0 Ft-os bankszámla volt… van?…lesz?

0 Ft-os bankszámla volt… van?…lesz?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-02-25
 

Hol vannak már azok az idők, amikor ha munkabérünk a bankszámlánkra érkezett, akkor szinte minden banki szolgáltatást díjmentesen vehettünk igénybe. Napjainkban örülhetünk, ha legalább a számlavezetésért nem kell külön fizetnünk, vagy egy-két utalást kedvezményesen végezhetünk. A „0 Ft-os számlák” kora sajnos már leáldozott, éppen ezért a korábbiaknál is fontosabb, hogy körültekintően járjunk el bankszámlaválasztáskor. A jó hír, hogy kedvező megoldások továbbra is találhatók a bankpiacon. Rossz választás esetén azonban akár havi 1.000-1.500 Ft-unk bánja…

1

Díjmentes bankszámlavezetés, korlátlan ingyenes átutalás és bankkártyás készpénzfelvétel. Nem is olyan rég még több olyan bankszámlát is találtunk a bankok kínálatában, amelyek ilyen és ehhez hasonló kedvezményekkel kecsegtettek. És nem csak prémium ügyfeleknek. Számos esetben már átlagos, 150.000 Ft-os jövedelemmel is elérhetőek voltak ezek a számlacsomagok.

Voltak. A tranzakciós illeték, a jogszabályi ingyenes készpénzfelvételi lehetőség és a bankokat sújtó egyéb terhek eredményeként a pénzintézetek ugyanis szépen lassan kénytelenek (voltak) felszámolni ezeket a bankszámlákat. Persze napjainkban is találunk széles kedvezményrendszerrel rendelkező számlacsomagokat, de sokkal komolyabb kihívást jelent a megfelelő bankszámla megtalálása, mint korábban.

Éppen ezért aktuális bankszámla körképünkben arra adunk választ, hogy az országos fiókhálózattal rendelkező bankok közül, mely pénzintézetek kínálják a legolcsóbb számlacsomagokat. Ehhez két eltérő banki ügyfél helyzetét vizsgáltuk. Míg az egyik alacsonyabb jövedelemmel (80 ezer Ft) rendelkezik, és csekély bankszámlaforgalmat bonyolít, addig a másiknak átlagos a jövedelme (150 ezer Ft) és aktívan használja a bankszámláját.

Igen komoly árbeli különbségek vannak a bankok ajánlatai között. Míg a legjobb esetben 300-400 Ft körül alakulnak a havi bankköltségek, addig nem egy banknál jócskán 1.000 Ft feletti összeget is elérhetnek. Szélsőséges esetben havi 1.600 Ft-os különbség is adódhat, ami éves szinten majdnem 20.000 Ft ablakon kidobott pénz. De még a dobogós helyezettek között is jelentős a különbség. Az első esetben már a második is 50 Ft-tal, míg a harmadik közel 250 Ft-tal drágább, mint a legolcsóbb bankszámla.

Ahogy látjuk, a széles réteget célzó bankszámlák között mára sajnos nincs olyan, amelynél az alapvető banki műveletekért ne kellene fizetnünk. Bankszámla használati szokásaink tudatában és kellő utánajárással viszont több ezer forintos felesleges kiadástól kímélhetjük meg magunkat.

Fontos, hogy saját szokásaid alapján a fenti táblázatban szereplő értékektől eltérő eredmények adódhatnak. Használd bankszámla kalkulátorunkat, módosítsd az előre paraméterezett beállításokat, így biztos, hogy „személyre szabott” ajánlatokat kapsz.

Ha pedig már megtaláltad az ideális számlacsomagot, akkor ügyelj arra, hogy a lenti szarvashibákat még véletlenül se kövesd el…

  • netbank, vagy mobilbank helyett telefonon, vagy bankfiókban utalsz,
  • vásárlás helyett számolatlanul veszel fel készpénzt a bankkártyáddal,
  • dombornyomott bankkártyát igényelsz elektronikus helyett,
  • olyan szolgáltatásokat veszel igénybe, amelyekre igazából nincs is szükséged (pl.: utasbiztosítás a bankkártyához, amikor biztos, hogy nem is utazol külföldre a közeljövőben), és így tovább.
Hirdetés
Hirdetés