loading

Újabb rekord dőlt meg a magyar lakáshiteknél

Áprilisban 107,6 milliárd forint lakáshitelt folyósítottak az igénylőknek a bankok. Ez az év elejéhez képest csaknem duplázást, 82,3 százalékos emelkedést jelent. 

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Vajon mi lehet az oka a magyarok hiteléhségének? A Bankmonitor szakértői ezen kérdés megválaszolásához három szempontot vizsgáltak meg:

  • A 2021-től elérhető lakástámogatások összesített hatását.
  • Miként alakult az ingatlan adásvételi szerződések száma az elmúlt időszakban?
  • Meddig maradnak ilyen olcsók a lakáshitelek?

Az otthonteremtési támogatások kibővítése miatt kivártak a vevők

2021. év elején a lakástámogatások körét kibővítette a kormány. A lakásvásárlásokhoz kapcsolódó illetékmentesség, az újépítésű ingatlanok áfájának 27%-ról 5%-ra csökkentése, illetve adó-visszatérítés komoly segítséget jelentett a lakást keresőknek. Egy 50 millió forint értékű új lakás esetében az illetékmentesség és az áfa-visszatérítési támogatás 4,38 millió forint plusz kedvezményt jelent.

A folyósított lakáshitel összege havi bontásban 2020. április és 2021. április között

Éppen ezért sokan kivártak a tavalyi év végén, elhalasztották lakásvásárlásukat. Ez a halasztott kereslet azonban fokozott mértékben jelenhetett meg az idei év elején a lakáspiacon. Természetesen sok vevő nem tudja önerőből megvenni új otthonát, számukra a lakáshitel lehet céljuk megvalósításának kulcsa. Éppen ezért a lakásvásárlások számának növekedése törvényszerűen maga után vonta a lakáshitelek iránti kereslet felfutását is.

Rekordot döntött az adásvételek száma is

A halasztott keresletnek köszönhetően a használt ingatlanok adásvétele is rekordot döntött: a Duna House becslése alapján mind februárban, mind márciusban csúcsot döntött a tranzakciószám.

Látható, hogy az adásételeket némi késéssel követi a hitelfolyósítás, ami érthető is, hiszen nagyságrendileg 6-8 hét lehet egy hiteligénylés bírálati ideje. Márpedig a kérelem beadásának jellemzően feltétele az aláírt adásvételi szerződés.

Az adásvételi szerződések számának és a folyósított lakáshitel összegének alakulása az elmúlt évben

A Duna House áprilisi és májusi becslése már rendelkezésre áll. Ez alapján a lakásvásárlások száma valamelyest esett a márciusi rekordhoz képest áprilisban és májusban, ugyanakkor az adásvételek száma még mindig igen magas. Emiatt várhatóan a folyósított lakáshitelek összege is magasan marad a Bankmonitor szakértőinek várakozása alapján májusban, bár vélhetően nem dől majd meg az áprilisi rekord.

A lakáshitelek igen olcsók, de már  közeleg az áremelés

A jelentős hitelfolyósítás annak is köszönhető, hogy a hitelköltségek igen alacsonyak. Ezt jól mutatja, hogy olcsóbb a magyarok kedvenc piaci lakáshitele, mint a támogatott csok-hitel. Ugyanakkor ez az állapot már nem maradhat fenn sokáig.

Egyes bankok már be is jelentették az áremelést – például a legolcsóbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitelt kínáló bank árat emel június 10-től -, a dráguló kölcsönök pedig valamelyest mérsékelni fogják a hitelkeresletet.

A tervezett áremelkedés egyelőre nem jelentős – 0,3-0,5 százalékpont – emiatt a lakáshitelkeresletre gyakorolt hatása nem lesz kiemelkedő. A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű hitel törlesztőrészlete 5 ezer forinttal emelkedne meg egy 0,5 százalékpontos kamatemelkedés hatására.

Ugyanakkor a halasztott kereslet kifutása, a csökkenő lakásvásárlási kedv és a kamatemelkedés együttesen már érezhetően mérsékelheti a nyár folyamán a havonta kifizetett lakáshitelek összegét.

Kapcsolódó tartalmak