4 tipp, hogyan vegyél fel hitelt okosan!

4 tipp, hogyan vegyél fel hitelt okosan!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-12-11
 

Gyakran szembesülünk azzal a kérdéssel, hogy adott havi jövedelem és kiadás mellett „mennyi hitelt szabad felvennem”? 10-20 évre kell terveznünk, ha lakáshitelről van szó, így távolról sem egyszerű jó válaszokat adni. Vannak azonban kézzel fogható támpontok a döntéshez.

Ellentmondásosnak tűnhet, hogy okosan is el lehet adósodni, mindenesetre ha már hitelt kényszerülsz felvenni, azt megfontoltan is teheted.

Alapkérdés: képes leszel havonta hitelt törleszteni?

Megítélésünk szerint a hitelfelvétel (különösen hosszú távra) csak azok számára reális lehetőség, akik már hosszú hónapokat éltek úgy, hogy nem költötték el a teljes fizetésüket. Ha eddig nem sikerült a pl. 150 000 Ft-os nettó jövedelmünkből egyszer sem hónap végére megőriznünk 20-30 000 Ft-ot, akkor nem biztos, hogy érdemes a szerződéses kötelezettséget a nyakunkba venni…

Ne vállalj túl magas törlesztőrészletet!

Attól függetlenül, hogy a bank is be kell tartsa a jövedelem arányos törlesztés (JTM) szabályait, neked is át kell gondolnod, mennyi fér bele a havi kiadásaidba. Az egységes szabályok szerint a hivatalosan igazolható havi nettó jövedelem 50-60%-ig terhelhető hiteltörlesztésekkel, de a bankok ennél szigorúbbak. Sőt! Ha józanul gondolkodunk, sok esetben még a bankoknál szigorúbbak is lehetnénk bizonyos élethelyzetekben.

A pénzintézetek által is követett arány 35-40%, azaz maximum ennyi lehet a hitel(ek) törlesztésére szánt összeg. Azonban nem mindegy, mennyi pénzből kell neked, vagy családodnak gazdálkodni. Havi nettó 100 000 Ft-ból 40 000 Ft-ot hiteltörlesztésre fordítani sokkal súlyosabb lenne, mint 500 000 Ft-ból 200 000 Ft-ot!

Ebből adódóan ezek a korlátok nincsenek kőbe vésve a gyakorlatban. Ha valaki két gyermekkel egyedülállóként venne fel hitelt, alacsonyabb mértékben engedik terhelni a jövedelmét, mint egy két keresős gyermektelen házaspárnak.

Mennyi hitelt vegyek fel?

A hitel visszafizetésére ideálisan fordítható összeget úgy számold ki, hogy először a rendszeres háztartási kiadásokkal kalkulálj! Ami megmarad, annak csak egy részét fordíthatod havi törlesztésre és számolj az esetleges kamatemelkedés lehetőségével is, mely megemelheti a havi törlesztőrészletet!

Tanácsunk: ha nem a futamidő végéig fix törlesztéssel rendelkező hitelt veszel fel, akkor 3-4%pont kamatemelkedés hatásával minimálisan számolnod kell. Ez a kamatemelkedés összesen a törlesztőrészletben 15-25%-os emelkedést is eredményezhet.

Az aktuális lakáshitel ajánlatokat az alábbi kalkulátorral nézheted meg!


Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés

Hirdetés

Maradjon vésztartalékod!

A hitelfelvételkor semmiképp ne használd fel az összes tartalékod, megtakarításod, ha pedig ez előtte nem volt, akkor mindenképp tegyél félre! Ha munkanélkülivé válsz a futamidő alatt, vagy egy betegség miatt lesz kevesebb a jövedelmed, a hitel havi részleteit akkor is fizetni kell. Léteznek ugyan ezekre az esetekre is biztosítások, azonban ezek csak pár hónapig fedezik a törlesztést. Legalább 3-6 havi kiadásaidnak megfelelő összeget tarts elkülönítve, könnyen hozzáférhető formában (pl. bankszámlán, lekötött betétben).

Gondolj a jövőbeli céljaidra!

Nyilván nagyon nehéz 10-20 évre tervezni egy törlesztőrészlettel, de a már ma is egyértelmű célokat mindenképp érdemes figyelembe venni és a jövőbeli változásokkal kalkulálni. Ha például gyermeket vállaltok a jövőben, akkor az jelentősen befolyásolni fogja majd bevételeiteket és kiadásaitokat.

Gondolkodj alternatív megoldásban is!

Ha osztottál, szoroztál és tudod, hogy mennyit vállalhatsz reálisan hiteltörlesztésre, állj meg egy pillanatra! Egy ügyes húzással alacsonyabb lehet a banki törlesztőd, amely mellett lakástakarékot fizetve jelentős pénzügyi előnyre tehetsz szert!

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés