5,9 százalék az alapkamat – 6 ok, amiért neked is fontos lehet az MNB döntése

5,9 százalék az alapkamat – 6 ok, amiért neked is fontos lehet az MNB döntése
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-05-31
 

A jegybanki alapkamatot az MNB 5,9 százalékra emeli június elsejétől. Sok magyar azt gondolja, hogy őt nem, vagy csak minimálisan érinti a döntés, a helyzet azonban korántsem ilyen egyszerű. A Bankmonitor szakértői összeszedtek 6 okot, amiért igenis érdemes figyelni az alapkamat alakulását.

Az MNB mai döntésével 5,9 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot június elsejétől. A döntést követően Virág Barnabás a Magyar Nemzeti Bank alelnöke jelezte, hogy az egyhetes betéti kamat értéke változatlan ütemben emelkedik majd. (Mondhatnánk azt is, hogy a kamatemelési ütem valójában nem lassul az elkövetkező időszakban.) Ennek alapján csütörtöktől (június 2.-ától) a hazai gazdaságban irányadó kamatszint 6,75 százalékra nő.

A továbbra is igen magas, és várhatóan tovább emelkedő infláció miatt a szigorú monetáris politika folytatódik, előreláthatóan az év második felében további a kamatemelés(ek)re kerül sor.

De miért lehet számodra lényeges a jegybanki alapkamat? Nem ezt a kamatot kapod a lekötött betétek után, sőt, a hiteledet sem ezen a kamatszinten kell visszafizetned. A Bankmonitor szakértői összeszedtek hat okot, amiért mégis érdemes a szemedet az alapkamat alakulásán tartanod.

Hirdetés

Hirdetés

1. Az inflációt befolyásolhatja a hazai kamatkörnyezet

Az alapkamat, illetve más irányadó kamatok – például az MNB egyhetes betétjének a kamata – befolyásolják a hazai hozamszintet. Márpedig a pénzpiacon elérhető nyereség befolyásolja az inflációt is:

  • Emelkedő kamatok mellett többen fektetnek be, vagyis kevesebb pénz lesz a gazdaságban ugyanarra az árumennyiségre.
  • A hitelek ára is emelkedni fog, ami azt eredményezheti, hogy kevesebben vesznek fel kölcsönt céljaik megvalósításához, vásárláshoz. Ez is az áremelkedések ellen ható tényező.

2022. áprilisában a KSH adatai alapján 9,5 százalék volt az éves áremelkedés, Virág Barnabás szerint azonban a májusi infláció még ennél is magasabb lehet:

… májusban arra számítunk, hogy az inflációs ráta tovább emelkedik. 10,5 százalék fölötti tartományban is alakulhat…- mondta a jegybank alelnöke.

Az újabb kamatemelések megfékezhetik a további drágulást, az infláció visszatérhet a kívánt szintre. Ideális esetben az alapkamat emelésének hatását már a közeljövőben is érezheted egy nagybevásárlás alkalmával: méghozzá az árak lassuló emelkedésén keresztül.

2. Az alapkamat hatással lehet a forint árfolyamára is

Az emelkedő magyar hozamok vonzóvá tehetik a hazai befektetéseket a külföldiek számára. Ez növelheti a forint iránti keresletet, ami miatt erősödhet a magyar fizetőeszköz.

Jó tudni
Fontos látni, hogy a hazai hozamemelkedésnek csak akkor lehet ilyen hatása, ha a külföldi kamatkörnyezet nem emelkedik hasonló mértékben. A befektetők ugyanis összehasonlítják az egyes országokban elérhető hozamokat és az alapján választanak.

A forint árfolyama az elmúlt időszakban jelentős mértékben gyengült, ami sajnos hatással lehet a mindennapi életedre is. Elég csak a külföldi nyaralások költségének emelkedésére gondolnod. Az emelkedő alapkamat a forint gyengülését is mérsékelheti.

3. A CSOK-hoz kapcsolódó büntetés mértékét is befolyásolja az alapkamat nagysága

Egy szerződésben a késedelmes teljesítés következményeként gyakran a Polgári Törvénykönyv (ptk) szerint késedelmi kamatot nevesítenek. A kamatmentes pénztartozásoknál a jegybanki alapkamat tekinthető késedelmi kamatnak.

Ez fontos lehet egyes lakástámogatások, például a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) esetében. A vállalt gyermekek után járó sima CSOK-nál ugyanis a gyermekvállalás nem teljesülésekor a jegybanki alapkamatnak megfelelő büntetést kell fizetned.

