2,9 százalékra emelte az irányadó kamatot az MNB

2,9 százalékra emelte az irányadó kamatot az MNB
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-11-25
 

Az MNB november 25-én újra emelt egyhetes betétjének kamatán. A konstrukciót ugyanis 2,9 százalékos kamat mellett hirdette meg a jegybank. Ez a lépés gyakorlatilag az irányadó kamatok újabb 0,4 százalékpontos emelésének felel meg. Ne legyen kétsége senkinek, ezt a változást igen gyorsan le fogják követni a pénzpiaci hozamok is.

2,9 százalékra emelte az MNB az egyhetes betét kamatát. Ez egy újabb, 0,4 százalékpontos emelésnek felel meg. Hogy értsük ennek a lépésnek a jelentőségét, érdemes megnézni mi történt az elmúlt két hét alatt:

  • 2021. november 16-án a jegybanki alapkamat nagysága 1,8% volt.
  • November 16-án a a jegybank az alapkamat 0,3 százalékpontos emeléséről döntött. Emellett az MNB bejelentette, hogy kész az egyhetes betét kamatát még tovább emelni, amennyiben szükséges.
  • November 18-án 2,5 százalékos kamat mellett hirdette meg egyhetes betétjét a jegybank. A beérkező ajánlatokat mind elfogadta az MNB, vagyis innentől 2,5 százalékot tekinthetjük az irányadó kamatnak.
  • November 22-i hét elején a forint tovább gyengül, átlépte a 370 Ft/EUR határt.
  • November 25-én az MNB újra emelt egyhetes betétje kamatán, ugyanis 2,9 százalékon lett meghirdetve a konstrukció.

Ezek igen gyors és szigorú lépések. Gyakorlatilag két héten belül 1,1 százalékot emelt az irányadó kamatokon a Magyar Nemzeti Bank. De milyen hatása volt ezen lépéseknek a pénzpiaci hozamokra?

Hirdetés

Hirdetés

Az irányadó kamatokkal együtt emelkedtek a pénzpiaci hozamok is

Természetesen ilyen jelentős emelkedésre a rövid és hosszú futamidejű pénzpiaci hozamok is reagáltak.

A rövid futamidejű bankközi hozamokat jól tükröző BUBOR értéke 0,59-0,76 százalékponttal emelkedett november 16-a óta. A tegnapi adatok alapján a mutató értéke 2,14-3,55 százalék között volt. Emellett a hosszú futamidejű bankközi hozamokat leíró BIRS értéke is jelentősen emelkedett. A mutató értéke november 16 és november 24 között 0,39-0,86 százalékponttal növekedett.

Ráadásul a mai adatok még nem jelentek meg, vagyis az MNB mai döntésének hatása ezekben az értékekben még nem tükröződik. De miért lehet fontos nekünk a bankközi, pénzpiaci hozamok nagysága?

Lépj gyorsan, ha hitelt szeretnél

A pénzpiaci hozamok tekinthetők a banki hitelek forrásköltségének. (Gyakorlatilag a bankok a pénzpiacról szerzik be a kifolyósított kölcsönök összegét.) A pénzpiaci hozamok emelkedése idővel megjelenik az új jelzálog-, és lakáshitelek, valamint a személyi kölcsönök kamatában is. Éppen ezért érdemes minél előbb lépni, ugyanis a mostani tendencia alapján a bankok véges időn belül – ez pedig a Bankmonitor szakértői szerint már hetekben mérhető – újra meg fogják emelni az új kölcsönök kamatát.

A meglévő hitelek szerencsére másképp működnek, ott a pénzintézetek csak kamatfordulókor változtathatják meg egyoldalúan a kondíciókat. Vagyis csak a rövid kamatperiódusú hitelek – ezt szokás változó kamatozású kölcsönnek is nevezni – illetve a közeljövőben forduló hosszú időre fixált kamatozású kölcsönök adósai aggódhatnak. Számukra azonban a hitelük lecserélése, kiváltása jó megoldás lehet (ezzel a lépéssel a hitelt egy új, hosszabb kamatperiódusú kölcsönre lehet cserélni, ezzel lecsökkentve a kamatemelés kockázatát). Viszont nekik is gyorsan kell döntést hozniuk, ugyanis az új kölcsönök kamatemelésével a hitelkiváltás pénzügyi előnye is csökken.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés