2022 masszív drágulást hozott a személyi kölcsönök piacán

2022 masszív drágulást hozott a személyi kölcsönök piacán

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-04-09 Frissítve: 2022-04-11
 

Az elmúlt pár évben igen kedvező kamatozás jellemezte a személyi kölcsön piacot. A tavaly ősz óta megindult jegybanki kamatemelések hatása azonban egyre inkább begyűrűzni látszik a banki ajánlatokba is. Az idei év már komoly drágulást hozott a személyi kölcsön ajánlatokban. Milyen mértékű volt ez a változás? Mit tegyél, ha hitelfelvétel előtt állsz? Megéri várni egy esetleges költségcsökkenésre?

A személyi hitel az egyik legnépszerűbb kölcsöntípus hazánkban, ami nem is véletlen, tekintve, hogy egy gyorsan, viszonylag könnyen teljesíthető feltételekkel igényelhető, fix kamatozású, szabadon elkölthető kölcsöntípusról beszélünk. Ugyanakkor a lakáshitelek mellett a személyi kölcsönök piacán egyre dráguló ajánlatokkal találkozhatunk, ami az elszálló infláció miatti jegybanki intézkedéseknek is betudható.

Cikkünkben utánajártunk, hogy mennyit drágultak a személyi hitelek 2022 év eleje óta és megvizsgáljuk, mire számíthatnak a jövőben a hiteligénylést fontolgatók.

Hirdetés

Hirdetés

Az idei átlagos drágulás mértéke 2% feletti

A Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátora alapján az idei évben átlagosan több mint 2%-kal drágultak a személyi kölcsönök THM értékei. Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük, hogy mely bankok milyen mértékű áremelést produkáltak 2022. január 2. és április 8-a között (8 millió forint hitelösszeg, 7 éves futamidő és 300 ezer forint igazolt jövedelem esetén).

Jelentősen megdrágultak 2022-ben a személyi kölcsönök.

Látható, hogy az idén januári sorrend a legolcsóbb és legdrágább konstrukciók között igen csak átrendeződött április elejére. Volt olyan pénzintézet, ahol majdnem 6%-ot emelkedett a bank által kínált személyi kölcsön konstrukció THM értéke és ez nem áprilisi tréfa.

  • A három legkedvezőbb ajánlatot januárban az UniCredit Bank, a CIB Bank és a Takarékbank kínálta, ezek átlagos THM-je akkor 7,59% volt.
  • Mostanra a legolcsóbb ajánlatok harmadik helyét az Erste Bank Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitele vette át a Takarékbank helyett, így a legolcsóbb három ajánlat átlagos THM-je áprilisban 8,98%.

Összességében több mint 2%-os átlagos drágulás volt megfigyelhető eddig 2022-ben.

Fordulhat-e a kocka?

A jelentős áremelkedéssel sajnos még nincs vége a személyi kölcsönöket (is) érintő negatív hatásoknak. A nem szűnő orosz-ukrán fegyveres harcok szintén tetézik a korábban is billegő magyar gazdasági helyzetet. A hitelpiaci szereplők szokásai – mind a bankok, mind a lakosság – jelentős változáson megy keresztül, amely természetszerűleg visszahat a hitelezési folyamatokra is.

Az igénylők jelentős része óvatosabb lett, a pénzintézetek pedig egyre szigorúbban állnak hozzá az ügyletekhez, a kockázatkerülőbb magatartás tehát már a személyi kölcsönök piacára is bebetonozta magát, ahogy az korábban sejthető volt.

A kérdés már csak az, meddig marad ez az állapot? Változhat-e pozitívan a közeljövőben?

A jegybanki emelések sora is lassan épül be a hitelkamatokba, ami visszafelé is hasonlóan lassú – ha nem lassabb – folyamat lenne. Mellesleg az eddigi irányadó kamatemelkedés sem épült még be teljes egészében a hitelek költségébe. Arra viszont jelenleg semmilyen jel nem mutat, hogy kedvező változásoknak nézünk elébe. Ehhez ugyanis legalább az kéne, hogy a szomszédban dúló háborúnak mihamarabb vége legyen.

A személyi hitel igénylés előtt állók dilemmája tehát teljesen érthető, senki nem tudhatja, hogy mi vár ránk a jövőben. Ugyanakkor nagyon kevés az esély a hitelköltségek csökkenésére, inkább további drágulás valószínűsíthető. Emellett pedig a szigorodó, kockázatkerülőbb banki magatartás is fokozódhat, ami miatt a hiteligénylőknek alaposan mérlegelniük kell, hogy mit (mennyit) veszthetnek, ha továbbra is kivárnak.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés