10 félreértés a 2021-től elérhető lakástámogatásokkal kapcsolatban

10 félreértés a 2021-től elérhető lakástámogatásokkal kapcsolatban
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-11-10
 

Az új, 2021 januárjától elérhető lakástámogatásokról már számos részlet kiderült, mégis sok félreértés kering róluk a médiában, illetve a cikkek alatti kommentekben. A Bankmonitor szakértői összeszedtek 10 gyakori tévhitet, és bemutatják a helyes válaszokat is.

2021 januárjától számos új lakás-, családtámogatás lesz elérhető:

  • Új építésű lakások vásárlásakor az áfa nagyságának mérséklése 27 százalékról 5 százalékra.
  • Az 5 százalékos áfa utólagos visszatérítése azok számára, akik csok támogatással vennének új építésű lakást.
  • A lakásvásárlásokhoz – legyen szó új építésű-, vagy használt lakásról – kapcsolódó vagyonátruházási illeték elengedése.
  • Felújítási támogatást kaphatnak a meglévő otthonukat felújító gyermeket nevelő szülők.
  • A családi házak tetőtér-beépítésére – ezzel többgenerációs házat létrehozva – is igényelhető lesz a csok támogatás.

Még számos részlet nem ismert az új támogatásokkal kapcsolatban, ugyanakkor már most kering jó pár tévhit a köztudatban. Éppen ezért érdemes minél előbb tiszta vizet önteni a pohárba és eloszlatni a félreértéseket az új lehetőségekkel kapcsolatban.

Hirdetés

Hirdetés

1. Lakásvásárlásnál az illetékmentesség csak a csok támogatás összegére jár

Aki rákeres az interneten a csok támogatáshoz kapcsolódó illetékmentességére gyakran ezzel a kedvezménnyel találkozik. Ez nem is csoda, ugyanis jelenleg ez a szabály van érvényben. (Ha egy 30 millió forint értékű lakás vásárlásához 10 millió forint csok támogatást igényelnél, akkor csak 20 millió forint után kellene illetéket fizetned.)

A jövő évtől azonban ez az előírás módosul: nem kell illetéket fizetnie annak, aki csok támogatással vásárol lakást 2020. december 31-ét követően. Vagyis a vételárnak az egészére kiterjesztik az illetékmentességet, nem csak a családi otthonteremtési kedvezményre jutó összeg lesz adómentes.

2. Csak a fiatalok számára jelent segítséget az áfa-visszatérítés, illetve az illetékmentesség

Az új építésű lakások vásárlásánál az 5 százalékos áfa is visszaigényelhető lesz, emellett a vagyonátruházási illetéket – mind használt-, mind új építésű lakások vásárlásánál – is elengedik. Ennek feltétele, hogy a vevő csok támogatást igényeljen a vásárláshoz.

Ez azonban nem jelent életkori korlátot, előírást: meglévő gyermek, gyermekek után a csok-ot életkortól függetlenül igénybe vehetik a szülők. Sőt, a családi állapotra vonatkozóan sincs előírás: egyedülállók, élettársi kapcsolatban élők és házasok is igényelhetik a csok támogatást, így jogosultak lehetnek az áfa-visszatérítésre és az illetékmentességre is.

Az viszont valóban igaz, hogy vállat gyermek után támogatást csak fiatal házaspárok igényelhetnek. (Vagyis a pár egyik tagja még nem töltötte be a 40. életévét.)

3. Az új támogatások igényléséért külön díjat szükséges fizetni!

Eddig az új építésű lakások áfa-csökkentéséről és az illetékmentességről jelentek meg részletszabályok. Előbbi kedvezmény nem is biztos, hogy megjelenik a vételárban, ennek „igénybevételéhez” nem szükséges semmilyen díjat fizetni.

Önmagában az illetékmentességért sem szükséges díjat fizeti, viszont ennél a támogatásnál elvárás, hogy csok-ot is igényeljen a vevő. Ugyanez a feltétele az új építésű lakások vásárlásához kapcsolódó áfa visszaigénylésnek is. Márpedig a csok támogatásnak lehet igénylési díja.

A csok támogatás bírálati díját a jogszabály tartalmazza: az igényelt összeg 1,5%-a, de legfeljebb 30 ezer forint lehet. Erre még rájöhet az értékbecslés, helyszíni szemle költsége. Ugyanakkor a díjat – 1,5%, max 30 ezer forintot – a bank nem számolhatja fel, ha lakáshitelt is igényel tőle a támogatást igénylő. Várhatóan ugyanez a szabály lesz érvényes a tetőtér-beépítésre igényelhető családi otthonteremtési kedvezménynek is.

Vagyis hitel igénylése nélkül lehet díja a csok támogatásnak, ezáltal az illetékmentességnek és az áfa visszaigénylésnek is. Emellett arról még nincs információnk, hogy külön a felújítási támogatásnak, vagy az áfa-visszatérítésnek lesz-e ezen felül valamilyen költsége.

4. Az idei évben vásárolt lakásokra jár az illetékmentesség?

Nem, a 2020. december 31-ét követően kötött adásvételi szerződések alapján járhat az illetékmentesség. Az idén vásárolt lakásra meg kell fizetni a vagyonátruházás illetéket abban az esetben is, ha a vételárat csak a jövő évben rendeznék.

5. Az áfa csökkentése mindenképpen alacsonyabb vételárat fog eredményezni

Ez így sajnos nem igaz, ez számos tényezőtől együttesen függhet.

Mind a mai napig lehet még olyan új építésű lakást vásárolni – 2018. november 1 előtt kapott építés engedély alapján épült ingatlan -, amelyre jelenleg is az 5 százalékos áfa érvényes. Ezen lakások árára nem lesz hatása az áfa csökkentésének.

