Több Babaváró hitelre lehet jogosult, aki kivár egy kicsit!

Több Babaváró hitelre lehet jogosult, aki kivár egy kicsit!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-09-09
 

A Babaváró hitel kamata a júliusi indulás óta folyamatosan csökken. Emiatt egyre kevesebb kamattámogatást kapunk, melyet bizonyos esetekben – például, ha 5 éven belül nem születik gyermekünk – vissza kell fizetnünk. Ennél a lehetséges előnynél van egy kézzelfoghatóbb is: magasabb összegre lehetünk jogosultak októbertől, mint egy júliusban igényelt Babaváró esetében.

A Babaváró hitel egy gyermekvállalást elősegítő támogatási forma. Ha a futamidő első 5 évében egy gyermekünk születik, akkor a hitel végig kamatmentes lesz, sőt a második és a harmadik gyermek érkezésekor elengednek a fennálló tőketartozásunkból is. Emiatt sokan úgy gondolják, hogy a kamat nagysága nem is lényeges. Van azonban a kamatcsökkenésnek egy nem várt, és nagyon is fontos mellékhatása: befolyásolja a felvehető Babaváró hitel nagyságát! 

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan növelheti a kamatcsökkenés a hitelösszeget?

A bankok minden igénylő esetében megvizsgálják, hogy hitelképes-e. Emiatt lényeges a törlesztőrészlet nagysága, hiszen meg kell felelni a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) feltételeinek. Viszont induláskor a konstrukció mindenkinek kamatmentes, függetlenül a gyermekek számától, a kamattámogatást pedig 5 év után egy összegben kell visszafizetnünk, ha nem születik gyermekünk. Ez az induló törlesztőrészlet kezességvállalással együtt 45 867 forint, ha 10 millió forint hitelösszeget igényelnénk 20 éves futamidőre.

Van azonban pár olyan bank, amelyik nem ezzel a törlesztővel vizsgálja jövedelem terhelhetőségét. Úgy számolnak, mintha normál kamattal, annuitásos törlesztőrészlettel indulna a hitel – ez a törlesztőrészlet jóval magasabb, mint a valós induló fizetési kötelezettség. Vagyis, ha olyan banktól igénylünk Babavárót, ahol a kamattal növelt havi törlesztővel számolnak akkor, amikor a hitelképességet vizsgálják, akkor alacsonyabb kamatnál kisebb jövedelemre is megadják ugyanazt a hitelösszeget.

A júliusi normál kamata a Babaváró hitelnek 7,73% volt, ez októberre 6,81%-ra csökken. Ez a változás 10 millió forint hitelösszeg és 20 éves futamidő esetén 5 500 Ft különbséget eredményezne a törlesztőben. Ez alapján akár 730 ezer forinttal nagyobb összegű 20 éves futamidejű Babaváró hitelre lehetnénk jogosultak.

A maximális 10 millió forintos hitelhez pedig nagyjából 13 ezer forinttal kevesebb nettó jövedelem is elég lehetne – 40%-os jövedelem terhelhetőséggel számolva. Ez ugyan nem tűnik soknak, de azoknak a családoknak, akik jövedelmük alapján a határon mozognak döntő lehet. Ez fokozottan igaz, ha a feleség terhes. Ugyanis a várandós anyuka jövedelmét a bankok gyakran nem, vagy csak korlátozott mértékben fogadják el. Ebben a helyzetben még lényegesebb lehet, hogy mennyi jövedelem lehet elégséges a megálmodott hitelösszeghez.

Babaváró hitelt csak egyszer lehet igényelni, nem mindegy hát, hogy mekkora összeget kapunk bankunktól, a különbözetet ugyanis már nem fogjuk tudni később felvenni. Babaváró hitelnél mindenképpen érdemes lehet Szakértőnkhöz fordulni, ugyanis nem mindegyik bank használja a fent leírt JTM számítási módszert. Van olyan pénzintézet, amelyik az induláskor megfizetendő valós fizetési kötelezettség alapján határozza meg jövedelmed terhelhetőségét. Így az egyes bankoktól felvehető összegek között akár milliós eltérések is lehetnek.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Hirdetés
1
Hirdetés