6,15%-ra emelte az MNB az irányadó kamatokat

6,15%-ra emelte az MNB az irányadó kamatokat
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-24
 

A várakozásoknak megfelelően a jegybank a mai napon megemelte egyhetes betétjének kamatát. Ezzel a hazai gazdaságban irányadónak tekinthető kamatszint 6,15%-ra emelkedett. Ez a magas inflációs várakozások fényében egyáltalán nem meglepő: az MNB szerint az idei évben elérheti a drágulás mértéke a 8,7%-ot. De vajon hogyan, és ami talán még fontosabb: mikor változtathatja meg a hazai hitelek kamatát az új helyzet?

A jegybank a mai döntésével 0,3 százalékponttal megemelte az irányadó kamatot, ugyanis az MNB egyhetes betétjét ma 6,15 százalékos kamat mellett hirdette meg. Ez a változás begyűrűzik a hazai pénzpiacra és a gazdaság más területeire is. De mikortól érezhetjük ténylegesen a bőrünkön ezt a módosítást?

Hirdetés

Hirdetés

Júliustól már nagyon fájhat 470 ezer családnak a hiteltörlesztés

A rövid futamidejű BUBOR mutató értékébe igen gyorsan beépül – sőt már be is épült – az MNB kamatemelése. 2021 év elején a 3 havi BUBOR értéke 0,75% volt, 2023. március 24-én mutató értéke 6,43%. Ez utóbbiban már megjelent az MNB mai kamatemelésének hatása is. (A 3 havi BUBOR értéke kiemelten lényeges, ugyanis a régi devizahitelek forintra váltása során az átalakított kölcsönök kamatát ezen mutató értékéhez kötötték.)

A 3 havi BUBOR alakulása 2021. év elejétől (Ennek hatása a hiteltörlesztőkre)

Ezek alapján egy 10 millió Ft értékű, 10 éves futamidejű kölcsön törlesztőrészlete – fix 2,5 százalékos kamatfelárat feltételezve – 97 ezer forintról 126 ezer forintra fog emelkedni. Ez bizony 29 százalékos emelkedést jelentene. A kamatstop azonban az idei év első felében védi az érintett adósokat, a hiteltörlesztés csupán 6 ezer forinttal emelkedhet meg ezen időszakban.

A kamatstop lejártát követően, júliustól azonban az adósok szembesülhetnek az eddig elmaradt drágulással. Érdemes ezt megelőzni és a meglévő kölcsönt lecserélni egy kiszámíthatóbb, biztonságosabb hitelre. Ráadásul jelen speciális gazdasági helyzetben ezzel a lépéssel a mostani törlesztőrészlethez képest csupán 3 ezer forinttal kellene többet fizetni. (Ez azt is jelenti, hogy a kamatstop lejáratát követően havi szinten 26 ezer forintot spórolhatna a család, ami 10 év alatt 3,1 millió Ft megtakarítást eredményezne.)

Borítékolható az új hitelek drágulása

Az MNB a keddi tájékoztatójában elmondta, hogy a változó gazdasági kilátások miatt – háború, szankciók, nyersanyagárak emelkedése… – az árak emelkedése lassabban mérséklődhet. Ráadásul a magasabb irányadó kamatok hosszabb távon is velünk maradhatnak.

Ez mindenképpen hatással lehet a hitelpiacra, hitelkamatokra is. Ha az MNB aktuális inflációs várakozásaira tekintünk, akkor a helyzet még inkább érdekes.

20 millió Ft lakáshitel THM értéke az idei évre várt infláció tükrében

A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján ugyanis – 20 millió Ft hitelösszeg, 20 éves futamidő és 500 ezer Ft jövedelem beállítása esetén – az összes ajánlat THM értéke kedvezőbb az idei évre várt 8,6-8,7 százalékos inflációnál. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a kölcsön kamata a teljes futamidő alatt meg fogja verni az adott évi inflációt. Ilyet 20 éves időtávra jósolni komoly felelőtlenség lenne. Az ugyanakkor elég valószínű, hogy ez a helyzet nem maradhat fent sokáig. A bankok várhatóan meg fogják emelni az új kölcsönök kamatát, ezzel igazodnak az emelkedő pénzpiaci hozamszintekhez és az inflációhoz is.

A kölcsönfelvétel előtt állóknak érdemes szem előtt tartaniuk, hogy a gyorsaság még mindig komoly pénzügy előnyt eredményezhet, hiszen megelőzhető a hitelek újabb drágulása. A jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben teljesen érthető az, ha valaki a komoly pénzügyi döntéseivel kivár. (Például nem ugrik bele egy lakásvásárlásba.) Azonban tisztában kell lenni az érintetteknek a kivárás pénzügyi hatásával is: később várhatóan jóval drágábban tudnak hitelt igényelni, mint jelenleg.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés