4 áru, amit tavaly még személyi kölcsönből is megérte volna megvenni

4 áru, amit tavaly még személyi kölcsönből is megérte volna megvenni

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-05-24
 

A hitelkamatok folyamatosan emelkednek, a termékek, amiket megvennénk sok esetben ennél jobban drágulnak. Mit jelent ez? A Bankmonitor szakértői ezt négy konkrét példával szemléltetik.

Az infláció mértéke áprilisban 9,5 százalék volt, vagyis átlagosan ennyivel drágultak a termékek egy év alatt hazánkban. A legolcsóbb személyi hitelek THM értéke jelenleg ezzel azonos mértékű. De mit jelenthet számodra ez az érdekes együttállás?

Önmagában az infláció egy átlagot fejez ki. Ha vásárolni szeretnél, akkor érdemes a kiszemelt áruk árváltozását megfigyelni. Az elmúlt évben például jelentősen, 15,6 százalékkal drágult az élelmiszerek ára. (Ezen belül a tojás 26,7 százalékkal, a baromfihús 29,5 százalékkal, a sajt 28,9 százalékkal drágult egyetlen év alatt.) Az élelmiszerek árával azonban felesleges összevetni a hitelköltségeket. Nem fogod személyi hitelből finanszírozni a nagybevásárlást.

Hirdetés

Hirdetés

Érdekesebb a tartós fogyasztási cikkek áremelkedése

A tartós fogyasztási cikkek árváltozása sokkal érdekesebb lehet számodra: életszerűbb az, hogy ezek közül valamit kölcsönből vásárolsz meg.

Kiválasztottunk négy terméket és ezek árváltozását vizsgáltuk meg az elmúlt évben:

 • A használt autók ára 14,7 százalékkal nőtt.
 • Az új személygépkocsik ára is jelentősen, 10,6 százalékkal emelkedett.
 • A szobabútorok 17,3 százalékkal drágultak.
 • A konyhabútorok sem maradtak le, azok ára 17,8 százalékkal növekedett.

Mennyit drágultak a tartós fogyasztási cikkek egy év alatt?

Mit jelent ez abban az esetben, ha egy évvel ezelőtt 4 millió forintért szerettél volna vásárolni? Ha kivártál, akkor jelenleg 420-710 ezer forinttal többet kellene kifizetned a kinézett termékért.

Még személyi hitelből is megérte vásárolni

Elképzelhető, hogy azért vártál, mert nem volt elegendő pénzed. Tegyük fel, hogy 2 millió forint megtakarításod volt és még 2 millió forint személyi hitel kellett a vásárláshoz. (Egy évvel ezelőtt a legolcsóbb kölcsön kamata 6,95 százalék volt, egy éves futamidőt választva 174 ezer forint kamatot kellett volna fizetni a 2 milliós hitelösszegre.)

Ha kivártál a vásárlással és gyűjtögettél, akkor azzal szembesültél, hogy a 420-710 ezer forinttal emelkedett közben a kinézett áru vételára. Ezzel szemben a 2 millió forint megtakarításod durván 75 ezer forinttal emelkedett. (A MÁP Pluszon – egy éve teljesen reális választás volt ez az alacsony kockázatú befektetések között – az első évben elérhető nyereség összege.)

Kivárni vagy hitelből vásárolni érte meg jobban egy évvel ezelőtt?

Ha tehát tavaly megvetted volna a kiszemelt termékeket, az azonnali lépés miatt összességében 175-463 ezer forintot nyerhettél volna attól függően, hogy melyik árucikket vásárolod meg.

A Bankmonitor szakértői felhívják a figyelmet egy nagyon fontos szempontra:

A szükséges hitel költségét a teljes vételár változásával érdemes összehasonlítani. Ha a vételárhoz képest a szükséges hitel összege alacsony, akkor a hitelköltség sem lesz jelentős. Az infláció, az áremelkedés viszont a teljes vételárra hat. Természetesen a meglévő megtakarítás is kamatozik, de ennek várható hozama elmarad mind a hitel költségeitől, mind az inflációtól.

Mi várható a jövőben?

A hitelkamatok érdemben emelkedtek egy év alatt: jelenleg 9,5 százalékos éves hitelköltség mellett lehetne kölcsönt felvenni. Az infláció jövőbeni alakulását természetesen nem látjuk biztosan előre, de van számos jel, ami azt mutatja, hogy a drágulás tartós lesz egyes szegmensekben:

 • A chip hiány miatt az autók ára várhatóan tovább emelkedik.
 • Az új autókra már hónapokat kell várni a vásárlóknak.
 • Az alapanyagok – például a fa és a fémek – drágulásának mérséklődésére sincs komoly esély a közeljövőben.
 • Az üzemanyagok drágulása – amelyet a háború és az orosz szankciók egyaránt táplálnak – várhatóan továbbra is fennmarad, ami a szállítási költségeket hajtja fel.

A jegybank az idei évre 7,5-9,8 százalékos inflációval számol. A fentebbi okok miatt jó eséllyel a korábbi példában szereplő áruk ára a korábban vártnál is nagyobb mértékben fog növekedni.

A megtakarítások hozama is emelkedik – például az idei évre 6,6 százalékos hozamot biztosít a PMÁP állampapír -, ez azonban még mindig elmarad a várható inflációtól. Éppen ezért a fenti, tavalyi évre vonatkozó számítások könnyen az elkövetkező évre is igaznak bizonyulhatnak.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés