loading

Te is ilyen befektetésre vágysz: szárnyalnak a nyugdíjpénzek hozamai!

A nyugdíjcélú megtakarítás az egyik leghosszabb befektetés, amibe életünk során belevághatunk. Ezért roppant fontos, hogy tisztában legyünk az elérhető hozamok mértékével. Nem mindegy, hogy milyen nyereséget érünk el a futamidő alatt: ezen múlhat a nyugdíjas éveink biztonsága!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

A közelmúltban a Magyar Nemzeti Bank számos kimutatást tett közzé az önkéntes nyugdíjpénztárakról. Legutóbb például a friss hozamadatok láttak napvilágot: ezek alapján elmondható, hogy a 2020-as évben is voltak komoly befektetési sikerek! Még fontosabb, hogy a hosszú távú (10-15 éves) múltbeli hozamok is bőven az infláció felett alakultak – tehát a pénztárak két válsággal is eredményesen meg tudtak birkózni.

A koronavírus ellenére is voltak nagy sikerek!

A 2020-as világjárvány a befektetési piacot sem kímélte: 10 éve nem látott zuhanásnak lehettünk szemtanúi. Ennek ellenére a legtöbb nyugdíjcélú portfólió talpra tudott állni, és 2020. év végére sikerült pozitív hozamot elérniük. A legjobban muzsikáló 15 portfólió teljesítményét az alábbi grafikon mutatja.

A 15 legjobb ÖNYP-portfólió hozamai 2020-ban

Látható, hogy a legeredményesebb portfóliók a válság évében is kétszámjegyű hozamot tudtak produkálni! A 2020-as infláció 3,3% volt, így a top 15 portfólió mindegyike pozitív reálhozamot termelt a befektetők számára. Említést érdemel, hogy a legjobb portfóliók szinte kivétel nélkül felülteljesítették az úgynevezett „referenciaindexet”: ez az a hozam, amelyhez az adott befektetés teljesítményét mérni szokás.

A tavalyi évet tehát szép befektetési eredményekkel zárták a pénztárak. Ez a világpiacokon eluralkodó pozitív befektetői hangulatnak is köszönhető, továbbá jótékony hatást gyakorolhatott erre az ÖNYP-portfóliók részvényhányadának emelkedése is.

Mitől függ az elérhető hozam mértéke?

A legjelentősebb nyugdíjpénztáraknál általában 3-5 befektetési portfólió közül lehet választani, melyek különböző kockázatot hordoznak. A kötvényportfóliók biztonságosabbak, viszont a várható hozamuk is alacsonyabb. A részvényportfóliók kockázatosabbak, de magasabb hozampotenciállal rendelkeznek.

Elsősorban a kockázattűrő képesség szerint érdemes portfóliót választani: akik nem riadnak vissza a hozamok ingadozásától, ők a jobb eredmények elérése érdekében választhatnak részvénytúlsúlyos portfóliót. A konzervatívabb kötvényportfóliók a biztonsági játékosoknak valók: a hozam itt stabil és kiszámítható, de alacsony.

Miben tartják a pénzüket a magyar megtakarítók?

A pénztárak befektetési politikájában az elsődleges szempont, hogy a tagok megtakarításait hosszútávon, biztonságosan és fenntartható módon fektessék be úgy, hogy a lehető legmagasabb hozamot érjék el, ezzel biztosítva a legjobb nyugdíjszolgáltatást. A pénztárak által kezelt vagyontömeg több mint fele állampapírban, 30%-a befektetési jegyekben, és kb. 8%-a részvényekben van elhelyezve.

Milyen hozamokat lehetett elérni hosszú távon?

A nyugdíjcélú megtakarítások hosszú távra szólnak, ezért a hosszú távú hozamokból lehet igazán jó következtetéseket levonni. Most megnéztük, hogyan alakultak a hozamok az elmúlt 10-15 évben!

A 15 legjobb ÖNYP-portfólió hozamai az elmúlt 10 évben

Megjegyzés: az első helyen látható Prémium Irány 2045 portfólió csak 2018. júliusban indult.

