3% feletti hozam euróban? Nem probléma, ezt is tudja az állampapír!

3% feletti hozam euróban? Nem probléma, ezt is tudja az állampapír!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-03-21 Frissítve: 2021-08-06
 

Az eurós befektetések között jelenleg a Prémium Euró Magyar Államkötvény nyújt kivételes lehetőséget. A frissen módosult kamatozás mellett már 3,1%-os éves kamat mellett érhető el a 2019/X jelzésű sorozat, így egy eurós betétekhez képest már több, mint ötszörös hozam üti a markunkat az állampapír befektetéssel. A hozam mellett még egy érv szól a kötvény mellett, ez pedig a változó kamatozás, ami az emelkedő infláció miatt a várható hozamunkat is emeli. Azonban ha nem akarunk lemaradni, nem árt sietni, mert ezt a sorozatot csak március végéig lehet megvásárolni.

Nem csalás, nem ámítás: 3,1% euróban!

Ma a forintban elérhető betétek már csak 0,6% körüli kamatot kínálnak, de az euróban elérhető megtakarítási lehetőségeink még inkább korlátozottak. Gyűjtésünk alapján egy eurós betéttel már a fél százaléknak is örülhetünk, de a legtöbb banknál már csak 0,01%-os kamatot érünk el. Természetesen ezen nincs is mit csodálkoznunk, főleg mikor Európa nyugati felében már a negatív kamat sem szokatlan.

Szerencsére a magyar lakosság számára még a lakossági állampapírok igen vonzó alternatívát jelentenek. Nem is csoda, hogy viszonylag rövid idő leforgása alatt a lakossági megtakarítások zöme lakossági állampapírban kötött ki. A rövid futamidejű állampapírok révén is 1,5-2%-os kamathoz juthatunk, de ha a hosszabb futamidőtől sem riadunk vissza, akkor 4,05%-os hozam ütheti a markunk.

Ugyanakkor, ha kockázatmentes megoldásban gondolkodunk, de euróban, akkor az eurós befektetések terén is az állampapír jelentheti a megoldást. Jelenleg egyetlen eurós sorozatot érünk el az államkincstárnál, ez pedig a 2019/X néven futó Prémium Euró Magyar Államkötvény (PEMÁK).

Ráadásul a március 20-i kamatfordulóval még vonzóbbá vált a prémium euró kötvény, hiszen aktuálisan évi 3,1%-ot biztosít számunkra, az előző 2,1%-os kamatozás helyett. A papír specialitása, hogy félévente fizet kamatot, ami márciusra és szeptemberre esik. Ekkor történik meg a következő periódusra vonatkozó kamat megállapítása is, ennek köszönhető most kedvező a változás.

A kamatunk pedig azért emelkedik, mert az Európai Unió inflációja is nő, ami a papír kamatbázisát képezi (mindig a kamat megállapítás napját 3 hónappal megelőző inflációs adat szolgál alapul). Márpedig a decemberi éves inflációs adat 1,1% volt, amire még 2%-os kamatprémiumot is kapunk, így jöhet ki a 3,1%-os éves kamatozás (ami félévente 1,55%-ot jelent).

Hirdetés

Hirdetés

Az emelkedő inflációból hasznot húzhatunk

A prémium euró államkötvény esetében a nagy előnyt a változó kamatozás jelenti, mert ez lehetővé teszi, hogy az európai infláció növekedésével nagyobb kamatot kapjunk automatikusan a befektetésünk után. Jelenleg olyan időszakot élünk, amikor az infláció Európa-szerte emelkedést mutat, ami a PEMÁK kamatozását is vonzóbbá teszi.

Ráadásul a féléves kamatfizetés is a segítségünkre van, mert ezáltal az állampapír kamatbázisa gyorsabban követi le az infláció változását (a forintos prémium államkötvénynél 2 év csúszás van, itt viszont 9 hónap). Ez pedig kifejezetten jól jöhet számunkra, főleg annak fényében, hogy a szakértők egyre magasabb szintre teszik az Európai Unióban a következő években várható inflációt.

A tavalyi év során érezhetően magasabb szintre kapaszkodott az infláció, még az év eleji negatív értékeket is leküzdve az éves drágulás 1,1%-ig emelkedett decemberre. Ugyanakkor az év elején már a 2%-os szintet is megközelítette az áremelkedés és a várakozások szerint a fokozatos emelkedés a következő időszakban is kitart majd.

Ami biztos, hogy a következő kamatkifizetéskor, vagyis szeptember 20-án megkapjuk az említett 3,1%-os kamatot. Ekkor azonban ismét módosulni fog kamat mértéke, viszont itt már csak az inflációs előrejelzésekre hagyatkozhatunk. Mi az Európai Központi Bank által közölt inflációs becslést vettük kiindulási pontnak a következő kamat megállapítás időpontjára, ami azt jelenti, hogy ha a kamatbázis 1,4%-ra nőne, akkor a teljes kamat a 2%-os kamatprémiumot is rászámítva már a 3,4%-ot is elérné.

Ugyan a kamat pontos mértéke bizonytalan, mégis azt látjuk, hogy 2 százalékos reálhozamot tud garantálni ez a papír, ami kivételes lehetőségnek számít ma, pláne az eurós befektetéseknél. Ugyanakkor a hónap végével lezárul a sorozat értékesítése és utána nem tudni, hogy milyen feltételek mellett lesz elérhető az új eurós államkötvény. Éppen ezért érdemes lehet még most kihasználni a lehetőséget, mert az új sorozatot valószínűleg már csak kedvezőtlenebb kamatozás (alacsonyabb kamatprémium) mellett érjük majd el.

Hirdetés
Hirdetés