Vajon melyik napjaink legnépszerűbb hitele?

  • 2018.04.04.
  • szerző: bankmonitor.hu

Sok szó esik manapság a lakáshitelről, ugyanakkor a fogyasztási hiteleket sem felejthetjük el, hiszen az utóbbi időszak ezeknek is kedvezett. A személyi kölcsönök pontosan ebbe a csoportba tartoznak, amihez leginkább akkor nyúlnak az emberek, ha gyorsan szabadon elkölthető összegre lenne szükségük. A CashMester legújabb részében áttekintettük, hogy miért övezheti ekkora érdeklődés ezeket a hiteleket.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Mi történt pontosan?

Az ingatlanpiac felfutásával párhuzamosan egyértelműen látszik a lakáshitelek iránti igény növekedése, ugyanakkor a fogyasztási hitelek, azon belül a személyi kölcsönöket is rendkívüli érdeklődés övezi. Tavaly az előző évhez képest pedig mintegy 45%-kal többet vettek fel az emberek, ráadásul a szakértők szerint idén még nagyobb növekedésre van kilátás.

Mit jelent ez magyarul?

Általánosságban elmondható, hogy ha hitelről van szó, a háztartások egyre optimistábbnak tűnnek. A fogyasztási hitelek iránti érdeklődést is egyértelműen támogatja a keresetek növekedése, ami miatt az emberek nagyobb hajlandósággal költekeznek. Nagyobb az igény a tartós műszaki cikkekre, autóra, vagy éppen az ingatlanvásárlással és felújítással összefüggésben költenek többet a háztartások.

A jegybank legfrissebb elemzése is épp az utóbbi felhasználási célok elterjedését támasztja alá. A családok pénztárcáját a mai árak mellett épp eléggé leapasztja az ingatlan megvásárlása, így az esetleges lakás átalakítás/felújítás, berendezések finanszírozására sokan a fogyasztási hitelhez nyúlnak. Ezzel ugyan időlegesen több megy el a büdzséből a hitelekre, de mivel ezek a hitelek rövid futamidejűek, így bevállalják a plusz terhet.

A személyi kölcsönt azért is örvendhet nagy népszerűségnek, mert bármire elkölthető és nem szükséges fedezetet ajánlani mögé. További előny, hogy ezek a hitelek minimális ügyintézéssel járnak, 3-5 nap alatt felhasználhatóvá válik a pénz, ráadásul bizonyos esetben már online is igényelhetőek.

Ugyanakkor a kamatszintjük csökkenése is vonzó tényezőt jelent, hiszen a kamat néhány év leforgása alatt gyakorlatilag lefeleződött. Hogy máshonnan világítsuk meg a dolgot, ma a legjobb személyi kölcsön konstrukciók esetén alacsonyabb a kamat, mint 5-6 évvel ezelőtt a lakáshiteleknél volt.

Miért kellene engem érdekelnie?

Elsőre lehet nem is gondolnád, de a bankok ajánlatai között óriási eltérések lehetnek. Ha egy műszaki cikk esetében érzékeny vagy az árakra, akkor nyilvánvaló, hogy a hiteleknél is jól át kell gondolni a választást. A személyi kölcsönnél például a legjobb ajánlatokat 6,9% körüli kamattal is megkaphatod, míg kedvezőtlen esetben akár 20% körüli kamatot is elkérnek tőled. A számok nyelvére lefordítva 1 millió forint kölcsönt 3 évre 31 ezer forintért, vagy 38 ezer forintért is megkaphatod.

Érdemes figyelni arra, hogy végig fix kamatozású személyi kölcsön ajánlatot válassz, szerencsére a kínálat zöme ma már ilyen. Ez azért előny, mert az emelkedő kamatok ellen is védelmet nyújt. Ergo, ha a legjobb ajánlattal 7% körül fixálod a kamatot, de időközben már 10% fölött mennek a piacon, akkor abból nem érzel meg semmit.

Természetesen, ha hitelfelvételre kerülne a sor, több dolgot is meg kell fontolni. Ilyen például, hogy a havi kiadások mellett belefér-e még ez a kiadás, vagy, hogy éppen a jövőbeli terveid között mik szerepelnek.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.