4 hitel, amivel induló cégként is számolhatsz

4 hitel, amivel induló cégként is számolhatsz
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-12-09 Frissítve: 2021-10-08
 

Induló vállalkozásként nem túl fényesek a kilátások, ha hitelfelvételről van szó. Tíz nagybank közül mindössze négy hajlandó kezdő cégeket finanszírozni. Találunk köztük hitelt rövid, illetve hosszú távra is, de azt már most fontos tisztázni, hogy közel sem 2,5%-os kamatozással. Mutatjuk, hogy mire számíthatsz hitelfelvételnél, ha céged még csak most bontogatja szárnyait.

FIGYELEM! Ezen cikk megjelenésének időpontjában az induló vállalkozások számára nyújtott bankhitel termékek ma már nem elérhetőek. Az aktuális lehetőségekről a Bankmonitor frissebb cikkében tájékozódhastsz itt: Hitelek, induló vállalkozások részére 

Néhány kivételtől eltekintve legalább egy vagy két lezárt üzleti évvel kell rendelkeznie egy cégnek ahhoz, hogy vállalkozói hitelt vehessen fel. A működési múltra vonatkozó elvárás magyarázata roppant egyszerű: banki oldalról egy kezdő vállalkozás finanszírozása igen kockázatos műfaj. Ezért, ha valamely pénzintézet fel is vállalja ezt a rizikót, akkor abban biztosak lehetünk, hogy csak és kizárólag a megfelelő fedezet(ek) mellett lesz majd erre hajlandó.

Tíz nagybank közül tehát mindössze négy jöhet szóba induló vállalkozásként, ha a cég hitelt szeretne felvenni. Ezek a pénzintézetek is kizárólag akkor, ha a vállalkozás ingatlan fedezetet tud a banknak felajánlani.

Hitelek induló vállalkozásoknak

Figyelembe véve a referencia kamat aktuális mértékét (1-3 havi BUBOR – 1,35%) rögtön szemet szúr a Budapest Bank ajánlata. Ugyan szabadfelhasználású hitelről van szó és a futamidő végéig változatlan kamattal számolhatunk, de a 10%-os kamatszinttel (főként a többi ajánlat fényében) igen drága lehetőségről van szó.

Szintén tetszőleges célra használható fel az OTP Bank hitele, lényegesen kedvezőbb kamatozással, bár magasabb kezelési költséggel. Ez utóbbihoz azonban hozzátartozik, hogy két év problémamentes törlesztés után minden ügyfél jogosult az alacsonyabb kezelési költségre.

Hitelösszeg tekintetében toronymagasan az Erste Bank ajánlata az első. Bár ebben az esetben kötött a hitelcél (kizárólag ingatlan vásárlás jöhet szóba, pl.: iroda, üzlethelyiség, stb.), de akár önerő nélkül is igénybe lehet venni. Azaz kiegészítő ingatlanfedezettel akár a teljes vételár finanszírozható a hitelből. A hitelnek létezik éven belül változata is, amelynél 1%ponttal kedvezőbb a kamatfelár mértéke.

Éven belüli hitel vehető igénybe az UniCredit Banknál is folyószámlahitel formájában. Amellett, hogy itt sincs kötött hitelcél, nagy előnye, hogy mindig csak a hitelkeret kihasznált része után kell kamatot fizetni. A számlára beérkező jóváírásokkal a keret automatikusan feltöltődik, a visszatörlesztett összeg pedig újra felhasználható. Nagy sajnálatunkra az árazásról nem sikerült többet kideríteni.

Ahogy látjuk, nem fest túl jól a kép, de a dolog cseppet sem kilátástalan. Induló vállalkozásként is hitelhez juthat a cég, ha forgalomképes magán- vagy a vállalkozás tulajdonában álló tehermentes ingatlant tud felajánlani a kölcsön fedezetéül a banknak.

Ha nem tudsz, vagy esetleg nem akarsz cégtulajdonosként ingatlan fedezetet adni hiteledhez, de már rendelkezik vállalkozásod pénzügyi múlttal, akkor ajánljuk figyelmedbe a témában íródott cikkünket (Vállalkozói hitel ingatlan fedezet nélkül).

Amennyiben kikérnéd a Bankmonitor.hu vállalati hitelszakértőjének véleményét, írj egy e-mailt a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés