Új inflációkövető állampapírt lehet vásárolni március 27-étől

Új inflációkövető állampapírt lehet vásárolni március 27-étől
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-03-21
 

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. honlapján megjelent tájékoztatás alapján új, hosszú futamidejű inflációkövető állampapír forgalmazása indul, a konstrukció 2023. március 27-étől lesz elérhető. Ezzel egy időben a jelenleg elérhető prémium állampapír értékesítése lezárul. A két konstrukció között nincs érdemi különbség.

A jelenleg elérhető hosszú, 7 éves futamidejű inflációkövető – 2030/I PMÁP névre keresztelt – állampapír értékesítési időszaka lezárul. Utoljára vásárlási megbízást 2023. március 24-én lehet megadni március 27-ei értéknapra.

Nagyjából ezzel egy időben, március 27-vel indul az új, hosszú futamidejű prémium állampapír forgalmazása, amelynek a sorozatszáma 2030/J PMÁP. Vagyis a lakossági befektetők nem maradnak hosszú lejáratú, inflációkövető lakossági állampapír nélkül.

Jó tudni
A rövidebb futamidejű 2027/K PMÁP állampapír továbbra is elérhető. Vagyis a rövidebb futamidőnél nincs változás.

Hirdetés

Hirdetés

Mi változik az új prémium állampapír kibocsátásával?

A legtöbben jelenleg arra kíváncsiak, hogy az új sorozat miben tér el a jelenleg elérhetőtől. Érdemes kivárni esetleg, vagy gyorsan kell lépnie a befektetőknek? A Bankmonitor szakértői megnyugtathatják az érdeklődőket, érdemben nem változik a befektetők helyzete.

Hasonlítsuk össze a két állampapír jellemzőit:

  • Mindkét konstrukció 2030-ban jár le. Egészen pontosan a jelenleg elérhető papír 2030. február 20-án, míg az új konstrukció 2030 március 20-án jár le, vagyis a hátralévő futamidő egy hónappal hosszabb lesz az új befektetésnél. (A jelenleg elérhető 2030/I sorozat hátralévő futamideje 6 év 11 hónap, az új 2030/J konstrukcióé pedig nagyságrendileg 7 év.)
  • Mindkét állampapír változó kamatozású: a kamat egy változó kamatbázisból és egy fix kamatprémiumból áll össze. Kamatot évente fizetnek a papírok – kivéve az első periódus -, akkor módosulhat a kamat mértéke is.
  • Mindkét befektetésnél a kamatbázis az infláció alakulásától függ: a kamatperiódus kezdő időpontját megelőző év áremelkedése lesz irányadó az adott időszakra. Az első periódus 2024-ben jár le mindkét esetben, a kamatbázis pedig a 2022-es átlagos áremelkedéssel egyezik meg, ennek mértéke 14,5%.
  • A kamatprémium mértéke mindkét prémium állampapírnál fix 1,5%. Vagyis az induló éves kamatszint 16%.
  • A két papír kibocsátási dátuma és első kamatfizetésének időpontja eltérő, emiatt az első periódusban ténylegesen kifizetett kamat sem azonos. Az új papír első időszakra kalkulált időarányos kamata 15,65%, a jelenleg elérhető papír esetében ez 17,36%. Ez a különbség nem igazán lényeges, ugyanis a jelenleg elérhető konstrukció forgalomba hozatala óta eltelt időre meg kell fizetnie a vevőnek a kamatot a vásárlás során.
  • Egy hónappal eltér a két konstrukció kamatfizetésének időpontja. (A jelenlegi minden év február 20-án, míg az új konstrukció minden év március 20-án fizet kamatot.) Ez azt is jelenti, hogy a jelenleg elérhető állampapír hamarabb leköveti az infláció változását. Alapesetben a lassabb változás gyorsuló inflációnál hátrány, míg lassuló áremelkedésnél előnyt jelentene. Ugyanakkor ilyen időtávban és ilyen közeli időpontoknál ennek a ténynek érdemi hatása előreláthatóan nem lesz.

Mennyit lehet nyerni az új inflációkövető állampapír választásával?

A Bankmonitor szakértői ezt egy példán keresztül vizsgálják meg. A befektető 10 millió forintot helyez el a 2030/J sorozatban a konstrukció indulásakor. A befektetést megtartaná lejáratig, az infláció pedig az MNB előrejelzéseinek megfelelően alakul. Az évente kapott kamatot az érdeklődő a konstrukciónak megfelelő kamatszinten újra befekteti.

  • 2023. március 28. és 2024. március 20. közötti időszakban az éves kamat 16%, az időarányos kamat 15,65%. (A 2022-es tényleges infláció alapján számolva.)
  • A 2024. március 20. és 2025. március 20. közötti időszakban a várható éves kamat megegyezik az időarányos kamattal, ennek mértéke 18,8%. (Az MNB 2023-as évre érvényes inflációs várakozásai alapján számolva.)
  • A 2025. március 20. és 2026. március 20. közötti időszakban a várható éves kamat megegyezik az időarányos kamattal, ennek mértéke 4,9%. (Az MNB 2024-as évre érvényes inflációs várakozásai alapján számolva.)
  • A 2026. március 20. és 2027. március 20. közötti időszakban a várható éves kamat megegyezik az időarányos kamattal, ennek mértéke 4,5%. (Az MNB 2025-as évre érvényes inflációs várakozásai alapján számolva.)
  • A 2027. március 20. és 2028. március 20. közötti időszakban a várható éves kamat megegyezik az időarányos kamattal, ennek mértéke 4,5%. (Az MNB inflációs célértéke alapján számolva.)
  • A 2028. március 20. és 2029. március 20. közötti időszakban a várható éves kamat megegyezik az időarányos kamattal, ennek mértéke 4,5%. (Az MNB inflációs célértéke alapján számolva.)
  • A 2029. március 20. és 2030. március 20. közötti időszakban a várható éves kamat megegyezik az időarányos kamattal, ennek mértéke 4,5%. (Az MNB inflációs célértéke alapján számolva.)
Fontos
A befektetett 10 millió forintra 2030. március 20-án összességében 17 187 105 forintot kaphat a befektető. Ez ilyen időtáv mellett is értelmezhető nyereség.

Korábban többször írtak a Bankmonitor szakértői a hitelből állampapír vásárlás lehetőségéről. Az új értékpapír sorozat ezt a megoldást érdemben nem befolyásolja, ugyanis az új befektetés kamatozása nagyon hasonló a korábbiéhoz. A kölcsönök kamata pedig érdemben nem módosult az elmúlt időszakban.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés