Tökutolsó lett Magyarország – Mindenki kezdjen el spórolni!

Tökutolsó lett Magyarország – Mindenki kezdjen el spórolni!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-11-16 Frissítve: 2021-09-14
 

A magyar háztartások 76%-a nem tudna megbirkózni egy váratlan kiadással. Ez döbbenetesen rossz szám, a legrosszabb az egész Európai Unióban. Az a tapasztalatunk, hogy nagyon sokan egyszerűen nem keresnek eleget ahhoz, hogy megtakaríthassanak, de rengetegen vannak azok is, akik bár lehetőségük lenne, nem hajlandóak félretenni. Ez utóbbi óriási hiba, mutatjuk, hogy miért és hogyan kell kilépni belőle.

Megjelent egy friss adatsor az Európai Unió statisztikai hivatalától, az Eurostat-tól. Azt mérték fel, hogy mennyi olyan háztartás van a tagországokban (valamint néhány környező, nem EU országban), amely nem tudna megküzdeni egy váratlan kiadással, azaz nincs annyi megtakarítása, amitől biztonságban tudhatná magát.

Az adatok egészen megdöbbentő képet festenek, hazánk ugyanis az utolsó az egész EU-ban. Itthon a háztartások 76%-a van ilyen kiszolgáltatott helyzetben. A részletes adatokat 2014-re és 2013-ra az alábbi grafikon mutatja be.

eurostat váratlan kiadások
Nem csak az a probléma, hogy Magyarországon rengetegen vannak, akiknek nincs megtakarítása és hogy utolsók vagyunk az EU-ban. Az is legalább ilyen rossz hír, hogy a tendencia az elmúlt 10 évben szinte folyamatosan romlást mutatott. Míg a 2006-os adatok alapján még „csak” a háztartások fele nem tudott megküzdeni a váratlan kiadásokkal, addig 2014-ben már 76% volt az arány.

Ha már van valamekkora megtakarításod és éppen azon gondolkodsz, hogy mibe fektesd, használd az alábbi keresőnket, mellyel könnyen tudsz Magadnak befektetési alapokat választani. Ha elakadnál, bármikor felteheted nekünk kérdéseidet.

1

Az Eurostat jelentése az okokat nem kutatja, de abban, hogy a magyaroknak nincs megtakarítása, a Bankmonitor szerint két dolog játszik közre:

  1. A döntő többségnek egyszerűen nincs elegendő jövedelme, a napi megélhetése mindent felemészt, máról holnapra él, nem tud félretenni.
  2. Sajnos sok olyan háztartással találkozunk, amely egyértelműen tudna ugyan félretenni a jövedelméből, de nincs rá hajlandósága.

A második esetben a kifogások sokrétűek. Sokan egyszerűen inkább elköltik a jövedelmüket pillanatnyi élvezetekre. Mások úgy gondolják, hogy a spórolás a gazdagok kiváltsága, és ha nem tudnak havonta százezreket félretenni, akkor nem is érdemes elkezdeni, inkább elköltik azt a pár ezer, vagy pár tízezer forintot, amit félre is tehetnének. Ez nagyon súlyos tévedés. A helyzet valójában az, hogy a spórolást igenis néhány ezer forintnál kell elkezdeni. Megtanulni nem elkölteni az utolsó fillérünket is az első lépés az anyagi biztonság és a jólét felé.

Sokan gondolják, hogy azok az emberek, akik nagy házban élnek, drága autóval járnak, és méregdrága szórakozásokra költik el a pénzüket gazdagok. Ugyanezt gondolta először Thomas J. Stanley amerikai kutató is, aki a gazdagok szokásait feltérképező kutatásához keresett alanyokat.

Elment a „leggazdagabb” negyedbe, ahol olyan emberekkel akart beszélni, akiknek van legalább 1 millió dollárjuk a bankszámlájukon. Meglepetésre inkább adósságokkal, kimerült hitelkeretekkel találkozott, mintsem vagyonokat érő megtakarításokkal.

háztartások váratlan kiadások

Ezután rájött, hol bujkálnak a milliomosok: közöttünk, a szomszédban, az átlagos lakásban. Innen a könyve címe: „The Millionaire Next Door”, magyarul „A milliomos a szomszédban”. Az átlagos milliomos egy átlagos házban él, átlagos ruhákban jár, és egy átlagos 4-5 éves, vagy még öregebb autót vezet. Miközben dollármillióik vannak a bankban, jóval lehetőségeik alatt élnek, és nem szórják el a pénzüket felesleges státusszimbólumokra.

Ha szeretnéd elkezdeni a spórolást, olvasd el, hogy milyen rendszeres megtakarítási programok állnak rendelkezésedre ahhoz, hogy végre gyarapítani kezdhesd a vagyonodat.

Ha további kérdéseid lennének a témában, add meg elérhetőségeidet, szakértőnk fel fog hívni, és mindenben segít!

1
Hirdetés
Hirdetés