Fontos
Ha az emelt, 10 millió forint összegű támogatást igényelted vállalt gyermekekre, akkor az alapkamat ötszörösének megfelelő büntetést kell fizetned a gyermekvállalás elmaradása esetén. Ez jelenleg évi 29,5 százalékos késedelmi kamatnak felel meg.

Ha vállalt gyermek után vettél fel lakástámogatást, akkor érdemes figyelemmel kísérned az alapkamat alakulását. Ebben a helyzetben azonban a kamatemelés rád negatív hatással lehet. (Természetesen csak akkor, ha a baba nem érkezik meg a határidőre.)

4. Egyes meglévő hitelek kamata is emelkedhet

A hitellel rendelkezőknek is érdemes figyelniük az alapkamatra. Az alapkamat hatással lehet ugyanis számos olyan pénzpiaci mutatóra, amely már befolyásolja a kölcsönöd havi törlesztőrészletét.

Jó tudni
Szerencsére nincs az összes hitel kitéve az alapkamat, illetve a pénzpiaci hozamok alakulásának. A fix kamatozású kölcsönök kamata nem változhat  futamidő alatt. Egy hosszú kamatperiódusú kölcsön kondícióin pedig csak kamatfordulókor módosíthat a pénzintézet egyoldalúan. (Például egy 3 éve felvett 10 éves kamatperiódusú kölcsön kamatát a bank csak 7 év múlva az akkor érvényes piaci körülményeknek megfelelően változtathatja majd meg.)

A változó kamatozású kölcsönök kamatába gyorsan beépülhetnek ugyanakkor a pénzpiaci hozamok módosulása. (Ezek azok a kölcsönök, amelyeknek kamata éven belül változhat, ennek mértéke pedig a BUBOR mutató aktuális értékétől függ.)

Márpedig a BUBOR értékébe igen gyorsan begyűrűzik az irányadó kamat változása. (Az MNB egyhetes betétjének értéke a jegybank jelzése alapján június végére már meghaladhatja a 7 százalékot is.) Vagyis a kamatstop végére az érintett kölcsönök törlesztőrészlete is jelentősen megemelkedhet.

Jelenleg 330 ezer család rendelkezik ilyen hitellel, ha te közöttük vagy, akkor bizony aggodalommal nézheted a jegybank kamatemeléseit. Ennél azonban többet is tehetsz, váltsd ki hiteledet fix kamatozású kölcsönre, ezzel a későbbi problémákat megúszhatod. Ráadásul a törlesztőd sem emelkedik majd a kamatstopot követő szint fölé.

5. A hiteligénylés előtt állók számára is fontos lehet az alapkamat alakulása

Miért fontos az alapkamat a hitelfelvétel előtt állók számára? Elég csak megnézni, hogy egy éve, a jegybank kamatemelési ciklusa előtt milyen feltételek mellett lehetett hitelt igényelni. Gyakorlatilag a legnépszerűbb lakáshitelek kamata megduplázódott, de személyi kölcsönök is érdemben drágultak.

A kamatemelési ciklus folytatása az új hitelek további drágulását is maga után vonhatja. Ezt át kell gondolnia minden érintettnek:

  • Ha már kinézted a lakást, csak az utolsó lépések vannak hátra, akkor érdemes felgyorsítani a hiteligénylési folyamatot. Előzd meg a kamatok további emelkedését.
  • Ha csak keresgélsz még, akkor ne kapkodj. A megfelelő lakás kiválasztásához idő kell. Inkább fizess pár száz, ezer forinttal többet havonta, mint hogy egy rossz lakásban éld le az életedet.

A Bankmonitor kalkulátorával megnézheted jelenleg milyen feltételekkel kaphatnál lakáshitelt.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

6. A megtakarítások, betétek hozama is emelkedhet a jegybank döntése miatt

Természetesen megtakarítások, betétek kamata is emelkedhet az alapkamat növekedése miatt. Ez a folyamat azonban jóval lassabb, mint amit a hitelek drágulásánál láthatunk. 2022. márciusában a lakossági betétek átlagos kamatszintje csupán 0,7 százalék volt, míg március végén az MNB egyhetes betétjének értéke már elérte a 6,15 százalékot. (Előreláthatólag az MNB egyhetes betéti kamata 7,05 százalékra növekedhet június végére.)

Hosszú távon ez a különbség nem maradhat fent, az MNB is elvárja, hogy a jegybanki kamatemelés begyűrűzzön a bankbetétek piacára is. Ez jelenleg még nem valósult meg teljes mértékben. Várhatóan ez a mechanizmus is beindul, és idővel a megtakarítással rendelkezők nominális hozama és érdemben emelkedni fog.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés