2024-től még jobban járnak, akik kistelepülésen vásárolnak házat!

2024-től még jobban járnak, akik kistelepülésen vásárolnak házat!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-11-30
 

Megjelent a CSOK Pluszról szóló jogszabály tervezete, az új lakástámogatási forma részleteit már mindenki nagyon várta, éppen ezért az előírásokat is sok oldalról körüljárták már. A tervezetben azonban a Falusi CSOK-ról is szó esik, ráadásul nem is elhanyagolható dolgok változnak.

A lakástámogatási rendszer jövőre érdemben átalakul, ennek egyik legfontosabb lépéseként megszűnik a városi CSOK. Az emberek nagyon várták a helyette induló új támogatási formát, a CSOK Pluszt. A napokban meg is jelent a CSOK Plusz 2024 részletes jogszabálytervezete, amiről számos nagyon fontos részlet kiderült az új családtámogatási formáról.

Azonban nem csak a CSOK Pluszról, hanem a Falusi CSOK-ról is számos izgalmas részlet derült ki a tervezetből. Ez pedig több millió forintot jelenthet az érdeklődőknek.

Hirdetés

Hirdetés

Új lakáscélra is lesz Falusi CSOK, emelt összegben

A Falusi CSOK a jelenleg elérhető családi otthonteremtési kedvezmény egy speciális, emelt összegű formája, melyet úgynevezett preferált kistelepüléseken lehet igényelni. Mindenképpen tudni kell erről a támogatásról, hogy megmarad jövőre is, sőt kiterjesztik az igénylési célokat és emelnek az összegen is.

Erről azonban már jóval korábban megjelent a rendelet, ismertek a részletszabályok és a Falusi CSOK új összege is. Azonban a januártól életbe lépő változásokhoz hozzányúltak a CSOK Plusz tervezetben. Lássuk lakáscélonként, hogy jelenleg mi van érvényben, mit terveztek eredetileg jövőre és ezen hogyan változtattak a CSOK Plusz jogszabálytervezet alapján.

Korszerűsítés és/vagy bővítés

A Falusi CSOK igényelhető meglévő ingatlan korszerűsítésére és/vagy bővítésére is. Ez a lehetőség jelenleg is adott. Az összeg függ a gyermekek számától.

A jelenleg, 2023-ban elérhető összeg:

  • 1 gyermek esetén 300 ezer forint
  • 2 gyermek esetén 1,3 millió forint
  • 3, vagy több gyermek esetén 5 millió forint.

A júliusban megjelent rendelet alapján az összeget megemelik:

  • 1 gyermek esetén 500/600 ezer forint*
  • 2 gyermek esetén 2 millió forint
  • 3, vagy több gyermek esetén 7,5 millió forint.

* Korszerűsítés esetén 500 ezer forint, míg bővítés esetén 600 ezer forint igényelhető.

Ezen összeghez a napokban kiadott új tervezetalapján nem nyúlnak hozzá.

Használt lakás vásárlással egyidejű korszerűsítés és/vagy bővítés

Erre a kombinált célra jelenleg is igényelhető a vissza nem térítendő támogatás. Nincs ez másképp jövőre sem, a Falusi CSOK 2024-ben is elérhető lesz használt lakás vásárlásával kombinált korszerűsítésre, bővítésre.

A jelenleg elérhető összeg:

  • 1 gyermek esetén 600 ezer forint
  • 2 gyermek esetén 2,6 millió forint
  • 3, vagy több gyermek esetén 10 millió forint.

A kedvezmény összege a júliusban kihirdetett jogszabály alapján megváltozik:

  • 1 gyermek esetén 1 millió forint
  • 2 gyermek esetén 4 millió forint
  • 3, vagy több gyermek esetén 15 millió forint.

Ezt az összeget sem „bántják” a 2024-től érvényes előírások alapján. Vagyis az alapelv marad, a korszerűsítés, bővítési cél a teljes támogatási összeg fele lesz. Illetve az sem változik, hogy a kombinált célra kapott összegnek legfeljebb a fele fordítható vásárlásra, vagyis minimum a felét a korszerűsítési, bővítési munkálatoknak kell kitennie.

Új lakóház vásárlása, építése

Ilyen célra jelenleg nem igényelhetünk Falusi CSOK-ot – természetesen CSOK-ból megfinanszírozható kistelepülésen is ez a cél – , ugyanakkor a júliusban közzétett rendelet már lehetőséget ad rá.

Viszont a júliusi szabályok alapján az összeg a most elérhető CSOK támogatás összege maradt volna. Vagyis egy gyermekre 600 ezer forint, két gyermekre 2,6 millió forint, míg legalább három gyermekre 10 millió forint kedvezményt kaphattunk volna preferált kistelepüléseken új lakáscélra.

Falusi CSOK összege új lakóház vásárlására, építésére

Ezen összeg emelése is szerepel a CSOK Plusz tervezetben: az új lakáscél összegét hozzáigazítják a használt lakás vásárlásával egy időben megvalósított korszerűsítés, bővítés esetén elérhető kedvezmény mértékéhez.

Mennyit ér ez a változás?

  • Egy gyermek esetén 400 ezer forinttal,
  • két gyermek esetén 1,4 millió forinttal,
  • három vagy több gyermek esetén 5 millió forinttal

emelkedik a támogatás összege építkezés, vagy új lakás vásárlása esetén az eredeti verzióhoz képest.

Ki kell hangsúlyozni, hogy preferált kistelepüléseken a Falusi CSOK új lakáscélra csak és kizárólag egylakásos lakóépület építése, vagy vásárlása esetén lesz elérhető.

Használt lakás vásárlása kiegészítő cél nélkül

Önmagában használt lakás vásárlására nem igényelhető jelenleg a Falusi CSOK. Ez pedig a jövő évtől sem változik. Jelenleg erre a célra a CSOK használható fel, a jövőre pedig a CSOK Pluszt lehet majd erre a célra felhasználni.

Jó tudni
Hozzá kell tenni, hogy a CSOK Plusz lakásvásárlás, építkezés, vásárlással egyidejű bővítés és önálló bővítés esetén igényelhető lesz 2024-től a Falusi CSOK településeken is. Ez külön jó hír a kistelepülésen lakásvásárlást, építést, bővítést tervezők számára.
CSOK Plusz Kalkulátor 2024
Tudd meg, hogy
2024-től mennyivel
jársz jobban
az új CSOK Plusszal!
Ft
Ft
Ft
Bankmonitor

A megadott adatok alapján jogosult lehetsz a kért CSOK Pluszra!

Egy normál piaci hitelhez képest a teljes futamidő alatt legalább0 Ftspórolhatsz.

A részleteket elküldjük e-mailben:

  • Törlesztőrészlet az 1. évben
  • Törlesztőrészlet a 2. évtől
  • Legfontosabb pénzügyi előnyök
  • Igénybevételnek feltételei
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés