Betöltés

Tényleg meg fogom kapni az extra kedvező kamatot? A legfontosabb kérdés a lakástakarékok hiteléről

szerző: Bankmonitor.hu
2019-03-07

Ma az egyik legvonzóbb elem lehet a lakástakarék szerződésekben, hogy a megtakarítási időszak leteltét követően (valamikor 5-10 év múlva szerződésenként eltérő időpontban), rendelkezésre fog állni egy nagyon kedvező, fix kamatozású lakáshitel lehetőség. Ez akár 2,9%-os fix kamatozású hitelt jelenthet hosszú évek múlva, amikor a hitelkamatok már vélhetően lényegesen magasabbak lesznek. „Ezt tényleg meg fogom kapni akkor?” – kérdezik a legtöbben és mi most megpróbálunk erre kimerítő választ adni.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Ki és mikor kaphatja meg a hitelt?

A válasz legfontosabb része, hogy a hitel igénylésének pillanatában kell megfelelnünk a hitelt nyújtó bank által támasztott követelményeknek. Kedvezőbb gazdasági körülmények mellett a bankok kevésbé szigorú feltételek teljesítése mellett, rossz gazdasági környezetben (például recesszió, csökkenő GDP esetén) sokkal szigorúbb feltételeket követelnek meg a hiteligénylés elbírálásakor. Ezen feltételek vonatkozhatnak az igazolt jövedelem abszolút mértékére, a hiteltörlesztés és a jövedelem arányára, az ingatlanérték és a hitelösszeg arányára, a hitelfelvevő életkorára, iskolai végzettségére, az ingatlan elhelyezkedésért…

Az aktuális követelményrendszert minden bank időről időre kiigazítja, módosítja. És ez természetes is, hiszen a bankoknak a felelős gazdálkodásuk érdekében mindent meg kell tenniük azért, hogy a kihelyezett hiteleket az adósok visszafizessék.

Kapcsolódó cikkek:
Milliókat érő trükk a lakáshitel és az új Fundamenta kombinációjával
Elsősegély tippek lakástakarék mellé
Új lakástakarékok: Miben különbözik a Fundamenta és az OTP?

Ezen hosszas bevezetést követően jöjjön a válasz:

 • A lakástakarék szerződés megkötésének pillanatában érdeklődhetünk, hogy az aktuális hitelezési követelményrendszernek megfelelünk-e. Azaz, megkapnánk-e a hitelt, ha most járna le a szerződésünk megtakarítási időszaka?
 • Ha a válasz igen, még abban az esetben sem vehetjük biztosra, hogy hosszú évek alatt nem fog megváltozni (szigorodni) a hitelezőkkel szemben állított követelményrendszer… ennek ellenére…
 • Jó hír, hogy indokolatlanul egyetlen lakástakarék sem fog elzárkózni a hitelnyújtástól, mert ez jelentős üzleti kárt okozna a számára, hiszen az ügyfelek körében kifejezetten negatív megítélés alakulna ki.

Közvetett módon még egy tényezőt vizsgálhatunk: az a lakástakarék, amelyikkel szerződni kívánunk, a múltban visszalépett-e/szigorított-e indokolatlanul (az indokolatlanság egy fontos kitétel) a korábbi szerződéseiben szereplő feltételeken?

Szakértőink állnak a Te rendelkezésedre is! Amennyiben lakástakarék szerződést szeretnél kötni (akár megtakarítási, akár jövőbeli hitelfelvételi célból), teljes körű kiszolgálást biztosítunk. Érdeklődésedet az alábbi adatok megadásával jelezheted:

Szakértőnk mindenben segít az ÚJ LAKÁSTAKARÉK termékeket illetően is!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Szakértőnk mindenben segít az ÚJ LAKÁSTAKARÉK termékeket illetően is!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Kockázat nélkül lehetetlen nyerni

  Az első holdra szállás alkalmával néhány percben sűrűsödött össze 10 évnyi előkészület minden tapasztalata. Egy olyan összetett műveletsor volt, amire Neil Armstrong azt mondta, hogy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.