0,5 százalékponttal emelt az irányadó kamaton az MNB – Mit eredményezhet ez a lépés?

0,5 százalékponttal emelt az irányadó kamaton az MNB – Mit eredményezhet ez a lépés?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-10
 

A jegybank egyhetes betétjét a mai napon 5,85 százalékos kamat mellett hirdette meg. Ez gyakorlatilag egy újabb 0,5 százalékpontos kamatemelést jelent az MNB részéről. Mit eredményezhet ez a lépés?

A Magyar Nemzeti Bank a héten ismét emelt az irányadó kamaton, a jegybank ugyanis 5,85 százalékos kamatot kínál a pénzintézeteknek egyhetes betétjére. Ezzel a lépéssel az MNB a magas infláció és a pénzpiacokon tapasztalható komoly ingadozásokra reagálhat. (A KSH adatai alapján februárban az infláció 8,3% volt. A forint árfolyama pedig jelentősen gyengült, a hét elejére elérte a 400 Ft/EUR szintet is.)

Hirdetés

Hirdetés

Miért tekinthető az egyhetes betéti kamat irányadónak a hazai pénzpiacon?

A jegybanki alapkamat szintje jelenleg 3,4%, irányadó kamatszintnek mégis az 5,85 százalékot tekintjük. Mi az MNB egyhetes betétje és hogyan befolyásolja a pénzpiacokat ez a hozam?

Az MNB egyhetes betétjét a jegybank minden héten csütörtökön hirdeti meg: a kereskedelmi bankok a meghirdetett kamatszint mellett köthetik le a pénzüket egy hétre. Gyakorlatilag ez a hozam komolyan befolyásolja a pénzpiaci kamatokat is, hiszen az egyes bankok nem fognak ennél a kamatszintnél kedvezőbb feltételekkel egymásnak kölcsönt adni, akkor inkább lekötik a pénzüket a jegybanknál.

Lényeges szempont természetesen, hogy mekkora állományt köt le a jegybank hetente a kérdéses betétbe. Sőt talán ennél még fontosabb, hogy a bankok által lekötni tervezett összeget teljes egészében elfogadja-e a jegybank. (Ha visszautasítana ajánlatot az MNB, akkor gyakorlatilag az egyes bankoknál maradna „felesleges” pénz, amelyet akár kedvezőbb feltételekkel is kihelyezhetnének a pénzpiacra.) Az elmúlt időszakban azonban nem volt elutasított ajánlat, vagyis a kereskedelmi bankok által felajánlott teljes összeget lekötötte a jegybank.

Mit eredményezhet az irányadó kamat emelése?

A rövid hozamokba igen gyorsan beépülhet a változás, például a bankközi kamatokat leíró BUBOR értéke akár a mai napon érdemben 0,2-0,5 százalékponttal emelkedhet. (Egyes futamidők esetében a piac már részben beárazta a mai lépést.)

Márpedig a BUBOR mutató a változó kamatozású kölcsönök kamatának az alapja. (Gyakorlatilag a BUBOR mutató változása igen gyorsan beépül ezen kölcsönök kamatába.) Jelenleg 470 ezer családnak van ilyen hitele, őket csak a kamatstop védi átmenetileg hitelük érdemi drágulásától.

Természetesen a hosszú futamidejű hozamokra is hatással lehet az MNB döntése. Ez azonban egy jóval lassabb folyamat, ráadásul a hosszú futamidejű hozamokra számos egyéb speciális tényező is hat. A hosszú futamidejű hozamok – ilyen például a BIRS mutató – pedig az új lakáshitelek kamatát befolyásolja. Ugyanis a bankok a folyósított hitelt a pénzpiacról szerzik be, az emelkedő hozamok a hitelintézetek számára költséget jelentenek, amit idővel áthárítanak a hiteligénylőkre is.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

A jelenlegi extrém gazdasági környezetben – COVID utóhatásai és a háborús helyzet – a piacon nagyobb kockázatot látnak a befektetők rövid távon, mint hosszabb futamidőre. Így a természetes hozamgörbe – minél hosszabb a futamidő, annál nagyobb kamatok éves szinten – kicsit megfordult. Vagyis a hosszú hozamok azonos szinten vannak, mint a rövid futamidőre érvényes kamatok. Sőt egyes esetekben még a futamidő előrehaladtával csökken is az éves kamatszint. Ettől függetlenül az új irányadó kamat erős alsó támasza lesz a pénzpiaci hozamoknak, várhatóan ezen szint alá tartósan nem fognak süllyedni a hosszú futamidőre érvényes hozamok sem.

A bankközi hozamok alakulása különböző futamidők esetében

Nem szabad a befektetőkről sem elfeledkezni, az irányadó hozamoknak idővel a megtakarítási kamatokba is be kell épülnie. Ez a folyamat is megkezdődött, csak valamivel lassabb ütemben.

A betéti kamatok is emelkedésnek indultak – az MNB kimutatása alapján egy átlagos betét kamata megközelítette januárban a 2 százalékot -, azonban még messze elmaradnak az inflációtól és a bankközi hozamoktól is.

Az állampapírok referencia hozama is emelkedik. Jelenleg az 5 éves futamidejű állampapír referencia hozama már meghaladja a sokáig igen népszerű Magyar Állampapír Plusz-on elérhető, éves átlagos 4,95 százalékos hozamot. Ettől függetlenül a megtakarítási hozamoknál az áttörésre még várni kell.

Hirdetés
Hirdetés