5 élethelyzet, amikor másodszor is felveheted a csok támogatást!

5 élethelyzet, amikor másodszor is felveheted a csok támogatást!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-05-07 Frissítve: 2021-05-12
 

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) a gyermekek után járó lakástámogatás. A csok igényléséhez teljesítenünk kell a jogszabályi előírásokat, sőt a kedvezményt a gyermekeink után alapesetben csak egyszer vehetjük igénybe. Vannak azonban kivételek, a Bankmonitor szakértői összeszedtek 5 élethelyzetet, amikor a támogatást újra kihasználhatjuk.

A gyermeket nevelő, vagy vállaló családok lakáscéljuk megvalósításához családi otthonteremtési kedvezményt (csok) kaphatnak az államtól. A csok egy vissza nem térítendő támogatás, összege függ a konkrét lakáscéltól és a gyermekek számától is.

Csok támogatás összege

A családi otthonteremtési kedvezmény egy speciális formáját a falusi csok-ot preferált kistelepüléseken lehet igényelni emelt összegben, ez a támogatás akár korszerűsítésre is felhasználható.

A támogatás elnyeréséhez teljesíteni kell a feltételeket – a jogosultságunkat ellenőrizhetjük a Bankmonitor csok kalkulátorával -, ráadásul a gyermekeink után csak egyszer vehetjük igénybe a támogatást.

Hirdetés

Hirdetés

Miért érné meg másodszor is igénybe venni a csok támogatást?

Természetesen mindenképpen jól járna a család akkor, ha a támogatást újra fel lehetne venni, ez azonban természetesen tiltva van. Például nem kaphatjuk meg ugyanazon gyermekünkre járó 600 ezer forintot akkor, ha vásárlunk néhány éven belül két használt lakást.

Ugyanakkor lehet olyan élethelyzet, amikor igenis jogosnak tűnhet a támogatás újra igénylése:

 • Újabb gyermek született a családban
 • A második lakáscélra alapvetően jóval magasabb összeg járna a gyermekek után (eredetileg használt lakást vásároltak, most viszont újépítésű ingatlanba költöznének)

Ráadásul az idei évtől számos extra támogatást is kaphatnak a csok igénylők:

Ebben az élethelyzetben a családi otthonteremtési kedvezmény igénylése nem is feltétlenül a csok összege miatt jelentene extra előnyt, hanem azért, hogy a kapcsolódó kedvezményeket – ezek összege akár több millió forint is lehet – is ki tudjuk használni.

Szerencsére van jó néhány kivétel, amikor a csok-ot másodszor is igénybe lehet venni:

1. Újabb gyermekünk születik és csak rá igényelnénk támogatást

Van arra lehetőség, hogy egy újabb gyermek érkezésekor csak őt vegyék figyelembe a csok igénylésénél. Tegyük fel, hogy új lakás vásárlására két gyermek után igényeltünk már 2,6 millió forint támogatást, megszületett a harmadik gyermek és most vennénk egy nagyobb alapterületű használt lakást. Ebben a helyzetben van arra lehetőségünk, hogy a támogatást újra igényeljük és a kedvezmény szempontjából csak az újabb gyermeket vegyék figyelembe.

Vagyis úgy tekintenének ránk, mint ha egy gyermekünk lenne és kaphatnánk 600 ezer forint támogatást. (Ezzel együtt pedig a vásárláshoz kapcsolódó illetéket is elengednék számunkra.)

2. Újabb gyermekünk születik és az összes gyermekünk után kérnénk a támogatást

Ha újabb gyermekünk születik, akkor kérhetjük azt is, hogy valamennyi gyermekünket számításba vegyék a csok igénylésekor. Tegyük fel, hogy korábban egy gyermekünk után felvettük a csok-ot használt lakásvásárlásra. Megszületett második gyermekünk, emiatt most egy nagyobb alapterületű használt lakást vásárolnánk.

Kérhetjük azt, hogy mindkét gyermeket vegyék figyelembe a támogatás összegének megállapításakor, ebben az esetben azonban a korábban kapott összeggel csökkenteni fogják az elérhető csok összegét. Vagyis a két gyermekre járó 1,43 millió forintból le fogják vonni a korábban kapott 600 ezer forintot. Így a jelenlegi vásárláshoz 830 ezer forintot kaphatunk, továbbá a vagyonátruházási illetéket sem kell megfizetnünk.

