2024-től a régi CSOK-ot igénylők kétharmada nem lenne jogosult az új támogatásra?!

2024-től a régi CSOK-ot igénylők kétharmada nem lenne jogosult az új támogatásra?!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-09-26 Frissítve: 2023-10-31
 

A jövő évtől a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) jelenlegi formájában már csak a falvakban, preferált kistelepüléseken lehet igényelni. A városokban is érkezik egy új lakástámogatási forma, itt azonban változhatnak a feltételek. Elképzelhető, hogy a módosítások miatt számos eddigi igénylő nem lenne jogosult a kedvezményre.

A CSOK támogatást érdemben átalakítják 2024-től, a preferált kistelepüléseken elérhető kedvezményt a jelenlegivel nagyjából megegyező jogosultsági feltételekkel, emelt összegben lehet majd elérni. A városokban ugyanakkor előreláthatóan egy teljesen új konstrukció jelenik majd meg, várhatóan CSOK Plusz néven.

Mit tudunk jelenleg a CSOK Pluszról?

Még konkrétum nem jelent meg támogatással kapcsolatban, de a kormány bejelentéseiből már néhány részlet kiderülhetett.

  • Előreláthatóan 2024. év elejétől lesz elérhető az új támogatás, vagyis nem lesz olyan átmeneti időszak, amikor a nagyobb települések otthonteremtési támogatás nélkül maradnának.
  • Bár ezzel kapcsolatban nem hangzott el konkrét információ, jó eséllyel emelkedni fog a támogatás összege, hiszen az átalakítás egyik legfőbb indoka éppen az volt, hogy a jelenlegi kedvezmény a városokban nem nyújt elegendő segítséget.
  • A támogatást előreláthatóan vállalt gyermekekre lehet igényelni. (Arról nincs információnk, hogy meglévő gyermekek mellé vállalt újabb baba esetén mennyi gyerekre jár majd a támogatás.)
  • Előreláthatóan a gyermekvállaláshoz kapcsolódó életkori előírás nem változik, továbbra is fiatal házaspárok használhatják ki a kedvezményt. (Igényléskor legalább a pár egyik tagja még nem töltötte be a 40. életévét.)
  • A bejelentések alapján az első lakás megszerzésére, illetve a családbővítés miatt szükséges nagyobb ingatlan megvásárlására fordítható majd a támogatás összege.

Természetesen a pontos részletek még nem ismertek, a Bankmonitor szakértői azonban megvizsgálták azt, hogy a meglévő információmorzsák alapján hogyan alakulhat át a támogatási rendszer, a jogosultak köre.

Hirdetés

Hirdetés

A 2020-ban támogatást igénylők közel kétharmada nem vállalt gyermeket

Érdemes elsőként a gyermekvállalásra tekinteni, hiszen az eddigi ismeretek alapján a kedvezményt vállalt gyermekre lehet majd kihasználni. A hitelintézeti szemlében megjelent tanulmány alapján a 2016-2020 között CSOK-ot igénylők 23%-a vette igénybe a kedvezményt vállalt gyermekre. (A tanulmány egy bank adatait vizsgálta meg.)

Ha ezen intervallumon belül egy közelebbi időszakot nézünk, akkor a helyzet valamelyest javul: a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért (KINCS) elemzése szerint 2019 júliusa és 2020 júniusa között a támogatást igénylők 35%-a kérte a CSOK-ot vállalt gyermekre.

Az elemzés alapján a vizsgált évben 28 883 szerződést kötöttek, ebből 6 155 család egy gyermeket, 3 645 család két gyermeket, míg 232 család három gyermeket vállalt. Viszont 18 851 család nem vállalt újabb gyermeket a támogatás igénylésekor.

Fontos
Ez alapján a korábban igénylők közel kétharmada nem tudná kihasználni jövő évtől a városi CSOK Pluszt, hiszen nem vállalt újabb gyermeket.

Természetesen elképzelhető, hogy 2020 után a gyerekvállalási arány magasabb volt az igénylők között. Illetve az is előfordulhat, hogy a jövő évtől többen vállalnak babát azért, mert ez nagyobb fókuszt kap a lakástámogatásoknál.

Ez utóbbi lehetőségnél azonban azt is szem előtt kell tartani, hogy a vállalt gyermekek nem „teljesítése” az eddigi kedvezményeknél a támogatás visszafizetését, valamint büntetőkamat megfizetését vonta maga után. Jó eséllyel ez az új CSOK Plusznál sem lesz másképp, emiatt a gyermekvállalást minden családnak alaposan át kell gondolnia.

A 40 évnél idősebbek kieshetnek a támogatási rendszerből

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy előreláthatóan a gyermekvállalásra vonatkozó életkori szabályok nem változnak, vagyis igényléskor a házaspár legalább egyik tagja nem töltheti be a 40. életévét.

A KINCS korábban említett elemzése az igénylőket életkor szerint is csoportosította. Az első igénylő a szerződések 31,9 százalékánál, a második igénylő a szerződések 20,9 százalékánál volt 40 évnél idősebb. (Pár esetén ugyebár két igénylőről beszélhetünk.)

Arról nincs információ, hogy hány olyan szerződés volt, ahol mindkét fél átlépte a 40 éves kort, de ezek alapján azért ez a csoport sem lehetett kicsi. Ők alapól kiesnek a támogatási rendszerből, hiszen már nem is tudnának gyermeket vállalni.

Összegzés

A városi CSOK Pluszról még nem lehet sokat tudni, de az eddig bejelentett, elhangzott ismeretek alapján az igénylők köre átalakulhat, a korábbi években jogosultak egy jelentős része nem tudná kihasználni az új lakástámogatást.

Kalkulálj
Kalkulálj, és derítsd ki, hogy 2024-től mennyivel jársz jobban az új CSOK Plusszal!

CSOK Plusz Kalkulátor 2024
Tudd meg, hogy
2024-től mennyivel
jársz jobban
az új CSOK Plusszal!
Ft
Ft
Ft
Bankmonitor

A megadott adatok alapján jogosult lehetsz a kért CSOK Pluszra!

Egy normál piaci hitelhez képest a teljes futamidő alatt legalább0 Ftspórolhatsz.

A részleteket elküldjük e-mailben:

  • Törlesztőrészlet az 1. évben
  • Törlesztőrészlet a 2. évtől
  • Legfontosabb pénzügyi előnyök
  • Igénybevételnek feltételei
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

Hirdetés
Hirdetés