7 tévhit az LTP-ről, amitől szabadulj meg egyszer és mindenkorra

7 tévhit az LTP-ről, amitől szabadulj meg egyszer és mindenkorra
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-07-25 Frissítve: 2018-08-13
 

Népszerű az LTP, de van még hova fejlődni, arányában sokkal többeknek lehetne szerződése. Tekintettel a fejekben felmerülő kérdésekre, sok dolgot érdemes tisztáznunk körülötte. Írásunk hasznos azoknak is, akiknek már van lakástakarék számlájuk, azok számára pedig még több információt nyújt, akik még csak most nyitnának.
1. Mi alapján válasszunk lakástakarékot?

Sokan a lakáscélra fordítható szerződéses összeg vagy az összegyűjthető megtakarítás alapján választanak. A szerződéses összeg két részből tevődik össze: a megtakarításunk mellett a felvehető hitelt is tartalmazza. A megtakarítási rész a befizetéseinket, a betéti kamatokat és az állami támogatásokat is magában foglalja, melyek egyenlege attól függ, hogy hány éves lakástakarékot kötünk.

Kétségtelenül több pénzünk lesz, ha hosszabb a futamidő (akár csak néhány hónappal), de ettől még nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás. Például ha nem szeretnénk hitelhez jutni, akkor a számlanyitási díj vagy az elérhető hozam (EBKM) a fontosabb, ha viszont hitelre van szükségünk, akkor a lakáshitel kondíciói (THM, futamidő, stb.) esnek nagyobb súllyal latba.

Nézd meg lakástakarék kalkulátorunkat, hogy megtudd, melyik számodra a legjobb megoldás!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Hirdetés

    Hirdetés

    2. Megúszhatjuk-e a számlanyitási díj egy részének megfizetését, ha nincs szükségünk hitelre?

    Sajnos nem. A lakástakarékok számlanyitási díja a szerződéses összegtől függ (annak 1%-a). Ezen nem tudunk változtatni akkor sem, ha nem kérjük a hitelt.

    Számos esetben adhatnak kedvezményt a számlanyitási díjból, vagy el is engedhetik teljesen. Mindig vegyük szemügyre az apró betűs részt, hogy szerepel-e benne bármilyen feltétel, ami a kedvezményhez szükséges (esetleg kapcsolt termék). Ha igen, akkor azt meggondolva cselekedjünk.

    3. Miért hosszabb 2 hónappal a teljes futamidő a megtakarítási időnél?

    Az állami támogatás felhasználásához legalább 4 évig kell pénzt gyűjtenünk lakás-takarékpénztári számlára. A lakástakarékok minimális megtakarítási ideje 46 és 52 hónap között változik. Ez azt jelenti, hogy ennyi ideig kell havonta befizetnünk, hogy megkapjuk a 30%-os állami támogatást.

    A megtakarítási idő végén nem jutunk hozzá automatikusan a pénzünkhöz. A lakástakarékoknak van egy úgynevezett kiutalási ideje, mely a most kötött szerződéseknél 2 hónap (korábban 3 hónap volt). Az állami támogatással összefüggő adminisztráció és ellenőrzések miatt szükséges ez.

    Egy 4 éves szerződés esetén ezért történhet meg, hogy 48 hónap helyett 50 hónapot is várhatunk a pénzünkre. Ebben a példában a befizetések 48 hónapot tesznek ki, miután a kiutalásra még 2 hónapot kell várnunk.

    4. A lakástakarékra állami támogatás vagy adókedvezmény jár?

    A lakástakarékra állami támogatás jár, aminek semmi köze az adókedvezményhez. Ez akkor is jár, ha nem fizettünk személyi jövedelemadót. Feltétele a szerződésben vállalt megtakarítási összeg folyamatos fizetése.

    5. Fel kell-e vennem a szerződésbe foglalt hitelt?

    Nem szükséges igényelnünk, szabadon dönthetünk róla a megtakarítási időt követően. Ha letelik a szerződésünkből legalább 4 év, akkor nyilatkozni tudunk, hogy mihez kezdünk a megtakarításunkkal, és szükségünk van-e hitelre.

    6. Kiváltottuk a lakáshitelünket egy másik banki hitellel. Az LTP-t be tudjuk-e törleszteni a hitelbe?

    Nem minden esetben tudjuk azt megtenni, mert annak a lakáshitelnek a megítélése az LTP szabályozás szerint történik. Ha egy lakáshitelt egynél többször váltanak ki, akkor egyes lakás-takarékpénztárak onnantól nem tekintik a hitelt lakáshitelnek. Ebben az esetben nem tudjuk betörleszteni. Azt se felejtsük, hogy a lakáscélú hitel visszafizetésére jár az állami támogatás.

    7. Befizethetünk-e visszamenőleg és a szerződöttnél nagyobb összeget a több állami támogatásért?

    Nem lehet több állami támogatáshoz jutni visszamenőlegesen sem a szerződött, sem pedig annál nagyobb összeg utólagos befizetése esetén. A lakástakarék minden esetben az első befizetéstől indul. Előre lehetséges több havi összeget befizetni, de ettől még nem kapunk több állami támogatást. Egyévnyi megtakarításnál nagyobb pénzt soha ne fizessünk be előre a lakástakarékra! Ennél nagyobb összegre mindenképp csak minimális betéti kamatot kapnánk. A legjobban akkor járunk, ha havonta fizetjük.

    A fentiek fontos kérdések lehetnek, ezért érdemes ezeket időben megtudni!

    Hirdetés
    Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

    És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

    Hirdetés