12%-os hozamot tehetett zsebre, aki nyugdíjra gyűjtött

12%-os hozamot tehetett zsebre, aki nyugdíjra gyűjtött
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-01-19 Frissítve: 2021-08-06
 

Az önkéntes nyugdíjpénztár igen kényelmes nyugdíjcélú-megtakarítás: csak befizeti az ember a tagdíjat és azt automatikusan befekteti a pénztár. Nem is akárhogyan! 2017-ben az önkéntes nyugdíjpénztárak növekedési portfóliói közül több is 10% feletti teljesítményt ért el. A nagy pénztárak között 12% volt a legmagasabb hozam, ami azt jelenti, hogy nagyon is megéri a kockázatosabb portfólió felvállalása.

A három dedikált nyugdíjcélú-megtakarítás (önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíj-előtakarékossági számla és a nyugdíjbiztosítás) közül az önkéntes nyugdíjpénztári hozamok a leginkább összehasonlíthatók az elszámoló-egységes árfolyamok közzététele miatt. Ebben az esetben nem kell befektetés döntéseket meghozni (ami befolyásolja az elérhető hozamot is), hanem csak az elérhető portfóliók közül kell egyet választani. Ezek a portfóliók alapesetben kockázat szerint emelkedő sorrendben: klasszikus, kiegyensúlyozott, illetve növekedés portfólió.

Pénztáranként eltérhetnek ezek az elnevezések, illetve néhány pénztár ennél kevesebb portfóliót tart fent, de akad olyan szolgáltató is, akinél további portfólióból lehet válogatni. Azt is érdemes tudni, hogy bizonyos pénztárak csak adott vállalat, vagy szektor dolgozóit tömörítik, így belépni csak munkavállalóként, vagy családtagként lehetséges. Ilyen a nagyobb pénztárak közül a Honvéd Közszolgálati Pénztár.

Kíváncsi vagy te mennyit tudnál összegyűjteni nyugdíjas korodig? Használd kalkulátorunkat és kiderül!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Hirdetés

Hirdetés

2017-es hozamok

Növekedési portfóliók

Az ábrából kitűnik, hogy a legnagyobb pénztárak közül három is 10% feletti teljesítményt ért el. Legmagasabb éves hozammal az OTP növekedési portfóliója büszkélkedhet a maga 11,9%-os hozamával. De a Budapest 11,3%-a és a Pannonia 10,2%-a is irigylésre méltó. Érdemes azt is kiemelni, hogy a nagy pénztárak közül 2017-ben a leggyengébben teljesítő Erste is 7,2%-ot ért el a növekedési portfóliójával, miközben az átlag 9,5% lett.

Kiegyensúlyozott portfóliók

A kiegyensúlyozott portfóliók átlagos teljesítménye akkora volt, mint a legnagyobb nyugdíjpénztárak növekedés portfólióiból a legkevesebbet teljesítő (7,2%). Az első helyen itt is az OTP állt 8,65%-os teljesítményével, míg a második közvetlenül mögötte a Honvéd volt 8,62%-kal, míg a képzeletbeli dobogó legalsó fokán a MKB állt 8,13%-os teljesítménnyel.

Klasszikus portfóliók

A legkevésbé kockázatos portfóliók mezőnye összeér a kiegyensúlyozott portfóliók teljesítményével: a legtöbb hozamot teljesítő Honvéd pénztár (6%) megelőzte a kiegyensúlyozott portfólió leggyengébb teljesítményű pénztárát. Ráadásul a 6% jelentősen több, mint akár a második legjobb teljesítményű Erste 4%-a, vagy a harmadik helyen lévő 3,2%-a. Az átlag pedig 0,8%-volt.

Véleményünk szerint azért a 6%-ért cserébe nagyobb kockázatot is kellett vállalnia a Honvédnek, mint egy átlagos versenytársának. Erre utal az is, hogy a pénztár befektetési politikája szerint a klasszikus portfólióban akár 12%- is lehet (a cél 8%) a részvények aránya. Mivel tavaly nagyon szép teljesítményt mutattak fel a hazai és nemzetközi tőzsdék, ezért valószínűleg jó kötvénypiaci pozíciók mellett a részvények is megemelték a portfólió hozamát.

A hosszú távú teljesítmények fontosabbak

A nyugdíjcélú-megtakarítások tipikusan hosszú távú befektetések. Sokaknak 15-20 vagy akár 30 vagy még több év van a nyugdíjba vonulásig. Ehhez jöhet még a nyugdíjban eltöltött idő, ami folyamatosan emelkedve már közelít a 20 évhez.

Ezek alapján a 2017-es rövid távú teljesítményekből nem vonnánk le hosszabb távú következtetést. Ezért érdemes mindig szem előtt tartani a pénztárak hosszú távú teljesítményét is. Az MNB legutolsó hosszú távú teljesítményeket feldolgozó anyaga 2016-os, de az már 15 évet ölel fel. Ezek alapján például a tavaly gyengébb teljesítményt nyújtó AEGON a második legjobb hozamot elérő pénztár a növekedés portfóliók közül.

Meglátásunk szerint a következő 10-15 évben már érvényesülni fog az a tankönyvi tétel, miszerint magasabb kockázattal magasabb hozamot lehet hosszú távon elérni. A 2002-2016 közötti adatok azt mutatták, hogy az egyes portfóliók átlagos hozamai nagyon közel voltak egymáshoz. A jövőben viszont arra számíthatunk, hogy a klasszikus felett fog teljesíteni a kiegyensúlyozott portfólió, és még ez utóbbi portfóliónál is jobb lesz a növekedési portfólió. A különbség pedig akár jelentős is lehet, magyarul érdemes lesz a magasabb kockázatot felvállalni.

Hirdetés
Hirdetés