4,6%-ra emelte az MNB az irányadó kamatot, ez a pénztárcádra is hatással lehet

4,6%-ra emelte az MNB az irányadó kamatot, ez a pénztárcádra is hatással lehet
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-02-25
 

A jegybank egyhetes betéti kamatának 0,3 százalékpontos emeléséről döntött 2022.02.24-én. Ezzel a lépéssel a hazai irányadó kamat mértéke 4,6 százalékra emelkedett. De mit jelenthet ez a lépés a magyar emberek számára? A Bankmonitor kiértékelte a helyzetet.

Jelenleg az MNB egyhetes betéti kamata tekinthető a hazai pénzpiac irányadó kamatának: az egyes bankok ugyanis nem adnak ennél kedvezőbb kamatok mellett kölcsönt egymásnak sem. Ez érthető, hiszen akkor inkább elhelyezik a jegybanknál a kérdéses összeget egy hétre és megkapják az MNB által ígért kamatot.

2022.02.24-vel az MNB megemelte az egyhetes betéti kamatát 4,6 százalékra. (A korábbi hetekben 4,3% volt a kamat erre a jegybanki termékre.) A lépés nem érte váratlanul az elemzőket: a magas, 7,9 százalékos infláció várhatóan nem mérséklődik érdemben februárra sem. Sőt Virág Barnabás az MNB alelnökének tájékoztatása alapján februárban az infláció még tovább emelkedhet, mértéke megközelítheti a 8,5 százalékot.

Természetesen az irányadó kamatok befolyásolják a hazai pénzpiaci hozamokra. De milyen hatása lehet ennek a magyar háztartásokra?

  1. A rövid pénzpiaci hozamok, mint például a BUBOR nagyon gyorsan lekövetik a hozamemelkedést. (A mutató értéke a hét elejéhez képest 0,2-0,3 százalékponttal emelkedett.) Ez a mutató pedig közvetlen hatást gyakorol a változó kamatozású lakáshitelek törlesztőjére. Jelenleg 470 ezer család rendelkezik ilyen hitellel.
  2. A kamatstop azonban védi a BUBOR mutatóhoz kötött kamatozású kölcsönöket és lízingszerződéseket június végéig. A jelenlegi várakozások alapján azonban az érintett adósok törlesztőrészlete jelentős mértékben, akár 13 százalékkal is emelkedhet a második félévben.
  3. A bankok hitelköltségei is emelkednek – hiszen a pénzpiacról szerzik be a kölcsönösszeget -, ez pedig ahhoz vezethet, hogy a hiteligénylők is folyamatosan egyre drágábban tudnak kölcsönt felvenni. Tavaly június óta a lakáshitelek THM értéke nagyságrendileg 1,8 százalékponttal emelkedtek. (A legolcsóbb 10 éves kamatperiódusú konstrukciók THM értéke 3,5 százalékról 5,37 százalékra emelkedett.) Márpedig az inflációs kilátások miatt az új hitelek kamata is várhatóan tovább emelkedik, a közeljövőben elérkezhet a 6,5 százalékos kamatozású lakáshitelek korszaka.
  4. A hitelek mellett a megtakarítások hozama is emelkedik. A lekötött betétek kamata is elkezdett emelkedni, bár ez a növekedés elmarad az irányadó kamatok változásától.
  5. Már az állampapír  hozamok is erős növekedést mutatnak. Az 5 éves futamidejű állampapír referencia hozam jelenleg 5,02%, ami meghaladja a Magyar Állampapír Pluszon elérhető éves átlagos 4,95 százalékos hozamot. Vagyis jelenleg Szuperállampapírt már nem csak az inflációkövető befektetések verik meg.

Hirdetés

Hirdetés

Bankmonitor tipp

Az eltérő élethelyzetben lévők számára másképp hat a jelenlegi helyzet. A meglévő, változó kamatozású kölcsönnel rendelkezőknek érdemes felkészülni kamatstopot követő időszakra. A családok kölcsönük lecserélésével a további kamatemelés kockázatát elkerülhetik, a jelen helyzetben pedig ez a lépés nem jár a kamatok érdemi emelkedésével.

A hitelfelvétele lőtt állóknak érdemes sietniük. Már hétről hétre emelkednek az új kölcsönök kamata, érdemes ezt a folyamatot megelőzni és a jelenleg érvényes kondíciók mellett megigényelni a hitelt.

A megtakarítással rendelkezők számára is „kinyílik” a világ. Már érdemes a befektetési döntés során több alternatívát is átgondolni. A mérsékelt kockázatú befektetés már nem merül ki a MÁP Pluszban, a Prémium Magyar Állampapír, más „sima” állampapírok, sőt a betétek kamata is lassan versenyképes lesz a korábbi sztárbefektetés hozamával. Érdemes a befektetőknek a jóval több lehetőséget megismerniük, átnézniük a döntéshozatal során: már jelenleg is számos versenyképes lehetőség van, ezek köre várhatóan az elkövetkező időszakban még tovább fog bővülni.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés