Spórolj 400 ezret! A bankszámla lehet a ludas a fogyasztóbarát hiteleknél!

  • 2017.07.19.
  • szerző: bankmonitor.hu

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel egyik célkitűzése, hogy megkönnyítse a lakáshitelek összehasonlítását. Ennek ellenére a hitelfelvevőnek nagyon figyelmesnek kell lennie, hogy nehogy almát körtével hasonlítson össze. Az eltérés ugyanis jelentős: egy jól kiválasztott bankszámlával akár 400 ezer forinttal csökkenthető a teljes visszafizetés, amivel egy 5 éves kamatperiódusú lakáshitel hiteldíj mutatója 5,2%-ról 4,6%-ra zsugorodik.

Míg a fogyasztóbarát lakáshitel költségei kiemelten szabályozottak a kamatfelár, a folyósítási jutalék valamint az elő- és végtörlesztési díj oldaláról, addig a számlavezetési díj tekintetében teljesen szabad terepet engednek a bankoknak. Az MNB honlapján elérhető terméktájékoztatók reprezentatív példája a THM kiszámítása során minden esetben az Alapszámlát veszi alapul (ez egy olyan számla, amit minden banknak kötelező nyújtania), ezzel szemben a bankok hirdetményei vegyes képet mutatnak.

Ennek azért van kiemelt jelentősége, mert míg az Alapszámla havi számlavezetési díja 1665 forintról indul, addig szinte az összes bank kínál ennél jelentősen olcsóbb, párszázforintos megoldást. Ez a nagyságrendileg 1000 forintot is meghaladó eltérés pedig jelentősen torzítja a hitel költségeit egyetlen számban összefoglaló, az összehasonlítás alapját képező THM mutató értékét.

A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy a hitelfelvevő egy online kalkulátorban vagy egy bankfióki kalkulációban jelentősen kedvezőbb hitelajánlatot láthat viszont, attól függően, hogy azt milyen számlavezetési díjjal kalkulálták.

Lakáshitel kalkulátor

Ft
év
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján 14 bank, 89 ajánlata közül választhatsz.

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Ezért megvizsgáltuk, hogy a nagybankok közül a fogyasztóbarát lakáshitelhez ki milyen számlavezetési díjat alkalmaz az egyes tájékoztatóiban. Az FHB Bank minősített lakáshitele már július elseje óta elérhető, míg az Erste Bank ajánlata július 24-től válik értékesíthetővé.

Jól látszik, hogy mindkét esetben az MNB-s termékismertető tartalmazza a legmagasabb bankszámlavezetési költségeket (havi 1 665 forint), így a THM mutatókat. Ehhez képest a bankok által publikált hirdetményekben az Erste Bank már jelentősen kedvezőbb havi díjjal (200 Ft) számol, de még ezt is tovább lehet fokozni, ha a példában szereplő ügyfél optimálisan választ.

Az FHB Banknál az Aktív számla (199 Ft/hó), az Erste Banknál pedig a Privilégium számla (0 Ft/hó) választásával drasztikusan csökkenthető a lakáshitel teljes visszafizetése, előbbinél 350 ezer, míg utóbbinál 400 ezer forint megtakarítást jelent a jól megválasztott bankszámla. Ennek megfelelően jelentősen csökken a lakáshitelek THM mutatója is, átlagosan 0,6%-ponttal.

A fentiek fényében nem győzzük hangsúlyozni, hogy mindenki kérjen személyre szabott tájékoztatást és kalkulációt, annak érdekében, hogy eligazodjon a lakáshitelezés útvesztőjében és a lehető legtöbb hasznos információ birtokában döntsön egyik vagy másik bank lakáshitel ajánlata mellett!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.