loading

Már csak 2 hétig elérhető a 280 000 forintos állami támogatás!

Ez már az utolsó pillanat: még 2 hét van hátra, utána örökre elvesznek az idei állami támogatások. A cikkből kiderül, pontosan mit kell tenni a 280 000 forintos támogatás kihasználásáért. Akik esetleg nem jogosultak erre, ők is kaphatnak néhány tippet, hogy miként juthatnának hasonló jellegű előnyökhöz!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

A címben is említett 280 000 forintos állami támogatásra azok jogosultak, akik még idén elindítanak egy nyugdíjcélú megtakarítást. A támogatás minden évben megigényelhető, de ennek vannak bizonyos feltételei.

Kiknek kell félretenniük a nyugdíjukra?

Sok szó esik arról, hogy az egyre rosszabbodó demográfiai helyzet miatt 15-20 év múlva komoly veszélyben lesz a nyugdíjrendszer. Ennek következtében a mai aktív dolgozók leendő nyugdíja kb. a 40-50%-át fogja kitenni a mostani bérüknek. (Feltéve, hogy bejelentett alkalmazottként dolgoznak, hiszen mindenki más még ennél is kevesebb nyugdíjra számíthat.) Akik nem szeretnék elveszíteni a korábban megszokott jövedelmük nagy részét, nekik kötelességük az öngondoskodás.

Hogyan lehet ehhez 280 000 forintos támogatást szerezni?

A nyugdíjproblémát az állam is felismerte, ezért pénzzel támogatja mindazokat, akik takarékoskodnak a saját nyugdíjukra. A támogatás minden évben igényelhető: a megtakarítók a saját éves befizetéseik 20%-ára jogosultak, amit személyi jövedelemadó-visszatérítés formájában kapnak meg.

A különböző nyugdíjmegtakarítási szerződések után más-más összegű támogatás jár. Az önkéntes nyugdíjpénztári (ÖNYP) tagok évi 150 000 forintot, a nyugdíjbiztosítással rendelkezők évi 130 000 forintot, a nyugdíj-előtakarékossági számlák (NYESZ) tulajdonosai pedig évi 100 000 forintot kaphatnak, de a támogatás összesített maximuma évi 280 000 forint.

Mennyit nyerhetnek, akik kihasználják ezt a lehetőséget?

A 20%-os támogatás önmagában is jól hangzik, de érdemes megnézni a megtakarítás teljes futamideje alatt kifejtett hatását is. Az alábbi ábra megmutatja, mennyi pénzt nyerhetnek azok, akik elindítanak egy nyugdíjcélú megtakarítást.

Az SZJA-jóvíárás hatása a nyugdíjcélú megtakarítások lejárati összegére

Látható, hogy akár 2-3 millió forintot is érhet az állami támogatás (és annak hozamai), ha valaki havi 30 000 forintot tesz félre. A nyugdíjcélú megtakarítások – leegyszerűsítve – a nyugdíjkorhatár elérésekor járnak le, ami a mai aktív dolgozók számára egyelőre 65 év. Azaz 35 éves korban elkezdve 30 éven keresztül lehet takarékoskodni, de 50 évesen indítva is még 15 év van hátra. A felhalmozott összegek idős korban egy stabil jövedelmet tudnak majd biztosítani az állami nyugdíjon felül.

Mikor érkezik meg az adóvisszatérítés?

A megtakarítók évente egyszer, az adóbevallás alkalmával igényelhetik a támogatást, a bank, biztosító vagy nyugdíjpénztár által kiállított igazolás alapján. Ahhoz, hogy valaki 2021-ben jogosult legyen az SZJA-visszatérítésre, már 2020-ban rendelkeznie kell nyugdíjcélú megtakarítással! Azaz körülbelül 2 hét maradt arra, hogy valaki megkössön egy ilyen szerződést, és elkezdjen rá pénzt befizetni.

Nézd meg a kalkulátorral, hogy neked mennyi pénzed gyűlhetne össze idős korodra!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 130 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:

ENNYI PÉNZED LESZ
MIRE NYUGDÍJBA MÉSZ
A részletes eredményeidet
e-mail-ben küldjük el
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ.
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről.
KÉRD RÉSZLETES
EREDMÉNYEIDET EMAIL-BEN!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Hová érkezik pontosan a támogatás?

A támogatás a nyugdíjmegtakarítási számlára érkezik, és ott is kell maradnia. Aki idő előtt (tehát a nyugdíjkorhatár betöltése előtt) próbálna hozzáférni, neki a korábban kapott támogatás 120%-át kell visszafizetnie a NAV felé, illetve adózási kötelezettsége merülhet fel. Ennek oka, hogy az állam a nyugdíjcél elérésére adta a pénzt, és ha valaki nem arra használná fel, attól azonnal visszaköveteli.

Kik nem jogosultak erre a támogatásra?

Mivel az állami támogatás gyakorlatilag SZJA-visszatérítés, ezért csak azok jogosultak rá, akik fizetnek személyi jövedelemadót. Például a katás vállalkozók ki vannak zárva ebből a klubból, hiszen ők csak a havi 50 000 forintos tételes adót fizetik. (Ugyanakkor az ő számukra is létezik megoldás a támogatás megszerzésére, de ehhez némi szemfülességre van szükség.)

Milyen további támogatások érhetők el jelenleg?

A piacon számos egyéb támogatás is elérhető, mellyel a magyar állam a megtakarítókat szeretné segíteni. Akik nem tudják kihasználni a 20%-os SZJA-visszatérítést, nekik egy tartós befektetési számla (TBSZ) jelentheti a megoldást. A TBSZ egy egyszerű értékpapírszámla, melynek segítségével széleskörű befektetéseket (például nyugdíjcélú előtakarékosságot) lehet megvalósítani. A TBSZ-tulajdonosok 5 év után mentesülnek a kamatadó-fizetés terhe alól, de már 3 év után is alacsonyabb (15% helyett 10%) adófizetési kötelezettségük keletkezik.

Népszerű állami konstrukció még a Babakötvény, amely egy speciális állampapírt jelent. Bár sokan a Magyar Állampapír Pluszt favorizálják, mégis igen gyakran kedvezőbb lehet a Babakötvény! A gyermek számára félretett összegekre infláció feletti 3%-os kamatot fizet az állam, ami jelenleg 6,4%-os fix kamatot ígér. Ezen felül minden 2006-os születésű, illetve annál idősebb gyermek számára egy egyszeri 42 500 forintos állami támogatás is elérhető! Végül a szülők saját befizetéseit 10%-os támogatással fejeli meg az állam, legfeljebb évi 60 000 forintos megtakarításig.

Aki szeretné kihasználni a megtakarításokkal járó állami támogatásokat, a Bankmonitor szakértőitől ehhez ingyenes segítséget is kaphat.

Kapcsolódó tartalmak
megtakarítás
Mikor lehet már késő elkezdeni félretenni a nyugdíjas évekre?

Ha szeretnél elindítani egy nyugdíjkiegészítő biztosítást annak érdekében, hogy az állami nyugdíjadat kipótold, három fontos kérdésre kell válaszolnod. Mekkora összegre lesz majd szükséged? Mikor akarod elkezdeni? Mennyit tudsz félretenni a...

Elbukhatjuk a nyugdíj-megtakarításunkat, ha elválunk?

Azon túl, hogy a válás szinte minden esetben komoly lelki sérüléseket okoz, a vagyonmegosztáson is túl kell esni. De előfordulhat vajon, hogy a válás során akár meglévő nyugdíj-megtakarításunkat is elveszítjük?...

Blogajánló
 • alapblog Forgatókönyvek egy témára: sorsunk a következő húsz esztendőben

  Visszafogottan szólva is nem sok jó vár az emberiségre a következő két évtizedben. Leegyszerűsítetten ez a mondanivalója az amerikai hírszerzőügynökségek összesített jelentésének, amit négy évente...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Itt nyitja meg a negyedik hazai átvételi pontját az IKEA

  Győr, Veszprém és Hajdúdorog után már Szegeden is kézhez vehetik az interneten megrendelt termékeiket az IKEA vásárlói, miután a vállalat újabb átvételi pontot nyit a Csongrád megyei településen. Az érdeklődők április 14-től tudják erre az átvételi pontra kérni rendelésük kézbesítését, az első termékek pedig április 20-tól lesznek átvehetők. Az IKEA célja, hogy termékeik az ország déli régiójában is minél több...