150 ezer forintos kérdés: melyik befektetési alapot vetted 12 hónapja?

150 ezer forintos kérdés: melyik befektetési alapot vetted 12 hónapja?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-07-15 Frissítve: 2021-10-12
 

Túl vagyunk az első féléven. Ilyenkor érdemes ránézni a befektetéseinkre is. A legnépszerűbb befektetési alapok hozamait vettük górcső alá: megvizsgáltuk az ebben az évben elért teljesítményüket, és az elmúlt 12 hónap hozamát is. Újra bebizonyosodott, hogy a gondos befektetési alap választás elengedhetetlen a jó hozam eléréséhez. A jó választásnak köszönhetően akár 200 ezer forinttal vihettünk több pénzt haza, mint ha bankbetétben fialtattuk volna az összeget. Vegyük sorra a tapasztalatainkat!

befalaptabla20140715.jpgPénzpiaci alapok

A pénzpiaci alapokat sokan lekötött betétek helyett tartják, nem véletlenül: hozamuk a lekötött betéti kamatokhoz közeliek, ráadásul nem kell „kamatvadászat” közben mindig bankot váltanunk. (Ami ráadásul a tranzakciós illeték, a banki utalás költségek, és a kis kamatkülönbözet miatt már nem kifizetődő magatartás.) A
pénzpiaci alapok átlagos hozama az elmúlt 12 hónapban 2,11% volt, ami  szinte csak 0,6%ponttal maradt el a feltételmentes lekötött betétek átlag hozamától. (1 millió forint esetén a különbség egy évre kevesebb, mint 6300 forint.) Ilyen kis különbségért aligha éri meg a pénzt a bankok között utaztatni. A legjobb pénzpiaci alapok közül ezen a linken válogathatsz: pénzpiaci alapok.

Kötvényalapok

A kötvényalapok átlagos teljesítménye 7,94% volt az elmúlt 12 hónapban. Ezzel több, mint 5%ponttal jobban teljesített egy átlagos kötvényalap, mint egy átlagos egy éves lekötött betét. A legjobb 10 kötvényalap teljesítménye pedig meghaladta a 12%-ot, amivel jelentősen túlszárnyalta a lekötött betétekkel elérhető hozamokat. Számokra lefordítva: 1 millió forint esetén egy évre közel 86 ezer forinttal többet fialt a pénzünk kötvényalapban, mint lekötött betétben.  Viszont ne feledjük, hogy ennek a befektetési alap kategória hozamának rendkívül jót tett az elmúlt időszak kamatcsökkenése. A jelenlegi kamatszintről további csökkenésnek sokkal kisebb a tere, mint az esetleges kamatemelkedésnek, így ezek a teljesítmények a jövőben mérséklődhetnek.

Abszolút hozamú alapok

Korábbi évek egyik legkedveltebb befektetési alap kategóriája az abszolút hozamú alap volt. Ha a legjobban teljesítő 10 alap hozamait nézzük, megértjük a befektetők lelkesedését: 13,81%. Korábbi példánkból kiindulva ez 1 millió forint esetében több, mint 100 ezer forint többletet jelentett egy év alatt a lekötött betétekhez képest! Ne feledjük ezért a teljesítményért kockázatot is vállaltunk. Ha ugyanis nem az éllovasok közül választunk, akkor az abszolút hozamú alapok átlagos teljesítménye már nem ennyire kiugró: 4,26%.  Ebből következően 1 millió forint esetén kicsivel több, mint 15 ezer forinttal kaptunk többet a lekötött betétekhez képest. Mindeközben természetesen többletkockázatot viszont vállaltunk. Ha pedig az első 10 legjobban teljesítő alap átlagát hasonlítjuk egy átlagos teljesítményű abszolút hozamú alaphoz, akkor a különbség 1 millió forint esetén egy év alatt több, mint 100 ezer forint. Pénztárcába vágó különbség. Ilyen motiváció mellet már érdemes körültekintően kiválasztani az adott befektetési alapot! Érdekelnek a legjobb abszolút hozamú alapok?
Kattints, és tudd meg, melyek abszolút hozamú alap hozott a legtöbbet!

Részvényalapok

A részvényalapok jelentős kockázatot tartalmaznak, így el is várjuk tőlük a jó teljesítményt. A legjobban teljesítő 10 alap átlagos teljesítménye ennek megfelelően igen szép: 27,13% volt. Viszont az átlagos teljesítmény a részvénypiaci alapok között 11,97% volt. Ez a különbség egy millió forint esetén 150 ezer forintot jelenthet! Ezután már ne is említsük, hogy ebben a befektetési alap kategóriában szinte minden időpillanatban található olyan befektetési alap, ami az adott időszakban negatív teljesítményt nyújtott. Tehát ebben a kategóriában fokozatosan igaz az általános mondás: nem mindegy melyik alapot választottuk!

befalapabra20140715.jpg

Tudni szeretnéd, melyik alapok teljesítettek a legjobban? Használd befektetési alap keresőnket!
1

Az elmúlt időszakok hozamai egyértelműen magukért beszéltek. Minél kockázatosabb alapkategóriát nézünk, annál nagyobb volt az elért átlagos hozam is. Ám ehhez mindenképp fontos tisztában lennünk a kockázattal is. Mert könnyen azt láthatjuk, hogy a tavaly még plusz 20%-ot teljesítményű alapunk, idén -10%-ban tartózkodik. Ezért mindig körültekintően válasszunk befektetést, ha kell szakember segítségével!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés