2022 ősze óta nem folyósítottak annyi lakáshitelt, mint idén januárban!

2022 ősze óta nem folyósítottak annyi lakáshitelt, mint idén januárban!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-03-04 Frissítve: 2024-03-13
 

82,05 milliárd forint értékben folyósítottak lakáscélú jelzáloghitelt a magyar bankok 2024. januárban, ami duplázódás az egy évvel ezelőtti értékhez képest. A Bankmonitor szakértői szerint ebben már érezhető a kamatplafon tavaly októberi bevezetésének hatása is, ugyanis a lakáshitelek átlagos átfutási ideje 1,5-3 hónap.

Fontos
Lakáspiaci Fórum 2024: Új ingyenes személyes előadásunkon az ország legjobbjai közé tartozó hitelszakértők tájékoztatnak minden fontos információról, ami a lakáshitel felvételéhez, a kapcsolódó támogatások igénybevételéhez szükséges. Előadások, közönségkérdések és díjmentes személyes konzultációk, ahol a saját pénzügyi helyzetedre is válaszokat kapsz. Milliókat érő információkért és regisztrációhoz kattints ide!

Legutóbb 2022. augusztusban folyósítottak több lakáscélú jelzáloghitelt a magyar bankok, mint 2024. januárban. A 82,05 milliárd forintos szerződéses érték 30%-kal múlja felül a múlt év a decemberit (63,35 milliárd Ft), míg 2022. januárhoz képest 102%-os a növekedés.

Bár a hitelezés fejlődésének dinamikája impozáns, a 2022. májusi, abszolút csúcsnak számító 154 milliárd forintos folyósítási összeghez képest még így is jelentős az elmaradás. Ez utóbbiban nagy szerepe volt az azonban az NHP Zöld Otthon Lakáshitel bevezetésének, ami 2,5%-os fix kamattal biztosított egy ideig lakáshitelt az újépítésű ingatlant vásárlóknak, mégpedig gyerekvállalás nélkül. Emellett elérhető volt a maximum 3%-os kamatú CSOK hitel is, miközben piaci lakáshitelhez 4,89 – 7,65%-os kamattal lehetett hozzájutni 2022 februárban a Bankmonitor szakértői szerint. (Három hónapos átlagos átfutási idővel számolva a 2022. februárban elindított hiteligénylések jelentős része jelenhetett meg 2022 májusában.)

Hirdetés

Hirdetés

Miért ugrott meg januárban a lakáshitelek folyósítása?

A 2024. januári folyósítási volumen felfutásában több tényező is szerepet játszhatott. Ezek egyike a 2023. októberben bevezetett önkéntes kamatplafon, ami alapján 2023. október 9-től legfeljebb 8,5%-os, míg 2024. január 1-től legfeljebb 7,3%-os THM-mel (teljes hiteldíj-mutató, ami a kamaton felül a hitelhez kapcsolódó egyéb költségeket is tartalmazza) kínálhatnak lakáshitelt a programhoz csatlakozó bankok. Ez leginkább a drágább lakáshiteleket tette olcsóbbá: míg a kamatplafont megelőzően 10,19% volt a legdrágább lakáshitel kamata, addig 2023. októberben 8,95%, januárban 6,95% volt ugyanez.

Új lakáshitel szerződések értéke

A 3,24%-os kamatcsökkenés a legdrágább lakáshitelek esetében azt jelenti, egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű kölcsön havi törlesztője – 450 ezer Ft nettó jövedelem esetén – csaknem 40 ezer forinttal volt kevesebb 2024. januárban, mint 2023 szeptemberében. Ez teljes visszafizetésben csaknem 10 millió Ft megtakarítást eredményezett.

A hitelfolyósítás januári felfutásában a Bankmonitor szakértői szerint szerepet játszhatott az is, hogy aki még tudta, igyekezett az utolsó pillanatban kihasználni a 2023 végéig elérhető „városi” CSOK-ot, amelyet meglévő gyerekre élettársak és egyedülálló szülők is igényelhettek, és sokan lakáshitellel egészítették ki. A 2024-től induló CSOK Plusz hitelt ugyanis már kizárólag házasok igényelhetik, valamint legalább egy gyerek vállalása szükséges hozzá, így a Falusi CSOK maradt az egyetlen támogatás, ami kizárólag meglévő gyerekkel is elérhető.

Mire számíthatunk a következő hónapokban?

Jelenleg 6,29 – 6,95%-os kamattal lehet hozzájutni egy 20 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű lakáshitelhez, ami 148 – 156 ezer Ft-os havi törlesztőt, illetve 35,4 – 37,5 millió Ft teljes visszafizetést jelent. Ez minimális kamatcsökkenést jelent januárhoz képest, ugyanakkor magasabb jövedelemmel már akár 6% alatti lakáshitelkamatokkal is találkozhatunk. Ugyanakkor a Bankmonitor szakértői szerint a lakáshitelkamatok a jelenlegi szintről várhatóan nem mozdulnak el jelentős mértékben, ugyanis a piaci hitelek esetében a bankok minimális, 0,5% körüli átlagos profitot realizálnak, míg ugyanez például az USA-ban 2,2, Németországan pedig 1,3%.

Nagy kérdés azonban a támogatott, maximum 3%-os fix kamattal elérhető CSOK Plusz hitel sikere, hiszen gyerekszámtól függően 15, 50, illetve 50 millió Ft olcsó lakáshitelhez juthatnak hozzá ezáltal a gyereket vállaló fiatal párok. Itt az MNB 11 ezer darab CSOK Plusz szerződéssel számol 2024-re, ami 30 millió Ft-os átlagos hitelösszeggel kalkulálva 330 milliárd forint folyósítást jelent, ami havi szinten 27,5 milliárd forint.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés