7 millió Ft is lehet a különbség visszafizetésben két átlagos lakáshitel között!

7 millió Ft is lehet a különbség visszafizetésben két átlagos lakáshitel között!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-06-15
 

Minél drágább egy termék, annál fontosabb a vásárlás előtti tájékozódás, hiszen az üzletek és a szolgáltatók árpolitikája nagyon különböző, amiatt pedig ugyanazért valahol többet, míg máshol kevesebbet kell fizetnünk. Érdekes módon, amennyire természetes, hogy egy nagyméretű 4K felbontású OLED televízió megvásárlása előtt alaposan körülnézünk – hiszen több százezer forint is lehet az árkülönbség az egyes üzletek között – a hiteleknél ez korántsem annyira magától értetődő. Pedig egy átlagosnak számító, 15 millió forintos lakáshitelnél a tét 5-6 millió forint is lehet!

Az MNB havonta publikálja a lakossági hitelek átlagos hitelköltség mutatóit, ami nagyjából megfelel a THM-nek, vagyis a hitelek teljes hiteldíj-mutatójának.  A kamat és a THM között az a különbség, hogy míg a kamat a kölcsönvett pénzért a bank részére fizetett ár, addig a THM egy jelzáloghitelnél a kamaton felül tartalmazza többek között az értékbecslés, a hitelbírálat, a tulajdoni lap és a folyósítás költségét is, vagyis jobban mutatja a hitellel járó tényleges kiadásokat. (Arról, hogy mi van benne, illetve mit nem tartalmaz a THM, itt olvashatsz.)

Tudjuk tehát, hogy egy adott hónapban az emberek milyen költséggel vettek fel lakáshitelt, így mi arra voltunk kíváncsiak, hogy ez a költség vajon hogyan viszonyul a 12 hazai bank termékeit összehasonlító Bankmonitor lakáshitel kalkulátor alapján elérhető legkedvezőbb hitelhez. Bár az MNB egy kalap alá veszi az egy évnél tovább rögzített kamatú hiteleket, mi inkább szétbontottuk ezeket, hiszen ha lakáshitelt vennél fel, nagyon nem mindegy, hogy mennyibe kerül az 5, a 10 és a végig fix kamatú termék.

Az átlagos hitelköltség mutató és a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorral elérhető legkedvezőbb THM összehasonlítása egy 15 millió forintos lakáshitel esetében*

Jelenleg a 10 éves kamatperiódus a legnépszerűbb, az új jelzáloghitelek csaknem fele ilyen, míg az 5 évre és végig fixált kölcsönök aránya 28% illetve 25% körül van. Hogy miért írunk ilyen sokat a kamatfixálásról és a kamatperiódusról? Azért, mert a kamatperiódus hossza határozza meg, hogy a bank mennyi ideig nem változtathat egyoldalúan a kamaton, vagy mennyi időre van „bebetonozva” a havi törlesztőd. Az pedig értelemszerűen nagyon nem mindegy, hogy 5 évente izgulnod kell, hogy az előre maghatározott képlet alapján emelkedni fog-e a havi fizetnivalód, vagy nyugodt lehetsz, mert tudod, végig ugyanakkora összeget kell fizetned.

Látható, hogy a legkedvezőbb 5 és 10 éves hitelek THM-e bizony lényegesen alacsonyabb az MNB által számolt átlagnál, és csak a végig rögzített kamatú hitelek drágábbak ennél, ami azt mutatja, hogy egy kis keresgéléssel jó eséllyel az átlagosnál kedvezőbb kondíciókat is találhatunk.

Mi azonban nem annyira az április, mint inkább az aktuális (június 12-i) helyzetre voltunk kíváncsiak, hogy most mennyibe kerül egy lakáshitel? Hogy lásd, mekkora a jó hitelválasztás tétje, a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor által „kidobott” legjobb ajánlat mellé oda tettük a legdrágábbat is.

Itt rögtön két megdöbbentő számadatot is láthatunk:

  1. Egy 15 millió forintos, 20 évre felvett lakáshitelnél a legkedvezőbb és a legdrágább kölcsön havi törlesztőjében akár 30 000 Ft is lehet a különbség.
  2. A futamidő alatti teljes visszafizetésben 7 millió Ft felett is lehet a differencia.

A legolcsóbb és a legdrágább 15 millió Ft-os lakáshitel havi törlesztője és teljes visszafizetése*

Az legolcsóbb végig fix lakáshitel olcsóbb, mint a legdrágább 5 éves kamatperiódusú!

Ha te magad ellenőriznéd, hogy milyen havi törlesztővel kapnál most lakáshitelt, akkor a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorával pillanatok alatt láthatod a számodra legkedvezőbb ajánlatot. Amennyiben pedig az igénylés folyamatához szeretnél szakértői segítséget kérni, akkor nincs más dolgod, mint megadni a személyes adataidat, és a Bankmonitor szakértője rövid időn belül felveszi veled a kapcsolatot és válaszol a kérdéseidre. A szolgáltatás ráadásul számodra ingyenes! Hogy ez miként lehetséges, arról itt olvashatsz bővebben.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés