Tényleg kinyírja az állampapírokat az infláció?

Tényleg kinyírja az állampapírokat az infláció?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-08-16
 

A magyar lakosság körében messze a legnépszerűbb befektetési forma a magyar állampapír. Az infláció emelkedésével viszont rosszabbodott a helyzet, már nem annyira könnyű jó hozamokat elérni. Megnéztük, vajon lehet-e még nyerni az állampapírokkal, vagy esetleg másfelé kell keresni a megoldást?

A magyar infláció 2021-ben sok éve nem látott magasságokba emelkedett. Ennek pedig nem csak a mindennapos bevásárlások során van érzékelhető hatása, hanem – a befektetők bánatára – a korábban felhalmozott megtakarítások értékét is negatívan érinti. Most utánajártunk, van-e még lehetőség arra, hogy valaki akár kockázatvállalás nélkül is infláció feletti hozamot tudjon realizálni. Ehhez a piacon lévő állampapírok helyzetét kellett megvizsgálnunk.

Miért népszerű a Prémium Magyar Állampapír?

A magyar állampapírok közül igen kedveltnek számít a Prémium Magyar Állampapír. Ennek a típusnak az egyik legfőbb előnye, hogy elméletileg stabilan képes reálhozamot termelni, hiszen a kamatozása az inflációtól függően változik. A PMÁP-sorozatok kamata úgy határozható meg, hogy a tárgyévet megelőző évi hivatalos inflációra rárakódik egy fix kamatprémium. Így a befektetők arra számíthatnak, hogy emelkedő infláció esetén a kapott kamat is emelkedni fog: azaz jó eséllyel pozitív reálhozamot tud termelni a papír, függetlenül attól, miként alakul időközben a hivatalos infláció. (Ezzel szemben például a szintén népszerű Magyar Állampapír Plusz reálhozamát már nehezebb megjósolni, hiszen azt nagyban befolyásolja az infláció mértéke.)

Hirdetés

Hirdetés

Milyen reálhozamot érhetnek el így a befektetők?

Az utóbbi években az újonnan kibocsátott Prémium Magyar Állampapír-sorozatok kamatprémiuma fokozatos csökkenést mutatott. A 3 éves papírok közül a 2022/L sorozat kamatprémiuma még 1,40% volt, a 2023/L sorozaté 1,00%, a 2024/K sorozaté pedig már csak 0,75%. Az első ábra megmutatja, milyen évesített reálhozamot (infláció feletti hozamot) jelentenének ezek a kamatok abban az esetben, ha a Magyar Nemzeti Bank előrejelzései beigazolódnak a várható inflációt illetően. Összehasonlításképpen a MÁP+ értékei is szerepelnek a kimutatásban, azonos időpontban megvalósult vásárlást feltételezve.

Különböző állampapír-sorozatok várható évesített reálhozama, 3 éves időtávon

Látható, hogy a különféle sorozatok várható évesített reálhozama erősen függ attól, melyik évben bocsátották ki az adott papírt. A legjobb reálhozamot a vizsgáltak közül a 2020-ban kibocsátott 2023/L sorozattól várhatjuk: itt 1,06% évesített reálhozamra számíthatnak a befektetők. A 2019-es és a 2021-es évjáratok elmaradnak ettől a szinttől, részben az alacsonyabb kamat, részben a magasabb vonatkozó infláció okán. Ez rossz hír azoknak a befektetőknek, akik az infláció emelkedésére várva halogatták a PMÁP-ba fektetést! Ugyanis időközben a kamatprémium lecsökkent, így az árnövekedés nem tudott teljesen beépülni a kamatokba.

A Magyar Állampapír Plusz reálhozama alacsonyról indult: a 2019-es és 2020-as kibocsátású papírok mai tudásunk szerint azonos időtávon gyengébb reálhozamot fognak produkálni, mint azonos évjáratú Prémium társaik. Ugyanakkor az előrejelzések szerint az infláció mérséklődni fog, ami javítja a MÁP+ reálhozamát, miközben a PMÁP kamatprémium továbbra is alacsony marad. Így lehetséges, hogy jelenleg úgy tűnik, 2021-ben jobban megéri Magyar Állampapír Pluszt vásárolni, még 3 éves időtávra is.

Mennyi nyereséget jelent ez 3 év alatt?

Ha a kapott reálhozamokat 10 millió forintra vetítjük, akkor 3 év alatt összesen 2-300 000 forint az az összeg, amelyet a megtakarítók a vizsgált államkötvényekkel reálkamat formájában zsebre tehetnek. Ezt úgy is értelmezhetjük, hogy a mostanában tapasztalható magasabb infláció sem akadályozza azt, hogy az ebben az évben magyar állampapírt tartó befektetők pozitív reálhozamot érjenek el. A pontos eredményeket a második ábra szemlélteti.

10 millió forint állampapír-befektetés várható kamatának reálértéke (3 éves időtávon)

Mi a tanulság a befektetők számára?

Az infláció egyértelműen a befektetők egyik legnagyobb ellensége: mindenképpen törekednünk kell arra, hogy a megtakarításunk hozama ezt kellőképpen kompenzálja. Jó hír, hogy amennyiben az MNB várakozásainak megfelelően alakul a következő évek inflációja, akkor a közelmúltban megvásárolt államkötvények 3 éves időtávon mind képesek lesznek kivédeni ezt a negatív hatást. Ennél többet viszont reálisan nem várhatunk egy állampapírtól.

A kötvényeknek helyük van egy kiegyensúlyozott portfólióban, de aki érdemi reálhozamra vágyik, neki inkább más eszközosztályok tudják majd kielégíteni az igényeit. Kézenfekvő megoldás lehet egy részvénytúlsúlyos portfólió, amely rövid távon ugyan több kockázatot hordoz az állampapíroknál, de hosszú időtartam (pl. 15-20 év) alatt jellemzően jobban teljesít. Ráadásul ezek a befektetések az átlagember számára is elérhetők: számos szolgáltató kínál előre összeállított portfóliókat, amelyek közül mindenki kiválaszthatja a saját élethelyzetének leginkább megfelelőt.

Kérd a Bankmonitor szakértőinek segítségét az optimális megtakarítás kiválasztásában, és tegyél zsebre akár 20% állami támogatást!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés