6 probléma a lakáshitelnél, ami csak a térképmásolatból derülhet ki

6 probléma a lakáshitelnél, ami csak a térképmásolatból derülhet ki
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-05-27
 

Lakáshitel igénylését megelőzően sok mindennek utánanézünk és megkérdezünk, de valóban mindenre gondolunk? Nagyon sok esetben derülnek ki ugyanis olyan információk a hitelbírálat során, amelyekre fény derülhetett volna az igénylés előtt, ha körültekintőbben járunk el. A legtöbb esteben a térképmásolat ellenőrzése marad el, pedig érdemes lenne már az elején vetni rá néhány pillantást. A Bankmonitor szakértői összeszedték, mire érdemes figyelni a térképmásolattal kapcsolatban.

Ház vásárlásakor természetes dolog, hogy ellenőrizzük a jövedelmi feltételeket, a háztartás bevételeit és kiadásait, azaz megnézzük mennyi hitelösszeget vehetünk fel. Az ingatlant is megtekintjük a helyszínen, majd lekérjük a tulajdoni lapot, ahol ellenőrizzük, milyen terhek – például hitelhez kapcsolódó jelzálogjog, haszonélvezeti jog – szerepelnek rajta. De mi történik akkor, ha a valóságban máshogy néz ki az ingatlan, mint ahogy az a térképmásolaton feltüntetésre került?

Hirdetés

Hirdetés

1. Nem szerepel a térképmásolaton egy betonalap nélküli tároló

Elég gyakori eset, hogy a térképmásolaton nem került feltűntetésre egy kerti tároló. Ez azonban nem okoz problémát, ha nincs beton alapja, vagyis a tároló bármikor elmozdítható. Minden további nélkül megkaphatjuk a kért lakáshitelt.

2. Nem szerepel a térképmásolaton egy betonalappal rendelkező tároló

Ha ez a tároló vagy akár garázs szilárd alapokon áll, tehát nem mozdítható, – és nem képezi a ház részét, azaz egy teljesen különálló felépítményről van szó – , akkor minimálisan kaphat kevesebb értéket az ingatlan az értékbecslés során, mint amennyiért meg szeretnénk vásárolni. Ettől függetlenül a legtöbb banknál az ingatlan elfogadható a kölcsön fedezeteként. Ekkor csak abban az esetben csökkenhet az elérhető hitelösszeg – ekkor is csak minimálisan -, ha a kevés önerővel rendelkezünk.

3. Az ingatlan elválaszthatatlan részét képező kazánház nem szerepel a térképmásolaton

Ennél nagyobb gondot okozhat, ha az ingatlan elválaszthatatlan részét képező kazánház vagy terasz nem szerepel a térképmásolaton. Ez azért lehetséges, mert az ingatlanhoz utólag lettek hozzáépítve ezek a részek. Ebben az esetben néhány bank már elutasíthatja kérelmünket, más bankok pedig egyszerűen a tényleges forgalmi értékénél kevesebbre értékelik az ingatlant. Jelen helyzetben kiemelten fontos lehet a megfelelő bank választása. Ráadásul mindenképpen érdemes azzal számolnunk – az alacsonyabb ingatlanérték miatt, hogy nem kapjuk meg a kért hitelösszeget. Ez akkor lehet különösen kellemetlen, ha már kifizettük a foglalót, a hitelből hiányzó összeget pedig önerőből nem tudjuk kipótolni. Emiatt pedig akár a foglalót is elbukhatjuk!

Találhatunk megoldást arra is, ha mindenképpen a kért hitelösszegre van szükségünk: egy földmérő segítségével feltüntetjük a hiányzó részeket a térképmásolaton, majd ezt követően a hitelbírálat gond nélkül mehet tovább. A térképmásolat módosítása viszont hosszadalmas lehet, ezért nem biztos, hogy ennyire egyszerű a lemaradt épületész feltűntetése. A térképmásolatra való feljegyzés időtartama miatt kicsúszhatunk a hitelbírálati határidőből és újra be kell adnunk az igénylést, azaz ismét össze kell szedni az igényléshez szükséges dokumentumokat is, ami több kellemetlenséggel is járhat.

Bankmonitor tipp! Ha a terasz, amely nem került feltüntetésre a térképmásolaton, fából készült, tehát nem rendelkezik beton alappal, nem elvárás, hogy szerepeljen a másolaton!

