Betöltés

Rezsicsökkentés 2.0: egy életre búcsút inthetsz az áramszámlának

szerző: Bankmonitor.hu
2018-04-23

Indítsunk a tényekkel, egy átlagos családi ház áramfogyasztását egy körülbelül 1,6 millió forintos egyszeri beruházásból fedezhetjük hosszú távra. A megtérülési idő egy napelem rendszernél körülbelül 10 év, de ezt leszoríthatjuk, ha például az állami támogatást kihasználva lakástakarékból invesztálunk be. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mit érdemes tudni a témában.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Egészen biztosan sokan láttak már napelem rendszert, ha nem is teljes valójában, de például egy családi ház tetején magukat a napelem cellákat. Amikor külföldre megyünk nyaralni, ahol meglehetőségen magas a napsütéses órák száma, ott elég gyakran találkozunk ilyen rendszerekkel. Viszont látva az utóbbi egy évtized tendenciáit, Magyarországon is egyre inkább teret nyernek ezek a megoldások.

Azt gondolhatnánk, hogy napelem rendszert csak a gazdagok engedhetnek meg maguknak, de ez nincs így. Sőt, ha jól van megtervezve a rendszer, akkor egy egész családi ház áramfogyasztását is ki tudja váltani egy napelem rendszer. Hiszen a napelemek által termelt energiát a rendszerbe visszatöltjük, ezáltal pedig jó esetben egy életre elbúcsúzhatunk attól, hogy az áramszámlák leapasszák a bankszámlánkat.

Gondoljunk csak bele, hogy egy családi háznál mennyi pénzt fizetünk ki csak az áramra. Egy átlagos családi ház minden további nélkül elfogyaszt egy évben 4000 kWh-át. Összehasonlításképpen, egy 50 négyzetméteres lakás éves fogyasztása 1200-1500 kWh körül van, tehát teljesen reális elgondolás, ha egy 100-150 négyzetméteres családi házra a 4000 kWh-át vesszük alapul.

Kerekítve 40 forintot kifizethetünk 1 kWh áramért, így éves szinten a családi ház áramfogyasztására 160 ezer forintot is kifizethetünk, ami havi szinten kicsivel több mint 13 ezer forint. Képzeljük el, hogy nem akarunk többet ennyit fizetni, inkább egy napelem rendszert építünk ki, ami pont képes annyi energiát visszatölteni a rendszerbe, amit mi fogyasztunk.

Körbenéztünk a napelemet telepítő honlapokon és azt találtuk, hogyha a 4000 kWh teljesítményre van szükségünk, akkor egy 3,64 kWp-s rendszer lesz számunkra a megoldás. 1 kWp teljesítményért körülbelül 400-500 ezer forintot kell kifizetni, vagyis 1,6 millió forintból a számításaink szerint megvan a rendszer telepítéssel együtt.

Amennyiben azt vesszük, hogy évente 160 ezret fizetnénk ki áramszámlára, akkor jól láthatóan 10 év alatt érjük el a fordulópontot és utána a rendszer már nyereséget termel számunkra. Persze, ha azt vesszük alapul, hogy idővel nő az áram ára, akkor a megtérülési idő korábban érkezhet el. De van olyan eset is, amikor valamiért a rendszer teljesítménye romlik le, esetleg egy alkatrész esik ki, ez mind-mind emeli a megtérülési időt. Lényeg a lényegben, hogy egy egyszeri nagyobb beruházással hosszabb távon gondolkozva igazán sokat nyerhetünk (10 év után évente átlagosan 160 ezer forintot mai áramárral számolva).

A legnagyobb kérdés, hogy mi van akkor, ha nem áll a rendelkezésünkre bő 1,5 millió forint, hiszen akkor vagy hitelhez vagy egy korábban kötött lakástakarékpénztári szerződéshez kell nyúlni. Nézzük sorrendben, hogy mennyiben változik a kép, ha átlagos kereset mellett veszünk fel hitelt vagy éppen LTP-t.

A lakástakarék ezért különleges, mert ott előre tudunk takarékoskodni egy ilyen kiadásra. A lakástakarék kalkulátorunk szerint, ha havi 20 ezer forintot teszünk félre és 5 évig takarékoskodunk, akkor az állami támogatással együtt összejöhet az 1,6 millió forint. Persze a megcélzott összeget gyorsabban is összegyűjthetjük, ha van lehetőségünk 2 darab lakástakarékot kötni.

Számolj utána kalkulátorunkkal, hogy mennyit tesz hozzá a lakástakarék az ingatlancéljaidhoz!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok

EBKM

Számlanyitási díj

Kamatbónusz
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az is előfordulhat, hogy nem tudunk várni és akár egy szabad felhasználású lakáshitellel, vagy egy személyi kölcsönnel valósítjuk meg a napelem rendszert. A legjobb lakáshitelt most 10 évre 5% alatti THM-mel megkapjuk és az 1,6 millió forint havi törlesztője 16 ezer forint lesz. A személyi kölcsönnél magasabb a THM, körülbelül 11%-os, ráadásul itt nem vállalhatunk olyan hosszú futamidőt, mint a lakáshitelnél. A havi törlesztő a legolcsóbb esetben 27 ezer forint, viszont ezért cserébe a hitelt 7 év alatt kifizetjük, és végig ugyanakkora lesz a törlesztőnk.

Nem nagy meglepetés, hogy a lakástakarékból ússzuk meg a legolcsóbban az üzletet, hiszen ekkor 1,2 millió forint befizetéssel (22,5%-kal olcsóbban) elvihetjük az 1,6 milliós rendszert. A hitelnél a banknak fizetett kamatok miatt az 1,6 milliónál többet kell a napelem rendszerbe invesztálni. A lakáshitelnél a teljes kifizetés 10 év alatt 1,9 millió forint, míg a személyi kölcsönnél 7 év alatt 2,3 millió forint.

Mindebből jól látszik, hogy még akár hitelből is érdemes nekivágni egy napelem beruházásnak, mert hosszú távon még a kamatok kifizetése után is nyerünk vele. De persze itt is igaz, hogy a legjobb megoldás vagy az előtakarékosság állami támogatással, vagy ha hitelre van szükségünk, akkor a legolcsóbb THM-mel rendelkező hitelt érdemes választani. Azonban ekkor még arra is ügyelni kell, hogy milyen kamatozást választunk: változót vagy éppen fixet.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Szakértőnk mindenben segít az ÚJ LAKÁSTAKARÉK termékeket illetően is!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

7 Hozzászólás

 1. Ignácz Imre

  Hasonlóan gondoltam én is , mint ahogy Önök írják , ezért tavaly kiépítettem a napelem rendszert.
  Egy “szépséghibája” van a számításnak , hogy a rendszerhasználati díjat mindenképpen fizetni kell.
  Ez viszont közel 50 %-a számlának ! Azt , hogy én áramot termelek a “rendszernek” senki nem díjazza ! Sőt , ha többet termelek mint ami a szükségletem azt megadóztatja a “népbarát” kormányunk !!! Sajnos még itt tartunk…….!

 2. Tóth Tibor Antal

  A havi áram fogyasztás kicsit túl van becsülve. A havi kb. 13000 Ft sok, ha csak a medencét nem árammal fűtik, amúgy ha nem nagy lábon él az ember egy 100-120 nm2-es ház áram igénye 6000-7000 Ft/hó.

 3. Erdősi Zoltán

  Szerintem egy kicsit kamu szaga van ennek a cikknek. 1,6 millió csak a napelem telepítést fedezi és ebben nincs benne a puffer akkumulátor, ami napsütötte órákon kívüli időben fedezi a villamos energiát. A cikk azt sugallja, hogy ez a beruházás télen nyáron nappal és este ugyanúgy szolgáltatja a villamos energiát, holott a valóságban nincs így. Ahhoz hogy esete is legyen áram, ahhoz kell egy akkumulátortelepet telepíteni, ami jelenlegi árak mellett kapásból meg tízszerezi a beruházás árát (16 Mft.)

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Zoltán,

   Természetesen a napelem csak nappal termel áramot, ezen kívül (például az esti, éjszakai órákban) az elektromos hálózatból származó áramot használjuk fel. Ez fordítva is igaz, amikor termel a rendszer, mi nagy valószínűséggel nem tudjuk felhasználni az áramot, hiszen éppen a munkahelyen vagyunk, ilyenkor visszatáplálunk az elektromos hálózatba.
   Ugyanakkor az áram betárolására nincs szükség, hiszen az áramszolgáltatóval elszámoljuk a termelést és felhasználást (kimenő-bemenő villanyóra segítségével),vagyis a különbözetet kell kifizetni, amit vagy mi, vagy a szolgáltató áll (többlettermelés esetén). Ha olyan rendszert választunk, ami megtermeli a szükségleteinknek megfelelő áramot, akkor az elszámolás során nullára fogunk kijönni.

 4. Erdősi Zoltán

  Abban az esetben ki fogja megvásárolni a megtermelt energiát, amikor már így is túlkínálat van a piacon köszönhetően a németeknek?
  A kereslet kínálat függvény azt mondja, ha túl nagy a kínálat, akkor alacsony az ár, ebben az esetben nem működik ez a modell.
  Ki fogja megfizetni a villanyóra cseréket, amik az elszámoláshoz kellenek, ha egy családiház villamos energiát termel?
  Vagy ki fogja fizetni a villamos energia rendszer átalakítást, hogy egy családiházas lakóövezet áramtermelését elbírja az elektromos hálózat?
  Most jelenleg ezek még nem megoldott kérdések és nagyon sokba kerülő kérdések.

  1. bankmonitor.hu

   A nemzetközi folyamatokba nem mennénk bele, egyelőre azt látjuk, hogy például hazánk nettó energia importőr.
   Egy esetleges törvényi változás valós kockázatot jelenthet, viszont azt a spekuláció témakörébe utaljuk, hogy mi lenne, ha tömeges használatba kerülne a napelem használat.

 5. Válasz

  A rendszerhasználati díjat azért Önnek kell fizetnie, mert Ön használja a rendszert, nem a rendszer Önt. Ha nem akarja fizetni, mondja föl a szolgáltatási szerződést. Ja, hogy akkor nem mindig lenne árama, hanem csak akkor, amikor épp nem is annyira van rá szüksége?

  Igazságtalan és az áramszolgáltató számára rendkívül hátrányos lenne, ha akkor is meg kellene venniük Öntől az áramot, amikor semmi szükségük nincs rá, és akkor kellene adniuk, amikor minden fogyasztó épp kér, tehát nem kapnak senkitől, és nekik is drágán kell beszerezniük pl. gázerőművekből v. külföldről, hogy aztán átlagos áron adhassák Önnek tovább. A németeknél ezt úgy oldották meg, hogy ezt a veszteséget szétterítik azokra a fogyasztókra, akik nem telepítenek napelemet, nem termelik a veszteséget az áramszolgáltatónak. Részben ennek köszönhető, hogy ott kb. 2,5x(!) annyiba kerül a lakossági villamos energia ára.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A hitelből történő lakásvásárlás 5+1 lépése

2019. 06. 19.

Lakást vennél? Hitelre? Kemény menetre számíthatsz, sok izgalommal, a procedúra végére pedig jó esetben is pár hónap után kerülhet csak pont. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, és persze adunk néhány hasznos...

Blogajánló

 • alapblog

  Mivel fizetünk a jövőben?

  Az MNB-vel és az Inforádióval közös, Párbeszéd a gazdaságról című műsorunk tegnapi adásában Varga Lóránt, az MNB fősztályvezetője, valamint Szabó Dávid, a HOLD Alapkezelő alapkezelője...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.