7,55% a lakáshitel kamata a 13%-os alapkamattal szemben!?

7,55% a lakáshitel kamata a 13%-os alapkamattal szemben!?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-09-27
 

Mai döntésével az MNB 125 bázisponttal megemelte a jegybanki alapkamatot. Az új érték holnaptól, azaz 2022.09.28-tól lesz érvényben. 22 éve, 2000. év elején volt utoljára ilyen magas az alapkamat. Lassan már a legolcsóbb lakáshiteleket fél áron lehet kapni az alapkamathoz képest, ez a tény igen furcsa annak fényében, hogy az alapkamat tekinthető a pénzpiacon az irányadó kamatszintnek. 

A Monetáris Tanács döntése értelmében 2022. szeptember 28-tól 125 bázisponttal emelkedik a jegybanki alapkamat. Az irányadó kamatszint a holnapi naptól 13,0 százalék lesz. A kamatfolyosó mindkét szélét hasonló mértékben emelte a jegybank: az O/N betéti kamat mértéke 12,50 százalékra növekedett. Az O/N fedezett hitel és az egyhetes fedezett hitel kamata 15,50 százalékra módosult.

Fontos
Ezzel a határozott lépéssel folytatódott a kamatemelés, ugyanakkor a jegybank bejelentése alapján további emelésre már nem lehet számítani, vagyis a kamatemelési ciklusnak vége.

Hirdetés

Hirdetés

A lakáshitel kamata messze elmarad az alapkamattól

Hogyan rendezte át a kamatemelési ciklus a hitel-, és megtakarítási piacot?

Az alapkamat 2021 nyár eleji, 0,9 százalékos értékéről 13 százalékra növekedett. Ez a folyamat pedig együtt jár a hitelkamatok és a megtakarítási hozamok emelkedésével is.

A legolcsóbb, 20 éven át fix kamatozású jelzáloghitel kamata tavaly júniusban még 4,19 százalék volt, jelenleg egy hasonló konstrukciót 7,55 százalékos kamat lehet igényelni. A személyi hitelek is drágultak: egy éve még 6,49 százalékos kamattal lehetett elérni fedezetlen hitelt, jelenleg hasonló kölcsön 11,90 százalékos kamat mellett érhető el.

Az új lakossági kölcsönök tehát jelentős mértékben drágultak, de messze elmaradnak az alapkamat növekedésétől. Hasonló mértékű emelkedés esetén lakáshitelt 16,29 százalékos kamat mellett, míg személyi kölcsönt 18,59 százalékos kamatszinten érhetnénk el. Szerencsére ilyen drasztikus emelkedésre nem lehet számítani, de a kölcsönök érdemi drágulása sajnos elkerülhetetlen.

Az alapkamat és a megtakarítások, hitelek kamatának alakulása

Jelentős drágulásra lehet számítani a hitelpiacon akkor is, ha az alapkamat változását nem fogja teljes egészében lekövetni az új kölcsönök drágulása. Az MNB ugyan a kamatemelési ciklust befejezte, ugyanakkor a monetáris szigorítás nem ért véget. Az elkövetkező időszak célja a hazai gazdaságban lévő likviditás szűkítése lesz. Ezzel párhuzamosan sajnos nem számíthatunk az elkövetkező hónapokban az alapkamat, illetve az infláció érdemi csökkenésére.

Ez azt is jelenti, hogy a bankok tovább fogják emelni új kölcsöneik kamatát annak érdekében, hogy a jelenlegi igen furcsa helyzet – irányadó kamatszintnél kedvezőbb lakossági hitelek – megszűnjön. Már tél elejére beköszönthet a kétszámjegyű lakáshitel-kamatok korszaka. A személyi kölcsönök esetében pedig egyáltalán nem elképzelhetetlen a 15 százalékot meghaladó kamatszint.

Jelenleg 20 millió forint lakáshitelt 20 éves futamidőre, fix kamatozás mellett 7,55 százalékos kamattól érhetünk el. Ezen kölcsön havi törlesztőrészlete a teljes futamidő alatt 163 307 forint. Ha ugyanezt a kölcsön 10 százalékos kamat mellett tudnánk felvenni, akkor a törlesztőrészlet már 193 004 forint lenne. Vagyis a kivárás ára a 20 év alatt összesen 7,1 millió forint lenne.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Fontos
Érdemes tehát a lakásvásárlást tervezőknek gyorsan lépniük, a kamatemelési ciklus vége ugyanis nem azt jelenti, hogy a hitelkamatok emelkedése is megáll az elkövetkező hetekben, hónapokban.

Az alacsony kockázatú megtakarítások kamatát is lehagyta az alapkamat

A betéti kamatok érdemi emelkedése a nagybankoknál még nem indult be. Egyedül az OTP Bank jött ki egy magasabb, 7 százalékos kamatozású, egy éves futamidejű betéti ajánlattal. A többi nagybanknál még mindig 2 százalék, vagy az alatti kamatokat látni a lekötött betéteknél.

A lakosság állampapír piac azonban érdemben átalakult:

  • Ez mondjuk nem igaz a Magyar Állampapír Pluszra, talán pont emiatt a papíron 5 év alatt elérhető 4,95 százalékos átlaghozam már messze nem tűnik olyan vonzónak, mint 2019 nyarán, vagy épp tavaly júniusban. Könnyen lehet. hogy megérné sokaknak áttenni a pénzüket egy másik befektetésbe.
  • Az inflációkövető 5 éves futamidejű Prémium Magyar Állampapír induló kamata tavaly júniusban még évi 4,55 százalék volt, a most kibocsátott 7 éves futamidejű sorozat esetében az induló éves kamatszint már 11,75 százalék.
  • Ráadásul bevezették a Diszkont Kincstárjegy aukciós hozamához kötött kamatozású, 3 éves futamidejű Bónusz Magyar Állampapírt. A konstrukció induló kamatszintje évi 11,32 százalék.
  • Az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) éves kamata is jelentősen megemelkedett: 4,25 százalékról 7,00 százalékra.

A korábbi sztár 4,95 százalékos átlaghozamával szemben jelenleg 11,75 százalékos induló kamat mellett is elérhető már lakossági állampapír. (Fontos kihangsúlyozni, hogy utóbbi egy változó kamatozású papír, ugyanakkor a magas infláció várhatóan hosszabb távon velünk marad, vagyis az inflációhoz kötött kamatozású PMÁP kamata sem fog a második kamatperiódusban érdemben csökkenni.)

Fontos
A relatív alacsony kockázatú lakossági állampapírok induló kamata is érdemben emelkedett, a változás ugyanakkor elmaradt az alapkamat-növekedéstől. Ugyanakkor az inflációhoz, illetve Diszkont Kincstárjegyhez kötött kamatozás azt mutatja, hogy számos konstrukció hozama az aktuális piaci trendeknek megfelelően fog alakulni. (A Bónusz Magyar Állampapír negyedéves kamatozású, vagyis a konstrukció kamata kifejezetten gyorsabban fog igazodni az új környezethez.)

Mindenképpen hangsúlyozni kell, hogy az állampapírok kamatát az elmúlt napokban módosították, emiatt a közeljövőben újabb változásra, kiigazításra nem lehet számítani. Az alacsony kockázatú megtakarítások közül a közeljövőben inkább a betéti kamatok emelkedésére lehet számítani, ugyanis ezek hozama jelenleg messze elmarad az alapkamattól és a hasonló befektetéseken elérhető hozamtól is.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés