Betöltés

Utolsó pillanatok, hogy igénybe vedd az elmúlt évek legjobb céges hitelét

szerző: Bankmonitor.hu
2016-08-24

Az elmúlt évek kis és középvállalkozások körében legnépszerűbb hitelprogramja, a növekedési hitel (NHP) az idei év végén megszűnik. A kizárólag beruházások finanszírozására elérhető hitelkeretből az MNB statisztikái szerint még közel 250 milliárd Ft áll rendelkezésre. A hitel banki átfutásának átlagos ideje 2-4 hónap, így az utolsó pillanatokat éljük az igénylés elindítására. Ennek ellenére sok vállalkozó a 0%-os kamatozású hitelt preferálná, melyek kihelyezése viszont egyelőre érdemben nem indult meg. Jelentős a kockázata, hogy sokan a 0%-os hitel hiú reménye miatt maradnak le egy számukra jó megoldást jelentő növekedési hitelről.

 A Növekedési Hitelprogramot év végével kivezetik, az utolsó időpont, amikor még NHP beruházási hitelszerződést köthetünk, 2016. december 31-e. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogyha a minimum 2-4 hónapot igénybe vevő beruházási hiteligénylési folyamatot nem indítjuk el azonnal, lecsúszunk a lehetőségről. (Ne felejtkezzünk meg arról, hogy a decemberi hónap a karácsonyi ünnepek miatt szinte teljesen kiesik mindenféle ügyintézés szempontjából, így a bankok is jelentősen lelassulnak.)

Nagy kockázatot vállalunk azzal, ha csupán a 0%-os hitelre várunk (melyből piaci információink szerint jelenleg alig történt érdemi hitelkihelyezés) és nem gondolkozunk a szintén nagyon kedvező, a hitel teljes futamideje alatt fix 2,5%-os kamatozás mellett igénybe vehető növekedési hitelben.

A kockázat mértéke a jelenlegi 4-5%-os piaci hitel kamatszint és az NHP 2,5%-os kamatszintjének a különbsége. Hiszen, ha valamilyen okból kifolyóan nem sikerül hozzájutnunk a 0%-os hitelhez, és közben kifutottunk a rendelkezésünkre álló időből, hogy megigényeljük a növekedési hitelt (azaz a szeptemberből), pontosan ennyit bukhatunk.

Arról nem is beszélve, hogy a piaci kamatszint változhat, a jelenlegi alacsony alapkamatból kiindulva, valószínűleg drágulni fog, míg a növekedési hitel 2,5%-os kamata a hitel teljes futamidejére fix.

A 0%-os hitelre 44 milliárd forintos keretnagyság áll rendelkezésre. Amit ha a bankpiacon átlagos 44,4 millió forintos (KKV) vállalati hitelnagyságot vesszük figyelembe, azt jelenti, hogy ezt az összeget 1.000 cég között fogják szétosztani. A Növekedési Hitelprogram keretében viszont a rendelkezésre álló összeget figyelembe véve, közel 6.500 vállalkozás kaphat még hitelt.

A növekedési hitel megszerzésére az esélyünk 6-szoros! Sőt a különbség még ennél is jelentősebb, mivel a 0%-os hitel kihelyezésének a gyakorlata még egyáltalán nem kiforrott, az adminisztrációs folyamat lényegesen komplexebb, mint a növekedési hitel esetében.

Amennyiben kíváncsi vagy, hogy a céged alkalmas-e növekedési hitel felvételére, használd az alábbi kalkulátort:

Kaphat-e cégem 2,5%-os (NHP) hitelt?*

millió Ft
A vállalkozásod bevétele kevesebb, mint 15 milliárd Ft?
A vállalkozásod alkalmazottainak létszáma kevesebb, mint 250 fő?
A vállalkozásodban az állami, önkormányzati tulajdon aránya kevesebb, mint 25%?
*A 2004. évi XXXIV. törvény alapján a vállalkozás megfelel a KKV kritériumoknak.
Köztartozásmentes a vállalkozásod?
Legutolsó lezárt éve alapján nyereségesen működött-e a vállalkozásod?
Rendelkezel lejárt, késedelmesen fizetett hitel tartozással?
Add meg vállalkozásod 2017. évi adatait
millió Ft
millió Ft
millió Ft

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Csányi Franciska vállalatfinanszírozási szakértő
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Bankváltás: van élet a növekedési hitelen túl

2018. 02. 09.

Sok vállalkozó él abban a tudatban, hogy NHP hitelével (Növekedési Hitel) egyben el is kötelezte magát a hitelt folyósító bank mellett a hitel teljes futamidejére. Hiszen ezt az igen kedvező...

Jó hír: 20%-kal több hitelt tudnak felvenni a cégek

2017. 03. 01.

A bankok hitelezési hajlandóságának egyik kézzelfogható jele, hogy a kihelyezett vállalati beruházási hitelek futamideje erőteljesen nő. A Növekedési hitel esetén pl. a korábbi évek átlagos 7 éves futamideje tavaly 9...

Blogajánló

  • alapblog

    Más pénze, más problémája

    A Mercedes 23 milliárd eurót tervez elkölteni az akkumulátor iparágban. A Volkswagennél 50 milliárd eurót fognak energiatárolásra költeni a következő 5 évben. Elon Musk meg...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.