Miből él a magyar nyugdíjas? Ez vár mindannyiunkra!

Miből él a magyar nyugdíjas? Ez vár mindannyiunkra!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-12-04
 

Idős korban a legtöbb embernek drámai mértékben lecsökken a jövedelme. A legtöbb magyar nyugdíjas havi 100-150 000 forintból kénytelen megélni. Ennek elkerülése érdekében különböző alternatív bevételi forrásokat kell találnunk. A mai aktív dolgozók még tehetnek azért, hogy nyugdíjasként majd jobb anyagi helyzetben legyenek.

A magyar nyugdíjrendszer már jelenleg is komoly problémákkal küzd, a jövőben pedig tovább romolhat az állapota. Ennek fő oka az „elöregedő társadalom”: egyre kevesebb a fiatal, és egyre több az idős. Ilyen körülmények között a rendszer fenntarthatatlanná válik – nem csoda, hogy az átlagnyugdíj alig teszi ki az átlagbér 50%-át. Az alábbi ábrán szemléltetjük, hogy hogyan oszlik meg az idősek létszáma és átlagnyugdíja, attól függően, hogy hány évnyi szolgálati időt szereztek életük során.

A magyar nyugdíjak eloszlása.

Látható, hogy a legtöbben 35-44 évnyi szolgálati idő után mennek nyugdíjba. Ezeknek a csoportoknak az átlagos nyugdíja pedig a havi kb. 140-150 000 forintos tartományba esik. A mai realitás tehát az, hogy egy ledolgozott élet után ennyi pénzből kell majd megélnünk idős korunkban. Akik kevesebb szolgálati időt tudnak felmutatni, ők ennél is alacsonyabb nyugdíjra számíthatnak. Például a katás egyéni vállalkozóknak kb. havi 42 000 forint lesz a nyugdíjuk jelen állás szerint.

Hirdetés

Hirdetés

Mit tehetünk a nyugdíjkatasztrófa ellen?

Aki nem szeretné elveszíteni a korábbi jövedelmének jelentős részét, neki más bevételi forrásokra kell szert tennie. Az időskori jövedelem nem csak az állami nyugdíjból származhat. Az idősek egy része még a nyugdíjba vonulás után is dolgozik, feltehetően anyagi okokból kifolyólag. A magyarok várakozásai ezzel összhangban vannak: a K&H felmérése szerint kb. 50% úgy véli, idősként is munkát kell majd vállalnia. Ezen felül a világ sok országában létezik úgynevezett „munkáltatói nyugdíjpillér”, és a saját megtakarítások is fontos pillért jelentenek. Az alábbi ábra megmutatja, miként oszlik meg a nyugdíjasok jövedelme a fejlett világ országaiban, illetve régiónkban.

Az időskori jövedelem megoszlása.

A legsúlyosabb tény, hogy a magyar nyugdíjasok rendkívüli mértékben ki vannak szolgáltatva az állami nyugdíjrendszernek. Itthon 89%-ban az állami nyugdíj teszi ki az idősek bevételeit, míg az OECD-átlag csupán 58%. Eközben a munkabérek terén az átlag harmadát teljesítjük, a megtakarításaink pedig sajnos elenyészőek. Az egyetlen biztató hír, hogy a régióhoz képest jelentősebb arányt mutat a magyarok megtakarítása: a nyugdíjasok bevételeinek 3%-a származik ebből.

Mennyi megtakarítást lehetne felhalmozni?

Gyakori tévhit, hogy egy jelentős nyugdíjmegtakarítás felépítéséhez túl nagy összegeket kell félretenni havonta. Ezzel szemben azok, akik időben elkezdik, akár havi 18 000 forintból is összegyűjthetnek egy 20 millió forintos nyugdíjtőkét! Egy ekkora vagyon pedig elegendő ahhoz, hogy az állami nyugdíjat stabilan kiegészítse kb. havi 100 000 forintos plusz jövedelemmel. Így a kieső bevételek nagy része pótolható, és nem kell tartani a korábban megszokott életszínvonal zuhanásától.

Hogyan támogatja az állam a nyugdíjcélú megtakarításokat?

A magyar állam már felismerte az egy lábon álló nyugdíjrendszer problémáját. Éppen ezért pénzzel is támogatja azokat az aktív dolgozókat, akik saját nyugdíjcélú megtakarításba kezdenek. Az támogatás mértéke az éves befizetések 20%-a, de legfeljebb évi 280 000 forint. Ez a pénz évente egyszer, a befizetett személyi jövedelemadóból igényelhető vissza, azaz csak azok jogosultak rá, akik fizetnek SZJA-t. Az állami támogatás (és annak hozamai) az évek során több millió forinttal is növelhetik a saját megtakarítások egyenlegét! Ennek kihasználásáért azonban sietni kell, mert az idei támogatásra már csak pár hétig lehet jogosulttá válni. Akik 2020. év végéig elindítanak egy nyugdíjcélú megtakarítást, ők már tavasszal megkaphatják az SZJA-visszatérítést.

Nézd meg a kalkulátorral, hogy neked mennyi pénzed gyűlhetne össze idős korodra!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Hány embernek van nyugdíjcélú megtakarítása?

Jelenleg Magyarországon 1,5 millió ember rendelkezik valamilyen nyugdíjcélú megtakarítással. Ebbe a kategóriába tartozik az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP), a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) és a nyugdíjbiztosítás. Ez a szám első ránézésre jó adatnak tűnhet, de a havi megtakarítások összege már nem túlságosan kielégítő. Az MNB információi szerint egy önkéntes nyugdíjpénztári tag átlagosan mindössze 6 000 forintot tesz félre havonta. Így kb. 2,3 millió forintos vagyont tudnak felhalmozni idős korukra, melyből csak minimális nyugdíjkiegészítésre számíthatnak. Ezzel szemben a megtakarítások optimális összege havi több tízezer forint lenne, életkortól függően.

A legmegfelelőbb nyugdíjmegtakarítás kiválasztásában segítséget nyújthat a Bankmonitor kalkulátora.

Hirdetés
Hirdetés