7 módja annak, miként mehetsz arcpirítóan korán nyugdíjba

7 módja annak, miként mehetsz arcpirítóan korán nyugdíjba
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-10-09 Frissítve: 2021-07-01
 

Főként külföldön akadhatunk olyan írásokba, ahol hosszasan ecsetelik, miként lehet a bőven 60 év feletti nyugdíjkorhatárhoz képest korábban felhagyni az aktív munkával. Óriási erőfeszítéseket igényel, de a következőkben bemutatunk néhány tippet, amivel a szerencsések akár a 30-as éveikben is elkezdhetik élvezni a nyugdíj adta „örömöket”.

1) Készíts tervet

Az egyik blog készítője 33 évesen ment nyugdíjba, majd a felesége néhány évvel követte őt. A beszámolója szerint már a főiskola elvégzése után rögtön egy korai nyugdíj-megtakarítási tervet készített. Tudatosan készült a jövőre, és annál biztosabbá vált céljai elérésében, ahogy látta gyarapodni a megtakarítását. Fő mondása, hogy bizonytalanság mindig is lesz, a legjobban akkor járunk el, ha felkészülünk erre. A rugalmasság a legnagyobb erény, mert a bizonytalan időkben is képes leszel alkalmazkodni, semmint a végsőkig ragaszkodni az elején felállított tervedhez.

Hirdetés

Hirdetés

2) Érezd, hogy fáj

Nem elég az elhatározás, a célokért tenni is kell, márpedig a korai nyugdíjazásnak nagy ára van. Az egyik nyugdíjas blog szerzője például az éves fizetésének 50-75%-át eltette. Ahogy írja, ha nem érzed fájdalmasnak az előtakarékosságot, akkor nem is lesz elég pénzed. Egy mindennapi példát hozva, ha az edzőteremben nem izzadsz meg igazán, akkor az izmaid sem fájnak majd másnap. Ugyanennyi erővel tehetnék azt is, hogy megeszel egy dupla sajtburgert, üdítővel és sült krumplival, mert kidobott idő az egész.

3) Már fiatalon kezdd el

Egy mérnök beszámolja szerint azért mehetett 38 évesen nyugdíjba, mert az agresszív takarékoskodást már fiatalon elkezdte. Két nagy előnye is van ennek: 1) kevesebből élsz, mert nincs is akkora elkölthető jövedelmed, 2) extra gyorsasággal növekednek majd a megtakarításaid, mert kellő idejük van kamatozni. Az idő fiatalon neked dolgozik.

Nézd meg a kalkulátorunk, ha érdekel mekkora összegből gazdálkodhatnál a nyugdíjban!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

4) Ügyelj az adózásra

Nem elég a megtakarítás, olyan helyen kell kezeltetni, ahol a legkevesebb adót veszik el belőle, vagy lehetőség szerint semennyit. Külföldön, de nálunk is van ilyen lehetőség, gondoljunk csak a tartós befektetési számlára, ahol a nyitást követő 5 év után a megtakarításaink hozamai adómentesen felvehetők. De ott van a nyugdíj-előtakarékossági számla, ami bizonyos büntetés bevállalása mellett TBSZ-szé alakítható.

5) Ne fizess sokat a befektetéseidért

Minél olcsóbban tudok hozzájutni egy befektetéshez, annál jobb. Sokan azt mondják, hogy a passzív befektetések (csak egy index lekövetése) jobbak az aktívaknál. Az örökös kérdés nincs eldöntve, bár az igaz, hogy a passzív alapok olcsóbbak és az aktív alapok kezelői sokszor alulmaradnak a versenyben. A lényeg, hogy olyan alapokat válasszunk, amelyeket jól ismerünk és tudunk is benne hinni, hogy a kifizetett díj meg is térül.

6) A bűvös 25-ös szám

Amennyiben biztonságban szeretnéd tudni magad és tartós megélhetésre vágysz, akkor annyi megtakarításodnak kell lennie, ami az éves kiadásaid 25-szeresével egyezik meg. Megfordítva, egy évben a pénzed 4 százalékát veheted csak ki, ha nem akarsz nagyobb problémákat. Forintosítva, ha évente 1,2 millió forintra lenne szükséged, akkor 30 millió forintos megtakarítást tűzz ki magad elé.

7) Amint eljött az idő, lépj

Végül, de nem utolsó sorban az a tanács, hogy ha megteheted, hogy korán nyugdíjba menj, akkor ne habozz. Egy idő után az idő és a pénz közötti kapcsolat is teljesen átalakul. Egy bizonyos pont felett több pénzzel az életünk csak nagyon kismértékben változik meg, miközben az idő és a szabadság mindent megváltoztat.

Hirdetés
Hirdetés