Rezsicsökkentés 2.0: egy életre búcsút inthetsz az áramszámlának

Rezsicsökkentés 2.0: egy életre búcsút inthetsz az áramszámlának
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-04-23 Frissítve: 2021-07-01
 

Indítsunk a tényekkel, egy átlagos családi ház áramfogyasztását egy körülbelül 1,6 millió forintos egyszeri beruházásból fedezhetjük hosszú távra. A megtérülési idő egy napelem rendszernél körülbelül 10 év, de ezt leszoríthatjuk, ha például az állami támogatást kihasználva lakástakarékból invesztálunk be. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mit érdemes tudni a témában.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Egészen biztosan sokan láttak már napelem rendszert, ha nem is teljes valójában, de például egy családi ház tetején magukat a napelem cellákat. Amikor külföldre megyünk nyaralni, ahol meglehetőségen magas a napsütéses órák száma, ott elég gyakran találkozunk ilyen rendszerekkel. Viszont látva az utóbbi egy évtized tendenciáit, Magyarországon is egyre inkább teret nyernek ezek a megoldások.

Azt gondolhatnánk, hogy napelem rendszert csak a gazdagok engedhetnek meg maguknak, de ez nincs így. Sőt, ha jól van megtervezve a rendszer, akkor egy egész családi ház áramfogyasztását is ki tudja váltani egy napelem rendszer. Hiszen a napelemek által termelt energiát a rendszerbe visszatöltjük, ezáltal pedig jó esetben egy életre elbúcsúzhatunk attól, hogy az áramszámlák leapasszák a bankszámlánkat.

Gondoljunk csak bele, hogy egy családi háznál mennyi pénzt fizetünk ki csak az áramra. Egy átlagos családi ház minden további nélkül elfogyaszt egy évben 4000 kWh-át. Összehasonlításképpen, egy 50 négyzetméteres lakás éves fogyasztása 1200-1500 kWh körül van, tehát teljesen reális elgondolás, ha egy 100-150 négyzetméteres családi házra a 4000 kWh-át vesszük alapul.

Kerekítve 40 forintot kifizethetünk 1 kWh áramért, így éves szinten a családi ház áramfogyasztására 160 ezer forintot is kifizethetünk, ami havi szinten kicsivel több mint 13 ezer forint. Képzeljük el, hogy nem akarunk többet ennyit fizetni, inkább egy napelem rendszert építünk ki, ami pont képes annyi energiát visszatölteni a rendszerbe, amit mi fogyasztunk.

Körbenéztünk a napelemet telepítő honlapokon és azt találtuk, hogyha a 4000 kWh teljesítményre van szükségünk, akkor egy 3,64 kWp-s rendszer lesz számunkra a megoldás. 1 kWp teljesítményért körülbelül 400-500 ezer forintot kell kifizetni, vagyis 1,6 millió forintból a számításaink szerint megvan a rendszer telepítéssel együtt.

Amennyiben azt vesszük, hogy évente 160 ezret fizetnénk ki áramszámlára, akkor jól láthatóan 10 év alatt érjük el a fordulópontot és utána a rendszer már nyereséget termel számunkra. Persze, ha azt vesszük alapul, hogy idővel nő az áram ára, akkor a megtérülési idő korábban érkezhet el. De van olyan eset is, amikor valamiért a rendszer teljesítménye romlik le, esetleg egy alkatrész esik ki, ez mind-mind emeli a megtérülési időt. Lényeg a lényegben, hogy egy egyszeri nagyobb beruházással hosszabb távon gondolkozva igazán sokat nyerhetünk (10 év után évente átlagosan 160 ezer forintot mai áramárral számolva).

A legnagyobb kérdés, hogy mi van akkor, ha nem áll a rendelkezésünkre bő 1,5 millió forint, hiszen akkor vagy hitelhez vagy egy korábban kötött lakástakarékpénztári szerződéshez kell nyúlni. Nézzük sorrendben, hogy mennyiben változik a kép, ha átlagos kereset mellett veszünk fel hitelt vagy éppen LTP-t.

A lakástakarék ezért különleges, mert ott előre tudunk takarékoskodni egy ilyen kiadásra. A lakástakarék kalkulátorunk szerint, ha havi 20 ezer forintot teszünk félre és 5 évig takarékoskodunk, akkor az állami támogatással együtt összejöhet az 1,6 millió forint. Persze a megcélzott összeget gyorsabban is összegyűjthetjük, ha van lehetőségünk 2 darab lakástakarékot kötni.

Számolj utána kalkulátorunkkal, hogy mennyit tesz hozzá a lakástakarék az ingatlancéljaidhoz!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Az is előfordulhat, hogy nem tudunk várni és akár egy szabad felhasználású lakáshitellel, vagy egy személyi kölcsönnel valósítjuk meg a napelem rendszert. A legjobb lakáshitelt most 10 évre 5% alatti THM-mel megkapjuk és az 1,6 millió forint havi törlesztője 16 ezer forint lesz. A személyi kölcsönnél magasabb a THM, körülbelül 11%-os, ráadásul itt nem vállalhatunk olyan hosszú futamidőt, mint a lakáshitelnél. A havi törlesztő a legolcsóbb esetben 27 ezer forint, viszont ezért cserébe a hitelt 7 év alatt kifizetjük, és végig ugyanakkora lesz a törlesztőnk.

    Nem nagy meglepetés, hogy a lakástakarékból ússzuk meg a legolcsóbban az üzletet, hiszen ekkor 1,2 millió forint befizetéssel (22,5%-kal olcsóbban) elvihetjük az 1,6 milliós rendszert. A hitelnél a banknak fizetett kamatok miatt az 1,6 milliónál többet kell a napelem rendszerbe invesztálni. A lakáshitelnél a teljes kifizetés 10 év alatt 1,9 millió forint, míg a személyi kölcsönnél 7 év alatt 2,3 millió forint.

    Mindebből jól látszik, hogy még akár hitelből is érdemes nekivágni egy napelem beruházásnak, mert hosszú távon még a kamatok kifizetése után is nyerünk vele. De persze itt is igaz, hogy a legjobb megoldás vagy az előtakarékosság állami támogatással, vagy ha hitelre van szükségünk, akkor a legolcsóbb THM-mel rendelkező hitelt érdemes választani. Azonban ekkor még arra is ügyelni kell, hogy milyen kamatozást választunk: változót vagy éppen fixet.

    Hirdetés

    Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

    Hirdetés