20 millió Ft személyi kölcsön, ingatlanfedezet nélkül? Mutatjuk, hogyan lehetséges!

20 millió Ft személyi kölcsön, ingatlanfedezet nélkül? Mutatjuk, hogyan lehetséges!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-07-14 Frissítve: 2022-07-18
 

Könnyen előfordul, hogy nagyobb összegű, akár 20 millió forint összegű hitelre van szükségünk, ám nem lakáscélra, hanem például nyaralóra, telekre, autóra, vagy éppen a házunk felújítására. Ekkora összeg személyi hitelből már nem finanszírozható, ezeknél ugyanis 10 millió Ft a felvehető összeg felső határa, már ahol adnak ennyit a bankok, mert sok esetben 8 millió Ft jelenleg a plafon. De akkor mi lehet a megoldás?

Megoldást jelenthet például egy fedezetként bevonható ingatlan, mert akkor elvileg a becsült forgalmi érték akár 80%-át is megkaphatjuk a banktól, legalábbis akkor, ha az elmegy a jogszabály biztosította falig, ami egyébként egyáltalán nem törvényszerű. A 80%-os arány Budapesten és a vidéki nagyvárosokban jellemző leginkább, de itt is főleg a lakáscélú hiteleknél, a szabad célú kölcsönöknél alacsonyabb, inkább 50-60%-os aránnyal lehet számolni még ezeken a helyeken is. A bankok hitelbírálati gyakorlata azonban nagyon különböző, ráadásul időről időre változik is, így érdeme lehet olyan hitelközvetítő segítségét kérni, aki ismeri az aktuális elvárásokat.

Hirdetés

Hirdetés

Van ingatlanfedezet? A szabad felhasználású jelzáloghitel jó választás lehet 

A szabad felhasználású jelzáloghitelek átfutási ideje azonban alsó hangon is 1-1,5 hónap, de egyes bankoknál ennél hosszabb ideig is elhúzódhat a dolog, vagyis nem ez a gyors pénzhez jutás módja. Ezen kívül viszonylag magas egyszeri kiadással is számolni kell, ugyanis az értékbecslés, a közjegyzői okiratba foglalás és a földhivatali ügyintézés költsége összességében bőven 200 ezer Ft felett lehet egy 20 millió Ft összegű kölcsönnél.

Hiába a viszonylag hosszú átfutási idő és a magas egyszeri költség, sokak számára a hitel ára a döntő, így ez alapján választanak. Egy 20 millió Ft összegű szabad célú, végig fix kamatú jelzáloghitel kamata – 20 éves futamidő és 500 ezer Ft nettó jövedelem mellett – jelenleg 8,2 és 10,64% között van a választott banktól függően, ez alapján pedig 170 125 és 201 560 Ft között lehet a havi törlesztő. Csak érdekességképpen jegyezzük meg, hogy ugyanezért a hitelért egy évvel ezelőtt még 6,43 és 6,79% közötti kamatot kellett fizetni, ami akkor 148 984 és 153 730 Ft közötti kiadást jelentett havonta.

A személyi kölcsön jó alternatíva lehet

Mit tehet az, akinek nincs megfelelő ingatlanfedezete egy szabad célú jelzáloghitel felvételéhez, vagy a hosszú átfutási idő, esetleg a magas egyszeri költség miatt más megoldás után nézne? Ilyen lehetne elvileg egy szabad célú személyi kölcsön, hiszen ez csaknem minden negatívumot kiküszöböl: nincs szükség az igényléshez fedezetre, a dokumentumok hiánytalan benyújtását követően akár napokon belül a számlán lehet az összeg, az egyszeri költség pedig minimális, vagy akár egyáltalán nincs is.

Korlátot jelent viszont a 10 millió Ft-os plafon, ugyanis személyi kölcsönből egyszerre legfeljebb ennyi igényelhető, valamint az, hogy a Bankmonitor hitelkalkulátora szerint jelenleg legfeljebb 8 éves futamidőre adnak személyi kölcsönt a bankok, emiatt pedig a havi törlesztő nem faragható le jelentősen. Tíz hazai bank ajánlatát elemezve egy 10 millió Ft összegű, végig fix kamatú személyi kölcsön kamata – 500 ezer Ft nettó jövedelemmel – jelenleg 8,4 – 10,99% között van, ami 144 007 – 157 030 Ft havi törlesztőt jelent. Az általunk megvizsgált hiteleknél az induló költség 0 és 100 000 Ft között változik, ezért mindenképpen célszerű ezt is figyelembe venni a bank kiválasztásakor.

Egy apró trükkel növelhető a hitelösszeg

Bár a személyi kölcsönök összegének felső határa 10 millió Ft, annak nincs akadálya, hogy egymást követően több személyi kölcsönt igényeljen valaki, feltéve persze, hogy rendelkezik az ehhez szükséges nagyságú igazolt nettó jövedelemmel. Ugyanis az úgynevezett JTM – jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató – behatárolja az újonnan felvehető hitel összegét, pontosabban a havi szinten hiteltörlesztésre fordítható összeget. Az adósságféknek is nevezett szabály szerint egy legalább 10 éves kamatperiódusú jelzáloghitelnél és egy személyi kölcsönnél 500 000 Ft nettó alatt a jövedelem legfeljebb 50%-a fordítható hiteltörlesztésre, míg e fölött 60%-nál ránt be a fék. Eszerint például a korábbi példáinkban szereplő 500 000 Ft-os jövedelemből akár 300 000 Ft is törleszthető, bár azt azért el kell ismerni, hogy ehhez meglehetősen nagy bátorság kell az adós részéről. Persze a helyzet nem ennyire egyszerű, a bankok egy része valamekkora megélhetési költséggel is csökkenti a nettó keresetet, és csak ezt követően számol JTM-et, ami természetesen kisebb bevállalható törlesztőt tesz lehetővé.

Fontos
Vagyis, akár egymást követően két 10 millió forintos személyi kölcsönt is lehet igényelni, amennyiben a nettó jövedelem elbírja a dupla törlesztőt, ami az esetünkben banktól függően 288 014 – 314 060 Ft-ot jelent. A Bankmonitor szakértői szerint azonban ehhez már egy nagyobb 500 ezer forintot bőven meghaladó jövedelem és jó hitelminősítés szükséges.

Amennyiben a jövedelem nem elegendő, akkor lehetőség van adóstársat bevonni, ilyenkor a bank a jövedelmek összege alapján számolja ki a lehetséges törlesztő összegét, de ezt is érdemes alaposan átgondolni, már csak az adótárs által vállalt kötelezettségek miatt is.

Ilyen esetben nem feltétlenül kell mindkét hitelt ugyanattól a banktól igényelni, ám természetesen ez is lehetséges, sőt, akár a szabad célú jelzáloghitel és a személyi kölcsön is kombinálható, ha a számítások szerint ez előnyösebb pénzügyileg. Ez utóbbira akkor lehet például szükség, ha a fedezetként bevont ingatlan nem bírja el a teljes hitelösszeget, vagy azért, mert alacsony az értéke, vagy mert már van rajta teher. Az utóbbi esetben fontos, hogy a bankok nem állnak be más mögé rangsorban jelzálogjoggal – egyedül az állammal tesznek kivételt, például csok esetében -, ami okozhat némi nehézséget.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés