Sokan keresik a vidéki vályogházakat! De melyik bank ad hitelt ezekre?

Sokan keresik a vidéki vályogházakat! De melyik bank ad hitelt ezekre?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-06-30
 

Csaknem 600 ezer vályogház van még jelenleg is Magyarországon, ami a teljes lakásállomány mintegy 13 százaléka, ez pedig csak minimálisan múlja alul a panellakások 14 százalékos részarányát. Bár a vályog egy természetes, jó hőszigetelő tulajdonságú építőanyag, vannak hátrányai is, részben éppen emiatt sok esetben lakáshitel is szigorúbb feltételekkel igényelhető rájuk. Cikkünkben összegyűjtöttük a vályog előnyeit és hátrányait, illetve megmutatjuk, milyen feltételekkel igényelhető most jelzáloghitel egy részben vagy egészben vályogból készült épületre.

A vályog olyan törmelékes üledék, amely agyagból, iszapból és homokból (jellemzően 40-40-20 százalékos arányban) áll, növényi rostokkal (általában szalmával) keverve pedig évezredek óta kedvelt építőanyag. Mivel a vályogtégla előállítása nem igényel komoly technológiát (például égetőkemencét), Magyarországon is sok épület készült ebből az anyagból, ezek közül csaknem 600 ezer jobb-rosszabb állapotban, de jelenleg is áll.

Hirdetés

Hirdetés

A vályog előnyei és hátrányai

A vályog maga remek hőszigetelő, nyáron hűvös, míg télen meleg, ráadásul a vályogból készült fal lélegzik, így kellemes mikroklímát biztosít. Fontos, hogy az ebből készült falazat képes megkötni a belső térben lebegő apró porszemeket, ami sok allergiás vagy asztmás ember számára jó hatású lehet.

Vannak azonban a vályognak hátrányai is. A legfontosabb probléma a vízre való érzékenysége, ezért rendkívül fontos a megfelelő szigetelés, ami egyrészt az alapozást jelenti – hiszen ez védi a falakat a talajnedvességtől – de a túlnyúló tető is segíthet abban, hogy az eső ne verje az épület külső felületét. A vályogházak nagyobb falfelületein sokszor jelentkező repedésekkel is nehéz mit kezdeni, ez ugyanis az építőanyag kiszáradásával járó természetesen jelenség, amit legfeljebb mérsékelni lehet, de megszüntetni nem. (A vályogot éppen ezért bizonyos távolságokban régebben szalmaréteggel szakították meg, de az újabb épületeknél úgynevezett soványbeton-réteggel oldják meg ezt a problémát.)

Mindenképpen hátrány a vályog esetében az is, hogy rosszul tartja meg a vakolatot. A foltokban lejövő vakolat pedig feltűnő látvány.

Éppen a nedvességre való érzékesége miatt a régi vályogházak zöme bizony nincs jó állapotban, hiszen a rosszul szigetelt alap és az elhanyagolt tetőszerkezet ott teszi sebezhetővé az építőanyagot, ahol a legérzékenyebb. A nedvesség által meggyengített vályog falazat pedig hamar statikai problémákat okozhat, egy ilyen épület felújítása, korszerűsítése pedig már egyáltalán nem biztos, hogy kivitelezhető, vagy éppen rentábilis.

Nem minden bank ad hitelt 

Éppen ezért nagyon körültekintően kell vályogházat vásárolni, bármennyire is csábító elsőre az ingatlan, vagy az érte kért ár. A bankok is hasonlóan óvatosak a vályogházakkal, hiszen egy hitel mögött álló fedezetnek tartósnak, értékállónak kell lennie, máskülönben nem jelent garanciát a bank számára. Az egyes bankok gyakorlata azonban nagyon eltérő, így a finanszírozást kereső vevőknek célszerű alaposan szétnézniük a piacon.

Van például bank, amelyik egyáltalán nem hitelez vályog vagy vegyes falazatú (vályog és tégla) ingatlant, pontosabban ilyenkor telekáron számolja a fedezet értékét. Hiába van tehát egy szép, jó állapotú vályogházról szó, ha a telek például csak 5 millió forintot ér, akkor a legjobb esetben is legfeljebb ennek 80 százaléka lehet a hitelösszeg. A bankok ugyanis a fedezet becsült forgalmi értékének 80 százalékánál több hitelt nem adhatnak, de vidéken inkább 40-60 százalékos arány a jellemző. Ez alapján pedig egy 5 millió forint értékű telek esetében a vevő legfeljebb 2,5-3 millió forint hitelre számíthat.

Máshol felső korhatárt szabnak meg a vályogházaknál: a kizárólag vályogból készült épületek nem lehetnek 50 évesnél idősebbek, míg a vegyes falazatúaknál 60 év a plafon. Ezen kívül alaposan odafigyelnek a legalább 2,5 méteres belmagasságra is, hiszen sok régi ingatlannál (például a parasztházak, tanyák esetében) ennél alacsonyabban van a plafon, ami a hitelezhetőség szempontjából kizáró tényező. Éppen a nedvességre való érzékenysége miatt elvárás a kiépített ereszcsatorna és a ház körüli járda megléte, valamint a falazat nem lehet nedves, repedezett. Mivel ez utóbbi a vályog esetében sokszor természetes folyamat következménye, ami a ház statikai állapotát nem érinti, eladás előtt célszerű rendbe hozni a „csak szépészeti jellegű”, apróbb hibákat.

A vályogházakat egyébként hitelező bankoknál jellemző az, hogy alacsonyabb hitelbiztosítási értékkel számolnak, így az értékbecslő által meghatározott becsült forgalmi értéket csökkentik mondjuk 30 százalékkal, és ez alapján határozzák meg a maximálisan adható hitel összegét.

Csok, falusi csok

A csok (családi otthonteremtési kedvezmény) és a falusi csok támogatás megigényelhető egy részben vagy egészben vályogból készült ingatanra, ám fontos, hogy a csoknál már a vásárláskor, a falusi csok-nál pedig legkésőbb a korszerűsítést követően lakható állapotúnak kell lennie az épületnek. A falusi csok ráadásul kifejezetten a kisebb vidéki településeken és tanyákon érhető el, éppen ott, ahol a vályog leginkább jellemző. A falusi csok-nál a támogatás felét egyébként is felújításra kell fordítani, így akár egy rosszabb állapotú ház is jó vétel lehet.

Ha kedvező kamatú csok-hitelben gondolkodtok, akkor ez a vályog esetében nehezíti a dolgokat, ugyanis itt a bankok egyedileg döntenek, hogy miként kezelik a vályogházakat, így célszerű előre feltérképezni a lehetőségeiteket, és eleve ott igényelni a csok támogatást, ahol a csok-hitel is összejöhet.

Mentő ötlet, ha nem kaptok lakáshitelt

Amennyiben nem kaptok lakáshitelt a kiszemelt vályogház megvásárlására, akkor akár személyi kölcsönből vagy Babaváró hitelből is megvásárolhatjátok, hiszen ezek fedezetlen konstrukciók, amelyeknél kizárólag a nettó igazolt jövedelem alapján hitelez a bank. Közös jellemzőjük, hogy a maximális hitelösszeg 10 millió forint, de persze a Babaváró esetében számos személyi feltételt is megszabott a jogalkotó, például csak házasok igényelhetik, illetve legalább a pár egyik tagja igényléskor nem töltheti be a 40. életévét.

Ha ellenőriznétek, hogy kaphattok-e Babaváró hitelt, akkor a Bankmonitor Babaváró hitel kalkulátorával ezt pillanatok alatt megtehetitek. Ha pedig személyi kölcsönt kerestek, akkor ezzel a hitelkakulátorral találhatjátok meg a számotokra elérhető legjobb ajánlatot a piacon.

Ha megkeresnétek az aktuálisan elérhető legolcsóbb lakáshitelt, akkor használjátok az alábbi bankfüggetlen lakáshitel kalkulátort:

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

1
Hirdetés