10 százalék feletti hozam – dollárban és euróban

10 százalék feletti hozam – dollárban és euróban
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-09-18 Frissítve: 2021-09-14
 

A forint utóbbi idei vesszőfutása egyre inkább a devizás befektetések felé irányította a figyelmet. Azon belül is az eurós és dolláros befektetések iránt nőt meg a kereslet. Devizás befektetések között pedig a külföldi befektetési alapok népszerűsége is megugrott. Mit tudnak ezek az alapok? Például mind euróban, mind dollárban 10 százalék feletti hozamot érnek el közepes kockázat mellett. Kockázat növelésével pedig 50% feletti hozam sem példa nélküli.

A devizás befektetések közül is a külföldi befektetési alapok teljesítményét vettük górcső alá. Ki ismerhetné jobban az adott ország piacait, mint a helyiek? Ez Magyarországról figyelve külföldi befektetési alap szakembereit jelenti. Piaci körképünkben Black Rock, Fidelity, HSBC, JP Morgan és Templeton alapkezelők befektetési jegyeinek hozamaival párba állítottuk a feltétel mentes lekötésben elérhető devizakamatokat. A különbség szembeötlő.
belalapkor_abra_20140918Bankbetét

Akik devizalekötésben tartották a pénzüket, már egy évvel ezelőtt is alacsony kamatokkal találkoztak: euróban alig volt 1% felett az átlagos lekötött betétek kamatai, míg dollárban még 1%-ot sem érte el (0,81%). Ha a legmagasabb 5 lekötött betét átlagát nézem, akkor sem sokkal jobb a helyzet 1,66% euróban, míg 1,19% dollárban. Ilyen kamatok mellett nem csoda, hogy a devizában befektetők (főként külföldön) nem bankbetétpártiak.

Kötvényalap

A kamatozó papírokba fektető kötvényalapok élmezőnye mind euróban, mind dollárban 10% feletti hozamokkal büszkélkedhetnek. Euróban a két Fidelity alap áll a dobogó első két fokán: az Emerging Market Dept és az Asian High Yield. Előbbi feltörekvő piaci (pl latin amerikai, kelet-európai, közel-keleti) kötvényekbe fektet, míg utóbbi ázsiai bóvlikötvények közül válogat. Mindkettőt hosszabb időtávra ajánlja az az alapkezelő. Az elmúlt egy éves teljesítményük pedig 16,48% és 14,88%. A dobogó harmadik fokán szintén feltörekvő piac kötvényeibe fektető alapot találunk: a 13,79%-ot teljesítő BlackRock Emerging Markets alapot. Dollárban ez első három helyen Fidelity alapokat találunk: Emerging Market Dept (13,22%), Asian High Yield (11,74%) és Emerging Market Corporate Dept (11,36%). Az első kettőt az eurós sorozatokból már ismerhetjük, míg a dobogó legalsó fogkán lévő alap a feltörekvő piaci vállalatok kötvényeibe fektet (ilyen például a MOL és OTP kötvényei).

Vegyes alap

A vegyes alapok abban különböznek a kötvényalapoktól, hogy eltérő mértékben, de már részvényekbe is fektetnek. Euróban a két Black Rock alapot találunk az ilyen alapok élen: Global Allocation (11,44%) illetve Flexible Multi-Asset (10,95%). A dobogó legalsó fokát egy újabb Fidelity alap foglalja el 10,79%-os teljesítménnyel (Euro Balanced Fund).  Dollárban a dobogó első két fokán Templeton alapkezelő alapjait találjuk 11,83% és 8,75%-os teljesítménnyel (Franklin Income Fund és Templeton Global Income Fund). Harmadik helyezett a 3,74%-os teljesítménnyel a JP Morgen Global Capital Preservation alap.

Részvény alap

Itt az éllovasok mellett fontos megemlíteni, hogy a vizsgált öt alapkezelő részvényalapjai hozamának teljes átlaga dollárban és euróban is 10% felett volt. Természetesen itt is nagy a szórás. A legjobb öt részvényalap euróban 28,46%-ot teljesített átlagosan, míg dollárban 42,51%-ot. A legjobb teljesítménnyel rendelkező három befektetési alap euróban Franklin India (56,84%),  Franklin Techology (22,98%) és Fidelity Emerging Asia (21,59%). A dobogó legfelső fokán álló alap indiai részvényekbe fektet, az ezüstérmes technológiai papírokba, míg a bronzérmes ázsiai vállalatok papírjait vásárolja. Az indiai papírok jó teljesítményét hűen tükrözi, hogy dollár befektetési alapok közül a legmagasabb hozamot elérő mindhárom befektetési alap Indiába fektet be. Első helyen a HSBC GIF Indian Equity alapja (62,31%), második helyen Franklin India alapja (52,22%), míg a dobogó alsó fokán JPMorgan India (35,50%) alapját találjuk.

És miért fontos a jó választás? Euróban és dollárban is találhatunk negatív teljesítményt nyújtó befektetési alapot. Dollárban például 10%-ot meghaladó veszteséget elért részvényalapot is találunk (nem meglepő módon egy Oroszország specifikus alapról van szó). Összességében azonban elmondható, hogy körültekintő választással, már egy közepes kockázat esetén is jelentősen felül tudjuk múlni a devizában elérhető lekötött betétek hozamait.

A számodra ideális befektetési alap megtalálásához használd keresőnket!

1
Hirdetés
Hirdetés