10%-kal megnőhet a nyugdíjad, ha félreteszed az SZJA-visszatérítést

10%-kal megnőhet a nyugdíjad, ha félreteszed az SZJA-visszatérítést
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-02-18
 

A napokban érkezett meg a családokhoz a gyermekek után járó SZJA-visszatérítés, melynek összege meghaladhatja a 800 ezer forintot. Egy ilyen váratlan összeget érdemes lehet hosszú távú céljaink megvalósítására elkölteni, félretenni. Az ilyen céljaink közül talán az egyik legfontosabb várható nyugdíjunk kiegészítése.

A gyermeket nevelők visszakapták a tavalyi évben befizetett személyi jövedelemadójukat. A visszatérítés maximális összege fejenként 809 ezer forint, ez a 2020. decemberi átlagjövedelem SZJA tartalmának tizenkétszerese. A kapott összeget több dologra is fordíthatjuk – erről itt olvashatsz bővebben -, melyek közül a Bankmonitor szakértői a nyugdíjcélú megtakarításról árulnak el további részleteket.

Miért pont idős korunkra tegyük félre?

Joggal merülhet fel a kérdés: miért tegyük félre a kapott pénzt idős korunkra? Arról már szinte mindenki hallott, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer nem fenntartható, az állami nyugdíjból várhatóan a jelenlegi fiatalok nem fognak megélni, vagy legalábbis nem fogják tudni fenntartani a megszokott életszínvonalat. Éppen ezért valamilyen formában gondoskodnunk kell a nyugdíjunk kiegészítéséről, például félre kell tennünk idős korunkra.

Miért pont ezt az összeget tegyük félre? Ez az adóvisszatérítés egy váratlan, rendkívüli esemény – persze már hónapok óta lehetett hallani a dologról -, vagyis a rövid-, középtávú céljaink tervezésekor nem is számolhattunk az adott összeggel. (A napi kiadásaink megfizetéséhez szerencsés esetben elvileg nincs szükségünk plusz összegre. Ha pedig egy közepes méretű háztartási eszközt szeretnénk venni az évben, akkor a terveinkben a rendszeres bevételeinkből gazdálkodjuk ki a szükséges összeget.)

Vagyis egy ilyen váratlan bevételre – legalábbis annak jelentős részére – jó esetben nincs szükségünk a közeljövőben. Éppen ezért lehet ideális ebből a pénzből valamilyen hosszú távú célunk megvalósítására félretennünk. Ilyen például a nyugdíjunk kiegészítése.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyit érhet idős korunkban az SZJA-visszatérítés?

800 ezer Ft szép összeg, de érdemben azért nem tudja kiegészíteni a nyugdíjunkat. Ugyanakkor eseti befizetésként megfejelhetjük vele meglévő, vagy épp új nyugdíjmegtakarításunkat. Az évek, évtizedek alatt pedig ez az összeg is szépen felhízhat.

Mekkora nyugdíjkiegészítést eredményezhet, ha félreteszünk 800 ezer Ft-ot?

A 800 ezer forint 20 év alatt akár 2,5 millió forintra is gyarapodhat, ehhez évi 6% hozamot kell termelnie a befektetésnek. (Ez egyáltalán nem lehetetlen, hiszen a Bankmonitor kalkulátora alapján, nyugdíjmegtakarítások esetében akár évi 6,5 százalékos hozammal érdemes számolni.) Természetesen a konkrét összeg azon is múlik, hogy mennyi idő van még a nyugdíjig.

Ha tehát 20 év van hátra a nyugdíjig, akkor akár 2,5 millió forintra is hízhat a félretett 800 ezer Ft. Már csak az a kérdés, hogy mennyi kiegészítést jelenthet ez havonta a nyugdíj összege mellé kiegészítésként? Természetesen ez attól is függ, hogy mennyi ideig leszünk nyugdíjasok.

Mekkora havi nyugdíjkiegészítést jelentene 2,56 millió Ft megtakarítás?

Még ha 20 évre osztjuk is szét a félretett pénzt, akkor is 10 ezer forinttal emelkedne a havi bevételünk. Ez egy átlagos, 160 ezer forint bevétellel rendelkező nyugdíjas esetében 6,68% jövedelem növekedést jelentene. Rövidebb idővel kalkulálva a bevételünk természetesen nagyobb mértékben emelkedik havonta, de mi jelen esetben azt kívánjuk, hogy a lehető legkisebb legyen a havi hatás.

A nyugdíjmegtakarításban gyűlő pénzünket a lejáratkor, vagyis nyugdíjba vonuláskor természetesen nem csak havi járadékként, hanem egy összegben is igénybe vehetjük.
Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Lehetnek más szempontok is

Természetesen felmerülhetnek más, fontos szempontok is a döntés során:

  • Sajnos lehetnek olyan családok, ahol bizony a napi kiadások fedezéséhez is nagyon jól jöhet az SZJA-visszatérítés.
  • Lehetnek olyan középtávú céljaink is, amelyeket meg tudunk oldani más forrásból, de a kapott visszatérítés adott esetben ezekre is nagyon jól jöhet. Például kevesebb hitelre lenne szükségünk új otthonunk megvásárlásához, vagy épp felhasználhatjuk meglévő házunk felújításához is.
  • Ezek mellett pedig egy drága hitel előtörlesztése is jó felhasználási módja lehet a kapott összegnek.

A számítások során az inflációval nem kalkuláltunk: a 800 ezer forintból 2,5 millió forint is lehet 20 év múlva. Ennek a 2,5 millió forintnak a vásárlóereje azonban jelentősen csökkenhet a 20 év alatt. Erről sem szabad megfeledkezni a döntéshozatal során, így pedig egy nyugdíjmegtakarítás indítása esetén érdemes hosszú távban gondolkodni, és inflációkövetően, évről-évre egy kicsit magasabb összeget félretenni.

Hirdetés
Hirdetés