loading

Mennyit fizetsz az önkéntes nyugdíjpénztáradnak?

Az MNB közzétette az önkéntes nyugdíjpénztárakra vonatkozó új teljes költségmutatókat (TKM). Ebből kiderül, a magyarországi nyugdíjmegtakarítások közül továbbra is a pénztárak az egyik legkedvezőbb költségűek. A legfrissebb hozamadatok azt is megmutatják, hogy a magasabb részvényhányaddal bíró portfóliók jó befektetésnek bizonyultak.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

Az önkéntes nyugdíjpénztárakat akkor lehet összehasonlítani legnagyobb versenytársukkal, a nyugdíjbiztosításokkal, ha hasonló költségmutatók alapján tudjuk vizsgálni őket. A pénztárakra vonatkozó teljes költségmutató (TKMNYP) bevezetése is azt célozta, hogy minél szélesebb körben össze lehessen mérni a különböző kiegészítő nyugdíjtermékek költségeit.

A pénztáraknak február 28-ig kellett elküldeniük a Magyar Nemzeti Banknak a TKM-értékeiket, amelyeket a felügyelet márciusban tett közzé. Az MNB kiemelkedően fontosnak tekinti a költségek összehasonlítható, áttekinthető közzétételét a fogyasztók választásának elősegítése és a piaci verseny ösztönzése érdekében.

Mit jelent a TKM?

A TKM (teljes költségmutató) egy, az ügyfelek tájékoztatására szolgáló, egyszerű mutató, amely egyetlen százalékos érték segítségével fejezi ki a megtakarítás költségeit. A TKM megmutatja, hogy közelítőleg mekkora hozamveszteség éri az ügyfelet egy (elméleti) költségmentes befektetés hozamához képest amiatt, hogy a hozamot az adott szerződésen keresztül érte el.

A kalkulációban a feltételezett hozamot az EIOPA (European Insurance and Occupational Pensions Authority), vagyis az európai felügyelet által meghatározott kockázatmentes hozamgörbével számolják. A példaszámításban 25 000 forint havi tagdíjfizetést feltételeznek, és minden közvetett költséget is figyelembe kell venni.

Számold ki a kalkulátorral, hogy te mennyi pénzt gyűjthetsz össze idős korodra!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 130 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:

ENNYI PÉNZED LESZ
MIRE NYUGDÍJBA MÉSZ
A részletes eredményeidet
e-mail-ben küldjük el
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ.
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről.
KÉRD RÉSZLETES
EREDMÉNYEIDET EMAIL-BEN!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A nyugdíjbiztosításoknál alkalmazott TKM mutató 10, 15, illetve 20 évre, míg a nyugdíjpénztári TKMNYP 10, 20 és 30 éves tartamra adja meg az értékeket. Minél rövidebb tartamra számoljuk a TKM-értékeket, annál magasabb eredményt kapunk, mivel a felmerülő költségeknek rövidebb idő alatt kell megtérülniük.

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a költségek levonása után a megtakarítások a pénztár által meghatározott befektetési politika szerint kerülnek befektetésre. A pénztárak jelentős részénél lehetőség van több eltérő portfólió közül választani. Mivel a portfóliók költségszintje különböző lehet, így a TKM-értékek is portfóliókra lebontva láthatók.

A legfrissebb számok

Általánosságban az elmondható, hogy a drágább portfóliók a kockázatosabbak, ahol a részvényhányad is magasabb. Ez azt jelenti, hogy ezekben a portfóliókban az elérhető hozam is magasabb lehet. Az alacsonyabb hozamot ígérő, de kiszámíthatóbb befektetések TKM-értékei is alacsonyabbak, vagyis olcsóbbak.

Jó hír, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében a legdrágább befektetési portfóliók közül egyiknek sem éri el a 2,5 százalékot a 10 éves TKM-e. Ez azt jelenti, hogy továbbra is az önkéntes nyugdíjpénztár az egyik legolcsóbb nyugdíjmegtakarítási forma!

A legnagyobb nyugdíjpénztárak portfólióinak 10 éves TKM-értékei

A statisztikák szerint 40-45 éves korunk körül szoktunk komolyabban elgondolkozni, hogy félretegyünk nyugdíjas éveinkre. A 20 éves TKM-értékek pontosan erre az élethelyzetre vonatkoznak. Ebben az időtartamban a legdrágább önkéntes pénztári portfóliók sem érik el az 1,8 százalékot, ami igazán kedvezőnek mondható.

A legnagyobb nyugdíjpénztárak portfólióinak 20 éves TKM-értékei

A 30 éves TKM értékek azok számára érdekes, akik 30-35 év körüli életkorban indítanak egy önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítást. Igazán jó hír, hogy ebben az időtartományban összesen 1 pénztári portfólió TKM-értéke haladja meg az 1,5%-ot.

A legnagyobb nyugdíjpénztárak portfólióinak 30 éves TKM-értékei

Ha a munkáltatói portfóliókat is bevonjuk a vizsgálatba, akkor már láthatunk 1,5 százaléknál magasabb értékeket is, de a legalacsonyabb 30 éves TKM-értékkel is egy munkáltatói portfólió, a Bongrain rendelkezik, 0,19 százalékkal.

A legmagasabb 30 éves TKM-értékekkel működő önkéntes nyugdíjpénztárak

A legmagasabb 30 éves TKM értékekkel rendelkező pénztár tízes listájában megtalálhatók a legnagyobb pénztárak portfóliói is, de ezek egyike sem haladja meg az 1,7 százalékos értéket.

A legalacsonyabb 30 éves TKM-értékekkel működő önkéntes nyugdíjpénztárak

Befektetési eredmények és a TKM

A 2020-as év igen szép befektetési eredményeket hozott a nyugdíjpénztáraknak, ami a pozitív nemzetközi befektetői légkör és a hazai pénztári portfóliók részvényhányad emelkedésének volt köszönhető. Ezáltal a magasabb kockázati szintet jelentő, vagyis nagyobb részvényhányaddal rendelkező portfóliók 3-7 százalék közötti hozamokat, míg az alacsonyabb kockázati szinten lévők a 2 százalékot is el tudták érni. A legnagyobb pénztári portfóliók pozitív eredménnyel zárták az évet.

Önkéntes nyugdíjpénztári portfóliók nettó hozamai 2020-ban

Amint fentebb is említettük, a TKM értékek nagysága összefügg a portfólió kockázati besorolásával. A tavalyi év legjobb befektetési eredményét egy olyan portfólió hozta, amely 70 százalékos részvényhányaddal és az egyik legmagasabb 30 éves TKM értékkel rendelkezik.

Összefoglalás

Az MNB által publikált legfrissebb TKM adatok is azt mutatják, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak továbbra is alacsony költségszinten dolgoznak. A tavalyi évet szép eredménnyel zárták, így a nyugdíj-megtakarítási piacon továbbra is jó befektetési lehetőséget jelentenek.

Számold ki a kalkulátorral, hogy te mennyi pénzt gyűjthetsz össze idős korodra!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 130 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:

ENNYI PÉNZED LESZ
MIRE NYUGDÍJBA MÉSZ
A részletes eredményeidet
e-mail-ben küldjük el
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ.
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről.
KÉRD RÉSZLETES
EREDMÉNYEIDET EMAIL-BEN!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

Kapcsolódó tartalmak
Elbukhatjuk a nyugdíj-megtakarításunkat, ha elválunk?

Azon túl, hogy a válás szinte minden esetben komoly lelki sérüléseket okoz, a vagyonmegosztáson is túl kell esni. De előfordulhat vajon, hogy a válás során akár meglévő nyugdíj-megtakarításunkat is elveszítjük?...

Hiába vártuk, mégsem lesz Nyugdíjkötvény! De mi van helyette?

Az állami vezetők régóta beszéltek egy új típusú nyugdíjcélú megtakarítási forma bevezetéséről. Most kiderült, hogy végül mégsem lesz Nyugdíjkötvény. Ezért összegyűjtöttük, milyen lehetőségeik maradtak azoknak, akik mégis szeretnének takarékoskodni idős...

Blogajánló
 • alapblog Ugyanaz a munka, nem ugyanaz a fizetés

  Archívumunkból (2019): Sokszor bele lehet futni a következő, mindenki számára idegesítő kérdésbe: miért kapnak nyugaton az emberek ugyanazért a bérért nagyobb fizetést? Aki nem érti,...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Brad Pitt ruhakollekciójából 330 ezerért már vehetsz egy pólót

  Az Oscar-díjas színész már évek óta együtt dolgozik a Brioni olasz divatmárkával, ennek az együttműködésnek a legfrissebb terméke a kollekció. A BP Signature nevű kollekció hét ruhadarabból áll, vannak benne öltönyök, sportdzseki, nadrág, ing, valamint kasmír póló. A 24.hu azt írja, az ötletet az a Brinoi-öltöny adta, amelyben a színész átvette az Oscar-díjat a Volt egyszer egy… Hollywood című filmben...