felvettek rögzített hitelt és azok számára is, akik csak fel akarnak ilyet venni.

A rögzített hitelt választók azért örülhetnek, mert Nagy Márton szerint a következő 7 évben a reálkamatok negatívak maradhatnak, vagyis a jegybank 3%-os inflációs céljától elmaradnak majd a kamatok. Ezért akkor sem kell aggódniuk a kamatemeléstől, ha a kamatperiódus (fix kamatú időszak) lejár, mert nem lesz évek múlva ettől gyökeresen eltérő kamatszint.

A hitelfelvételben gondolkozók pedig azért érezhetik magukat előnyben, mert ahogy azt egy korábbi cikkünkben megírtuk, a jegybank 2018 elejétől új intézkedéseivel a hosszú kamatokat akarja csökkenésre bírni. Ez közvetlenül lentebb nyomja a rögzített hitelek kamatait is. A fő mondás az, hogy minél kisebb lesz a különbség a változó és rögzített hitel kamatai között, annál jobban megéri – minden egyéb változatlanságát feltéve – a rögzített hitelt választani.

Biztos sokaknak beugrik, hogy a rögzített hiteleknél 2017 nyarán jelentek meg a jegybanki minősítéssel rendelkező hitelek, a fogyasztóbarát lakáshitelek. A várakozásaink szerint ezen a téren a kamatok csökkenésére van kilátás. Egyrészt azért, mert az állampapírhozamok esése az induló hitelkamatokat is magával húzza. Ezen felül pedig akár a bankok a kamatfelárukat is csökkenhetik (referenciakamat + kamatfelár = hitelkamat). Ez utóbbira azért van kilátás, mert a bankok is olcsóbban juthatnak forráshoz, és a kamatkockázatukat egyszerűbb lesz fedezniük.

Végül, de nem utolsó sorban arról is meg kell emlékeznünk, hogy hónapokon belül választásokra kerül sor. Több olvasótól is kaptunk ilyen irányú kérdéseket, hogy a választásoktól kell-e tartani, például bizonyos állami lakásvásárlási kedvezményeket eltörölhetnek-e az említett esemény után.

A véleményünk az, hogy ettől semmiképpen sem kell tartani. A legújabb előrejelzések szerint a jelenlegi kormány folytathatja a munkát és a látott kormányzati intézkedések mind azt mutatják, hogy elkötelezettek az ingatlanpiac felvirágozása mellett, és különösen sok kedvezményt vehetnek igénybe a nagycsaládosok. A kedvezményeket ebben a cikkünkben vettük sorra.

Minden egy irányba mutat, mégpedig oda, hogy hasonlóan megéri majd 2018-ban is hitelt felvenni. Egyes esetekben a kamatok csökkenése megáll (változó lakáshitelek, egyéb hitelek), míg más területen, a rögzített lakáshiteleknél például még kedvezőbbek lehetnek a hitelezési kondíciók.

Azonban ettől még nem spórolhatjuk meg a hitelfelvétel előtti munkát, mert a hitelek között óriási eltérések lehetnek. Az alábbi hitel kalkulátorok éppen abban lesznek nagy segítségetekre, hogy általuk megtalálhatjátok a leginkább hozzátok illő hitelt.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Új hitelre vagy hitelkiváltásra van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Számít a futamidő kamatemelkedésnél? Nézzük meg!

2019. 06. 12.

Azt már mindannyian tudjuk, ha hosszabb időre veszünk fel hitelt, akkor többet is kell visszafizetnünk összességében a bank felé. Ez logikus, hiszen tovább használjuk a bank pénzét. Azt viszont már...

Vajon megéri a türelmi idővel induló lakáshitel?

2019. 06. 11.

Halasztott tőkefizetésű kölcsönnél az induló törlesztőrészletünk nagysága alacsony, viszont a türelmi időt követően megemelkedik, sőt magasabb lesz, mint egy normál hitelnél. Mikor éri meg türelmi időt igényelni, hogyan alakul a...

Blogajánló

 • alapblog

  Kávékapszulából saláta

  A szingapúri Nespresso visszaveszi a környezetszennyezőnek beállított használt kávékapszulákat, az alumíniumot újrahasznosítja, a zaccot meg elpasszolja egy Sky Greens nevű vertikális biofarmra, ahol a termesztett...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.