Élhetnénk jelen helyzetben az első pontban leírt megoldással is. Ebben az esetben azonban az egy gyermek után járó 600 ezer forintot kaphatnánk csak meg, ennél pedig nagyobb összegre leszünk jogosultak akkor, ha a különbözeti összeget kérnénk.

3. Nem születik újabb gyermekünk, de más típusú lakáscélunk lenne

Akkor is felvehetnénk másodszor is a csok támogatást, ha nem születne újabb gyermekünk. Itt azonban elvárás lenne, hogy a jelenlegi lakáscélunkra járó összeg alapvetően magasabb legyen, mint a korábbi célunkra már felvett támogatás.

Tegyük fel, hogy korábban vásároltunk használt lakást, melyhez két gyermekünk után felvettük a csok támogatást is. Nem született azóta gyermekünk, most viszont vásárolnánk egy újépítésű ingatlant.

Az újépítésű ház vásárlására 2,6 millió forint támogatást kaphatnánk, míg korábban a használ lakás vásárlására 1,43 millió forint kedvezményt vettünk fel. Az új vásárláshoz megkaphatjuk az ahhoz kapcsolódó támogatás összegének és a korábban már kihasznált kedvezmény összegének a különbözetét. Vagyis jelen helyzetben 1,17 millió forint összeget kaphatnánk meg kedvezményként, e mellé pedig igénybe vehetjük az áfa-visszatérítést és az illetékmentességet is.

4. Akkor is megkaphatjuk a csok-ot, ha nem született meg korábbi támogatás igényléséhez vállalt gyermekünk

2021. április 21-től akkor is jogosultak lehetünk a csok támogatásra, ha a megelőlegező kölcsönt – vállalt gyermekre járó csok másik neve – azért kellett visszafizetnünk, mert nem született meg a baba határidőre.

Korábban ilyen helyzetben nem vehettünk volna fel újra a támogatást, az igénylési feltételek módosításával azonban ez az akadály megszűnt. Egy újabb lakáscélnál megint meg tudjuk igényelni a csok támogatást vállalt gyermekekre is.

5. Újra igényelhető az összeg, ha önként visszafizetjük a korábban kapott támogatást

Újra felvehetjük a csok-ot, amennyiben önként visszafizetjük a korábban kapott támogatást. Itt azonban elvárás, hogy eredeti kedvezményt 2011. december 31-e után igényeltük, a korábban felvett támogatásoknál a visszafizetés miatt nem válunk újra jogosultakká. (Viszont ebben a helyzetben a korábban leírt lehetőségek természetesen elérhetők lesznek: például ha újabb gyermek születne, akkor elérhető lenne a csok támogatás újabb lakáscél megvalósításához.)

Tegyük fel, hogy 2017. decemberében 3 gyermek után kaptunk 10 millió forint csok támogatást újépítésű lakás vásárlására. Ha most vennénk egy nagyobb alapterületű szintén újépítésű házat – újabb gyermekünk pedig nem született-, akkor alapesetben nem lennénk jogosultak csok támogatásra. (Nincs különbözeti összeg, nincs újabb gyermekre járó összeg, nincs az eltérő lakáscélokból eredő különbözeti összeg sem.)

Ha önként visszafizetnénk a korábban kapott 10 millió forintot, akkor viszont jogosultak lehetünk azt még egyszer igénybe venni a jelenlegi vásárláshoz is. Ránézésre ennek nincs sok értelme, hiszen visszafizetjük a támogatást, majd újra igénybe vesszük. Nem szabad azonban megfeledkezni a csok-hoz kapcsolódó kiegészítő támogatásokról sem.

A csok igénylése miatt elengednék a vagyonátruházási illetéket, és visszaigényelhetnénk a vételár áfáját is. Ez a két tétel egy 60 millió forintos lakás esetében 5,25 millió forintra rúgna, ezt az összeget spórolnánk meg amiatt, hogy a korábbi támogatást visszafizetjük és újraigényeljük azt változatlan összegben.)

Nem szabad megfeledkezni azonban a támogatás feltételeiről. Óriási hiba lenne úgy visszafizetni a támogatást, hogy jelenleg nem kaphatnánk a csok-ot. Jogosultságunkat azonban bármikor ellenőrizni tudjuk a Bankmonitor otthonteremtési támogatás kalkulátorával.

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

 • CSOK támogatás
 • CSOK-hitel
 • ÁFA kedvezmény
 • Illetékmentesség
 • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

 • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
 • Hogyan lehetnél jogosult?
 • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

 • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
 • Hogyan lehetnél jogosult?
 • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Hirdetés
Hirdetés