loading

Miből él a magyar nyugdíjas? Ez vár mindannyiunkra!

Idős korban a legtöbb embernek drámai mértékben lecsökken a jövedelme. A legtöbb magyar nyugdíjas havi 100-150 000 forintból kénytelen megélni. Ennek elkerülése érdekében különböző alternatív bevételi forrásokat kell találnunk. A mai aktív dolgozók még tehetnek azért, hogy nyugdíjasként majd jobb anyagi helyzetben legyenek.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

A magyar nyugdíjrendszer már jelenleg is komoly problémákkal küzd, a jövőben pedig tovább romolhat az állapota. Ennek fő oka az „elöregedő társadalom”: egyre kevesebb a fiatal, és egyre több az idős. Ilyen körülmények között a rendszer fenntarthatatlanná válik – nem csoda, hogy az átlagnyugdíj alig teszi ki az átlagbér 50%-át. Az alábbi ábrán szemléltetjük, hogy hogyan oszlik meg az idősek létszáma és átlagnyugdíja, attól függően, hogy hány évnyi szolgálati időt szereztek életük során.

A magyar nyugdíjak eloszlása.

Látható, hogy a legtöbben 35-44 évnyi szolgálati idő után mennek nyugdíjba. Ezeknek a csoportoknak az átlagos nyugdíja pedig a havi kb. 140-150 000 forintos tartományba esik. A mai realitás tehát az, hogy egy ledolgozott élet után ennyi pénzből kell majd megélnünk idős korunkban. Akik kevesebb szolgálati időt tudnak felmutatni, ők ennél is alacsonyabb nyugdíjra számíthatnak. Például a katás egyéni vállalkozóknak kb. havi 42 000 forint lesz a nyugdíjuk jelen állás szerint.

Mit tehetünk a nyugdíjkatasztrófa ellen?

Aki nem szeretné elveszíteni a korábbi jövedelmének jelentős részét, neki más bevételi forrásokra kell szert tennie. Az időskori jövedelem nem csak az állami nyugdíjból származhat. Az idősek egy része még a nyugdíjba vonulás után is dolgozik, feltehetően anyagi okokból kifolyólag. A magyarok várakozásai ezzel összhangban vannak: a K&H felmérése szerint kb. 50% úgy véli, idősként is munkát kell majd vállalnia. Ezen felül a világ sok országában létezik úgynevezett „munkáltatói nyugdíjpillér”, és a saját megtakarítások is fontos pillért jelentenek. Az alábbi ábra megmutatja, miként oszlik meg a nyugdíjasok jövedelme a fejlett világ országaiban, illetve régiónkban.

Az időskori jövedelem megoszlása.

A legsúlyosabb tény, hogy a magyar nyugdíjasok rendkívüli mértékben ki vannak szolgáltatva az állami nyugdíjrendszernek. Itthon 89%-ban az állami nyugdíj teszi ki az idősek bevételeit, míg az OECD-átlag csupán 58%. Eközben a munkabérek terén az átlag harmadát teljesítjük, a megtakarításaink pedig sajnos elenyészőek. Az egyetlen biztató hír, hogy a régióhoz képest jelentősebb arányt mutat a magyarok megtakarítása: a nyugdíjasok bevételeinek 3%-a származik ebből.

Mennyi megtakarítást lehetne felhalmozni?

Gyakori tévhit, hogy egy jelentős nyugdíjmegtakarítás felépítéséhez túl nagy összegeket kell félretenni havonta. Ezzel szemben azok, akik időben elkezdik, akár havi 18 000 forintból is összegyűjthetnek egy 20 millió forintos nyugdíjtőkét! Egy ekkora vagyon pedig elegendő ahhoz, hogy az állami nyugdíjat stabilan kiegészítse kb. havi 100 000 forintos plusz jövedelemmel. Így a kieső bevételek nagy része pótolható, és nem kell tartani a korábban megszokott életszínvonal zuhanásától.

Hogyan támogatja az állam a nyugdíjcélú megtakarításokat?

A magyar állam már felismerte az egy lábon álló nyugdíjrendszer problémáját. Éppen ezért pénzzel is támogatja azokat az aktív dolgozókat, akik saját nyugdíjcélú megtakarításba kezdenek. Az támogatás mértéke az éves befizetések 20%-a, de legfeljebb évi 280 000 forint. Ez a pénz évente egyszer, a befizetett személyi jövedelemadóból igényelhető vissza, azaz csak azok jogosultak rá, akik fizetnek SZJA-t. Az állami támogatás (és annak hozamai) az évek során több millió forinttal is növelhetik a saját megtakarítások egyenlegét! Ennek kihasználásáért azonban sietni kell, mert az idei támogatásra már csak pár hétig lehet jogosulttá válni. Akik 2020. év végéig elindítanak egy nyugdíjcélú megtakarítást, ők már tavasszal megkaphatják az SZJA-visszatérítést.

Nézd meg a kalkulátorral, hogy neked mennyi pénzed gyűlhetne össze idős korodra!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 130 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:

ENNYI PÉNZED LESZ
MIRE NYUGDÍJBA MÉSZ
A részletes eredményeidet
e-mail-ben küldjük el
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ.
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről.
KÉRD RÉSZLETES
EREDMÉNYEIDET EMAIL-BEN!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Hány embernek van nyugdíjcélú megtakarítása?

Jelenleg Magyarországon 1,5 millió ember rendelkezik valamilyen nyugdíjcélú megtakarítással. Ebbe a kategóriába tartozik az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP), a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) és a nyugdíjbiztosítás. Ez a szám első ránézésre jó adatnak tűnhet, de a havi megtakarítások összege már nem túlságosan kielégítő. Az MNB információi szerint egy önkéntes nyugdíjpénztári tag átlagosan mindössze 6 000 forintot tesz félre havonta. Így kb. 2,3 millió forintos vagyont tudnak felhalmozni idős korukra, melyből csak minimális nyugdíjkiegészítésre számíthatnak. Ezzel szemben a megtakarítások optimális összege havi több tízezer forint lenne, életkortól függően.

A legmegfelelőbb nyugdíjmegtakarítás kiválasztásában segítséget nyújthat a Bankmonitor kalkulátora.

Kapcsolódó tartalmak
Elbukhatjuk a nyugdíj-megtakarításunkat, ha elválunk?

Azon túl, hogy a válás szinte minden esetben komoly lelki sérüléseket okoz, a vagyonmegosztáson is túl kell esni. De előfordulhat vajon, hogy a válás során akár meglévő nyugdíj-megtakarításunkat is elveszítjük?...

Hiába vártuk, mégsem lesz Nyugdíjkötvény! De mi van helyette?

Az állami vezetők régóta beszéltek egy új típusú nyugdíjcélú megtakarítási forma bevezetéséről. Most kiderült, hogy végül mégsem lesz Nyugdíjkötvény. Ezért összegyűjtöttük, milyen lehetőségeik maradtak azoknak, akik mégis szeretnének takarékoskodni idős...

Blogajánló
 • alapblog Ugyanaz a munka, nem ugyanaz a fizetés

  Archívumunkból (2019): Sokszor bele lehet futni a következő, mindenki számára idegesítő kérdésbe: miért kapnak nyugaton az emberek ugyanazért a bérért nagyobb fizetést? Aki nem érti,...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Nem is akkora luxus a világkörüli hajókázás, mint gondolnád

  Sokan a fényűző gazdagsághoz kötik a hajósutazásokat. Két példa is bizonyítja, hogy tévednek. A Sueiro családnak bejött minden: idilli család, nagyszerű karrier, szuper baráti társaság. A férj, Will vállalati könyvelőként dolgozott, felesége, Jessica pedig egy online grafikus üzletet menedzselt otthonról, gyermekeiket pedig top-magániskolákba járatták. Igazából megvolt mindenük, amiről valaha álmodtak. Mégis úgy érezték, hogy életük rutinszerűvé, elkényelmesedetté és eseménytelenné vált.Gondoltak...