Látható, hogy az elmúlt 10 évben 2,3% volt az évesített infláció. Eközben a piaci átlaghozam elérte az éves nettó 5,5%-ot, tehát a pénztártagok reálhozamra tehettek szert. A legjobb 15 portfólió befektetési eredményeivel pedig többszörösen is felül lehetett teljesíteni az inflációt!

A 15 legjobb ÖNYP-portfólió hozamai az elmúlt 15 évben

Megjegyzés: az első helyen látható Prémium Irány 2045 portfólió csak 2018. júliusban indult.

Nettó hozamok szerint hasonló képet mutatnak a 15 éves hozamadatok is. Azonban az éves átlagos infláció itt már 3,3%-ra tehető, így a 15 éves reálhozamok némileg alacsonyabbak a 10 éveseknél. Fontos, hogy a vizsgált időszakban két világválság (2008., 2020.) is szerepel, tehát az adatok reális képet mutatnak a portfóliók hosszú távú teljesítőképességéről.

Összefoglalás

A pénztártagok gyakran találkozhattak 7-8%-os hozamokkal az elmúlt 10-15 évben. Eszerint az önkéntes nyugdíjpénztári portfóliók a válságok ellenére megbízható és kiegyensúlyozott befektetést jelentettek. További előnyük az igen kedvező díjszabás: az MNB adatai szerint a költségek hosszú távon nem érik el az évi 1%-ot.

A nyugdíjcélú megtakarítások vonzó tulajdonsága az állami támogatás is. A magyar állam évi 20%-os SZJA-visszatérítéssel „jutalmaz” minden befizetést. Ennek köszönhetően a megtakarítás lejáratakor akár 2-3 millió forinttal is több pénz állhat rendelkezésre!

Számold ki a kalkulátorral, hogy mennyi pénzed gyűlne össze idős korodra!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 130 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:

ENNYI PÉNZED LESZ
MIRE NYUGDÍJBA MÉSZ
A részletes eredményeidet
e-mail-ben küldjük el
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ.
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről.
KÉRD RÉSZLETES
EREDMÉNYEIDET EMAIL-BEN!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
megtakarítás
Mikor lehet már késő elkezdeni félretenni a nyugdíjas évekre?

Ha szeretnél elindítani egy nyugdíjkiegészítő biztosítást annak érdekében, hogy az állami nyugdíjadat kipótold, három fontos kérdésre kell válaszolnod. Mekkora összegre lesz majd szükséged? Mikor akarod elkezdeni? Mennyit tudsz félretenni a...

Elbukhatjuk a nyugdíj-megtakarításunkat, ha elválunk?

Azon túl, hogy a válás szinte minden esetben komoly lelki sérüléseket okoz, a vagyonmegosztáson is túl kell esni. De előfordulhat vajon, hogy a válás során akár meglévő nyugdíj-megtakarításunkat is elveszítjük?...

Blogajánló
 • alapblog Összeesküvés Amerika ellen

  Kína és Oroszország együttesen történelmileg páratlan kísérletet hajt végre. Minden létező, a jövőt érintő, gazdasági, politikai, pénzügyi, tudományos téren késznek mutatkozik összefogni – Amerika ellenében....

 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu Brexit után Britcoin, a britek ebbe a közösségbe inkább belépnének

  Nagy-Britannia pénzügyi intézményei államilag támogatott forradalomra készülnek a kriptovaluták világában. A brit pénzügyminiszter, Rishi Sunak azt kérte a jegybanktól, hogy vizsgálja meg mélyebben egy nemzeti kriptovaluta bevezetésének lehetőségét. Egy ilyen, Bank of England által támogatott digitális fizetőeszköz lehetővé tenné a vállalkozások és a fogyasztók számára, hogy közvetlenül a jegybanknál vezessék a számláikat, így csökkenthetnék a hagyományos pénzintézetek szerepét, miközben hitelezési...