Azoknak a lakásoknak sem fog feltétlenül csökkenni az ára, amelyekre a 27 százalékos áfakulcs érvényes. Az adócsökkenés ugyanis az eladókra érvényes, az elsősorban rajtuk múlik, hogy ennek mekkora részét engedik át vevőiknek. (Az építőipar várható leterheltsége miatt az építési költségek amúgy is növekedhetnek, ami hatással lehet a vételárakra is.)

6. Az áfa-csökkenés a 2021. januárjától kötött adásvételi szerződésekre lesz csak érvényes

Az új építésű lakások vételárának áfakulcsa 27 százalékról 5 százalékra csökken a jövő évtől. Az alacsonyabb adó szempontjából azonban a pénzügyi teljesítés dátuma számít. Vagyis egy idén aláírt adásvételi szerződés alapján is lehet 5 százalékos az áfakulcs, ennek azonban feltétele, hogy a vételár 2020. december 31-ét követően kerüljön megfizetésre.

Fontos még az adásvételi szerződés tartalmát is alaposan átnézni: amennyiben bruttó ár szerepel a szerződésben, akkor bizony nem fog csökkenni a megfizetendő összeg az adó mérséklődése miatt. (A szerződésben mindenképpen megbontva szerepeljen a nettó vételár és az áfa nagysága.)

7. Házépítésre egyik új támogatást sem lehet igényelni

Ez részben igaz – bár önmagában a tetőtér-beépítést is lehetne építkezésnek tekinteni -, ugyanakkor bizonyos körülmények között az építkezés lakásvásárlásnak minősülhet.

Legalábbis a kivetett áfa szempontjából, ugyanis a szerkezetkész lakások elkészítésére kötött kivitelezői szerződések gyakorlatilag egy „félig kész” lakás értékesítését eredményezik, emiatt 5 százalékos áfa lehet érvényes ezekre a megbízásokra. Itt is kiemelten fontos azonban az, hogyan szerepelnek a díjtételek – bruttó tételként, vagy szétbontva nettó díjra és áfára –  a szerződésben.

8. A felújítási támogatás igénylésének is feltétele a csok támogatás

Nem feltétele, sőt felújításra nem is lehet igényelni csok támogatást. (A speciális falusi csok-ot is kizárólag preferált kistelepüléseken megvalósuló korszerűsítés – ez szigorúbb kitétel, mint a felújítás – céljára lehet kérni.)

Az viszont valóban feltétel, hogy a támogatást kérelmezőnek legalább egy gyermeket szükséges nevelnie. Viszont jelen helyzetben nem elfogadható az, ha valaki gyermeket vállalna, a támogatást csak meglévő gyermekre lehet igényelni. (Megfelel az is, ha már terhes az igénylő.)

9. Minden új támogatás a vételárra, építési költségekre fordítható

Ez egyáltalán nem igaz, ettől függetlenül komoly segítséget jelenthetnek egy vásárlás, építkezés, vagy épp felújítás során.

A jövő évtől tetőtér-beépítésre elérhető csok támogatás ebből a szempontból kakukktojás, ezt a kedvezményt ugyanis ténylegesen az építési költségekre lehet fordítani.

Az új építésű lakások áfakulcsának csökkentése a vételárra lehet hatással – amennyiben az eladó, kivitelező átengedi a vevőnek az adócsökkentést -, plusz vásárlásra fordítható forrást azonban nem biztosít. Ráadásul nem lehet biztosra venni az árak csökkenését sem: aki új építésű lakást vásárolna nem kalkulálhat feltétlenül áreséssel.

A lakásvásárlások illetékmentessége pedig egy a vásárlást követően felmerülő díj – alapesetben a vételár 4 százaléka – elengedését jelenti. Ettől függetlenül a vételárat valamilyen forrásból meg kell finanszírozni, erre pedig fel lehet használni az illetéken megspórolt összeget is. Gyakorlatilag azonban nem kap a család a vételárra fordítható összeget.

A felújítási támogatás, valamint az új építésű lakások áfa-visszatérítése pedig utólagos kedvezmény. Vagyis a költségek – vételár, építési munkálatok – megfizetését követően utólag hívható le a támogatás. Ez azonban azt is jelenti, hogy előre meg kell finanszírozni a támogatás összegét is,  erre ideális lehet egy lakáshitel, melyből kifizethetők a kiadások. A befolyt támogatásból pedig – legalább részben – előtörleszthető a hitel. Az ideális kölcsön kiválasztásában segítséget nyújthat a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

10. Az illetékmentességnek és az áfa-visszatérítésnek nincsenek szigorú személyi feltételei

Az új építésű lakások áfa visszatérítésének és a lakásvásárlások illetékmentességnek is feltétele a csok támogatás igénylése. Ez pedig szigorú feltételek teljesítését jelenti:

  • Nem lehet NAV köztartozása az igénylőknek.
  • Nem lehet büntetett előéletű egyik igénylő sem.
  • Legalább az egyik félnek 180 napos Tb jogviszonnyal kell rendelkeznie – 10 millió forint összegű csok támogatásnál 2 éves jogviszony az elvárás -, ez jellemzően munkaviszonnyal, vállalkozói jogviszonnyal teljesíthető.
  • A lakás, ház minimális alapterületére – ez a támogatás céljától és a gyermekek számától függ – is van elvárás.

Bárki ellenőrizheti a Bankmonitor CSOK Kalkulátorával azt, hogy jogosult-e a támogatásra. Ez a jövőben nem csak a csok támogatás jogosultságát mutatja meg, hanem – lakáscéltól függően – az illetékmentesség és az áfa visszatérítési kedvezmény igénybevételéről is információt árulhat el.

Hirdetés
Hirdetés