4. Lakófunkcióval rendelkező helyiségek nem szerepelnek a térképmásolaton

A legnagyobb problémát néhány, lakófunkcióval ellátott helyiség hiánya okozhatja. A lakáshitel mellett a csok támogatást is elbukhatjuk, ha például egy 27 négyzetméteres kis házat több évvel ezelőtt kibővítettek, ami így jelenleg már 83 négyzetméter lakótérrel rendelkezik. A családi otthonteremtési kedvezmény igényléséhez ugyanis teljesítenünk kell a csok feltételeit is: többek között a hasznos alapterületre vonatkozó minimális elvárást is. Eszerint a térképmásolaton is feltüntetett minimum négyzetméternek már egy meglévő vagy vállalt gyermek esetén is el kell érnie legalább a 40 négyzetmétert. Mivel ez a feltétel a fenti példa alapján nem teljesül, ezért a csok támogatásra sem leszünk jogosultak. Ennek hiányában pedig az illetékmentességtől is eleshetünk.

Ráadásul a banki hitelbírálatot is jelentősen befolyásolhatja ez a helyzet: akár a vételár 70%-át is bekérheti a bank önerőnek. Azaz például egy 25 millió forintos vételár esetében a maximum felvehető hitelösszeg 20 millió forint helyett csak 8 millió forint lehet. (Amennyiben abból indulunk ki, hogy a pénzintézet – igazodva a jogszabályi feltételhez – alapesetben a vételár 80%-át megfinanszírozza lakáshitelből.)

Bankmonitor tipp: Egyéb jogosultsági feltételeket is érdemes megnézni, ha csok igénylésére készülünk, ehhez a Bankmonitor csok támogatás kalkulátora nyújthat segítséget!

5. A telekhatár tévesen lett felrajzolva

Azonban nem csak az ingatlan, vagy a hozzá tartozó részek szerepelhetnek tévesen. A legtöbb bank kizárólag jogilag rendezett térképmásolatot fogad el, tehát nem csak az ingatlan határainak, hanem a telek határainak is tükröznie kell a valóságot. Ha a telekhatár is tévesen lett felrajzolva, azt mindenképp érdemes rendezni még a hiteligény beadása előtt. Ez egy viszonylag hosszabb folyamat, tehát ha rövid határidőn belül szeretnénk beköltözni az újonnan vásárolni kívánt ingatlanunkba, akkor érdemes lehet utána járni a térképmásolatra való feljegyzési folyamat hosszának, mielőtt aláírjuk az adásvételi szerződést!

Bankmonitor tipp: A térképmásolatot azért is érdemes idejében ellenőrizned, mert ha rendezetlen viszonyokat találsz, akkor ez az alku során mindenképpen a segítségedre lehet. Hiszen az ilyen helyzet az ingatlan eladhatóságát bizony alapvetően rontja.

6. A ház és udvara elzárja a mögötte lévő ingatlant

Ritkább eset, de szintén nem kizárt, amikor a kiszemelt ház és a hozzá tartozó udvar elzárja a mögötte lévő ingatlan megközelíthetőségét. Ilyen esetben a hátsó szomszédnak biztosítanunk kell a bejárást a mi leendő ingatlanunkon keresztül. Ez nem zárja ki a hiteligénylést és a csok támogatást, de jelentős plusz kiadást jelenthetnek a különböző ügyvéd vagy közjegyző által ellenjegyzett okiratok, amelyek ebben az esteben a jogi rendezettséghez elengedhetetlenek.

Bankmonitor tipp: Előfordulhat, hogy bár egy ingatlan megvásárlása a fenti okok valamelyike miatt jelzáloghitellel nem finanszírozható meg, mégis szeretnénk mindenképp megvásárolni. Például azért, mert az ára miatt kihagyhatatlan az ajánlat, és félő, mások gyorsan lecsapnak rá. Ebben az esetben személyi kölcsönből, vagy akár a szabad felhasználású Babaváró hitelből is megfinanszírozható a vásárlás, ám a lehetőségeket természetesen gondosan mérlegelni kell.

Láthatod, hogy a hitelfelvétel egyáltalán nem egyszerű feladat, mert az egyes bankok elvárásai nagyon különbözőek. Ezért segíthetnek a Bankmonitor hitelszakértői, akik naprakészen ismerik a banki gyakorlatokat, így oda irányíthatnak, ahol sikerre számíthatsz.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés