11 túlélő tipp, ha rástartolnál az otthonfelújítási támogatásra

11 túlélő tipp, ha rástartolnál az otthonfelújítási támogatásra
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-07-01
 

Július 1-jével elindult az otthonfelújítási program, aminek segítségével mintegy 20 ezer magyarországi családi ház energetikai korszerűsítése valósulhat meg. A legfeljebb 6 millió forint összegű kedvezmény egy része vissza nem térítendő támogatás, míg másik része kamatmentes kölcsön. A Bankmonitor szakértői összegyűjtöttek a konstrukcióval kapcsolatban 11 olyan kritikus tudnivalót, amiről eddig kevés szó esett, ám nagyban befolyásolják az igénylés sikerességét.

1. A legfontosabb: érdemes minél gyorsabban lépni

Ahogy arra a Bankmonitor szakértői már többször felhívták a figyelmet, az otthonfelújítási program 108 milliárd forintos kerete várhatóan csak 20 ezer családi ház energetikai korszerűsítésére lesz elegendő, miközben a jogosultsági feltételeknek bőven 2 millió ingatlan felelhet meg. Ezért célszerű a kérelmet minél hamarabb benyújtani, ugyanis a rendelkezésre álló keretösszeg a pályázati határidő lejárata előtt kimerülhet. (2026.04.30-ig, illetve a forráskeret kimerüléséig lehet megkötni a kölcsönszerződést, míg az igénylést 2025.12.31-ig lehet benyújtani.)

Amennyiben a keretösszeg elfogy, akkor sem teljesen reménytelen benyújtani a kérelmet, ugyanis azt ebben az esetben is elbírálják, majd egy úgynevezett várólistára kerül. Ha a befogadási dátum alapján egy korábbi ügyletet elutasítanak, vagy a szerződéskötés valami miatt meghiúsul, akkor a várólistán soron következő ügyletet veszik elő, sor kerülhet a kérdéses igénylésnél a szerződéskötésre.

Hirdetés

Hirdetés

2. Előre rendezni kell a közüzemi tartozásokat

Akár egy közüzemi tartozáson is elbukhat az igénylő, ugyanis nem lehet legalább 60 napja fennálló, a bruttó minimálbér összegét – 266 800 Ft – elérő közüzemi tartozása.

3. Az adó- és köztartozásokat is rendezni szükséges

Nem lehet a bruttó minimálbért – 266 800 forintot – elérő köztartozása, adótartozása az igénylőnek. Amennyiben van ilyen, ám azt az igénylés beadásáig rendezik, akkor nincs akadálya a pályázatnak.

4. Kizáró ok, ha valaki KHR-es

Az igénylő nem szerepelhet élő elmaradással a rossz adósok listáján. Lezárt elmaradás esetén sem működik feltétlenül a dolog, amennyiben annak egy részét végül a bank elengedte. Amennyiben azonban valaki saját erőből rendezte az elmaradását, akkor igényelheti a támogatást. A Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) nyilvántartott adatait bárki díjmentesen ellenőrizheti az Ügyfélkapun keresztül, ennek lépéseiről itt írtunk korábban részletesen.

5. Csak bizonyos munkálatok finanszírozhatók a támogatásból

Kizárólag külső nyílászárók cseréje, az épület hőszigetelése, a melegvízrendszer korszerűsítése és a fűtési rendszer modernizálása finanszírozható meg. Újdonságként bekerült a végleges pályázatba a víz-levegő hőszivattyú fűtési rendszer kialakítása is.

6. Akár 12 évig nem lehet eladni a felújított ingatlant

A program keretében korszerűsített ingatlanra nem jegyeznek be jeltálogjogot, ám az a hitel futamideje alatt (maximum 12 év) nem értékesíthető. Amennyiben ezen időn belül mégis eladnánk az ingatlant, akkor ezt megelőzően a tartozást teljes egészében vissza kell fizetni. Ugyanakkor az előtörlesztés nem von maga után büntetést.

7. Itt lehet benyújtani az igényléseket

A kérelem a Gránit Bank, az OTP Bank és a MBH Bank fiókjaiban kialakított úgynevezett 266 darab Lakossági MFB Plusz ponton nyújtható be. Ezek aktuális listája itt található.

8. Gondoskodni kell előre az önerőről

Az otthonfelújítási program során elszámolható költségek minimum 14,3%-át önerőként kell előteremteni, aminek felhasználását az első folyósítás előtt igazolni szükséges. Amennyiben a minimálisan elvárt, legalább 30%-os primerenergia-megtakarítás eléréséhez az elszámolható forráson felül további nem elszámolható egyéb forrásra is szükség van, akkor az önerő természetesen növelhető. Ez utóbbi miatt célszerű lehet a biztonság kedvért tartalékot képezni, nehogy azért ne teljesüljön a 30%-os elvárás, mert nem áll rendelkezésre az eléréséhez szükséges plusz forrás.

Jó tudni
Az önerő előteremtésében segíthet egy lejárt, ám eddig még nem felhasznált lakástakarékpénztári megtakarítás is, ugyanis a korszerűsítés is lakáscélnak minősül.

9. Idős korban adóstárs kellhet

Amennyiben a kamatmentes kölcsön igénylője a futamidő (maximum 12 év) lejárata előtt betölti a 75. életévét, akkor olyan adóstársat kell bevonni a szerződésbe, aki az életkorát és a jövedelmét illetően is megfelel az elvárásoknak.

10. Lesznek azért költségek

A kölcsönkérelem bírálatával, a kölcsönszerződés megkötésével és módosításával, valamint a kölcsön folyósításával összefüggésben nem számítható fel díj, kivéve az, amely harmadik felet illet (pl. energetikai tanúsítvány és energetikai számítás díjai, tulajdoni lap, statikai szakvélemény költsége, valamint közjegyzői díj). A követelésbehajtás költségei ugyanakkor felszámíthatók.

11. Hogyan lehet idő előtt visszafizetni a kamatmentes hitelt?

Részleges előtörlesztés kizárólag eredményességmérést követően megengedett, ennek során ellenőrzik, hogy megtörtént-e a minimum 30%-os energiamegtakarítás. Ezt megelőzően kizárólag a folyósított kölcsön és a vissza nem térítendő támogatás teljes visszafizetése lehetséges.

Otthonfelújítási támogatás

Felújítási támogatás 2024


Jogosult vagy 6 millió Ft-ra?

Bankmonitor
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt
A megadott adatok alapján nem vagy jogosult az otthonfelújítási támogatásra

A részleteket elküldjük e-mailben:

Megtudhatod a részletes leírásból, hogy milyen feltételeket kell teljesíteni a támogatáshoz.
Elküldtük neked a támogatás részletes leírását
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Nem vagy jogosult a támogatásra?
  • Nem kell lemondanod a felújításról.
  • Korszerűsítsd otthonod felújítási hitelből.
Hirdetés
Hirdetés