100 000 euró felett rendelkezel megtakarítással? Ezzel a megoldással biztonságban lesz a pénzed!

100 000 euró felett rendelkezel megtakarítással? Ezzel a megoldással biztonságban lesz a pénzed!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-02
 

2022. február 28-ára és március 1-ére az MNB bankszünnapot rendelt el a magyar Sberbanknál a leánybank saját kérésére, melyet követően a felügyelet elrendelte a Sberbank végelszámolási eljárásának megindítását. (Jakab Bernadett írása)

Mi az az Országos Betétbiztosítási Alap és kikre vonatkozik az OBA biztosítása?

A bankbetéteket az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) biztosítja Magyarországon, melynek célja a betétesek védelme abban az esetben, ha egy hitelintézet fizetésképtelenné válna. Az OBA működését szabályozó törvény értelmében az OBA 100 000 eurónak megfelelő forintösszeg (jelenlegi árfolyamon kb. 36 millió forint) határig kártalanítja az ügyfeleket 10 munkanapon belül, amennyiben a követelés olyan hitelintézettel szemben áll fenn, amelynek engedélyét visszavonta a felügyelet. A kártalanításra először a tőke, majd a kamat összeg tekintetében kerül sor. Az érintett ügyfeleknek nem szükséges kérelmet benyújtania az OBA felé, a kártalanítás automatikusan megtörténik.

Fontos tudni azonban, hogy az OBA 100 000 euróig terjedő védelme személyenként és bankonként külön-külön értendő.

Melyik két esetben lényeges ez?

  1. Ha a megtakarításunk összege meghaladja a 100 000 eurónak megfelelő forint összeget, mely összeg egyetlen bankszámlán érhető el, azonban ennek a bankszámlának két tulajdonosa van. Ebben az esetben, az OBA védelem 2 x 100 000 euróig terjedhet, természetesen maximum a bankszámlán található összeg erejéig.
  2. Ha megtakarításunk mindösszesen meghaladja a 100 000 eurónak megfelelő forint összeget, azonban ez az összeg kettő vagy több bank számláján elosztva található meg. Ebben az esetben az OBA védelem bankonként 100 000 eurónak megfelelő forintösszegig vagy a számlákon lévő összeghatárig terjed.

Természetes a két eset kombinációja is lehetséges, ha egy családnak két banknál van számlája, melyeken a házastársak együtt szerepelnek tulajdonosként. Ebben az esetben az az OBA védelem bankonként és személyenként, azaz 4 X 100 000 eurónak megfelelő forintösszegig vagy a számlákon lévő összeghatárig terjed.

Hirdetés

Hirdetés

Mit tegyünk, ha megtakarításunk meghaladja a 100 000 eurónak megfelelő forintösszeget?

Figyelembe véve, hogy az OBA biztosítás maximális összege pénzintézetenként külön-külön érvényes, a legbiztonságosabb, ha nagyobb összegű megtakarításunkat bankonként helyezzük el, maximum 100 000 eurónak megfelelő forintösszegig, illetve ha számlánkhoz további tulajdonos kerül bejelentésre (ebben az esetben bankonként maximum 200 000 eurónak megfelelő forintösszeg helyezhető el betétként biztonságosan). Az OBA és BEVA védelemről részletesen itt olvashatsz.

FRISSÍTÉS: 2022.03.02-i online sajtótájékoztatójában az MNB alelnöke nyilatkozott arról, hogy mikor juthatnak hozzá a biztosított összegnél nagyobb betéttel rendelkező ügyfelek a pénzükhöz.
Hirdetés
Hirdetés