8 dolog, amit tudnod kell a bankszámládról, ha hitelt vennél fel a közeljövőben

8 dolog, amit tudnod kell a bankszámládról, ha hitelt vennél fel a közeljövőben
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-02-08 Frissítve: 2023-02-09
 

Lakáshitelt, Babaváró hitelt, esetleg fedezet nélkül igényelhető személyi kölcsönt vennél fel a következő hónapokban? Akkor mindenképpen érdemes tisztában lenned néhány bankszámlával kapcsolatos tudnivalóval, ugyanis akár ezen is múlhat, hogy a bank ad-e számodra hitelt, vagy netán kikosaraz. 

Tudtad például, hogy akár az is elutasítási ok lehet, ha időnként mínuszba megy az egyenleged a hónap végén? Mint ahogy az is, ha egy szolgáltató nem tudja időben levonni a számla összegét, mert éppen nincs elegendő fedezet. Mutatjuk, hogy mire érdemes figyelned, ha hitelt vennél fel.

1. Ne legyen negatív záróegyenleg

A bankszámla záróegyenlege negatívba fordulhat például akkor, ha nincs rajta elegendő összeg a havi számlavezetési díj rendezéséhez. Ez az állapot jó esetben addig áll csak fenn, ameddig megérkezik a következő havi munkabér, vagy egyéb utalás. Ez alapján úgy gondolhatjuk, hogy egy ilyen malőr nem okozhat galibát, ám fontos tudni, hogy akár meg is hiúsíthatja a hiteligénylést. Értető, hiszen a bank a számlakivonatokat látva azt a következtetést vonhatja le, hogy nem jövünk ki a bevételeinkből, így pedig semmi garancia nincs arra, hogy a leendő hitel törlesztőit képesek leszünk stabilan kigazdálkodni.

Az egyes bankok azonban nem azonos módon állnak hozzá egy fedezethiányhoz, van amelyik azonnal elutasítja ilyenkor az igénylést, de olyan is akad, amelyik a Bankmonitor szakértőinek tapasztalatai szerint néhány ezer forintos egyszeri mínuszból még nem csinál komoly gondot. Ennek ellenére mindenképpen javallott figyelni arra, hogy a számlánkon a hónap végén is maradjon valamekkora összeg.

Hirdetés

Hirdetés

2. Lehetőleg ne legyen fedezethiány

A fedezethiány azt jelenti, hogy a szolgáltató sikertelenül próbálja meg levonni egy számla összegét, mert az adott pillanatban nem áll rendelkezésre elegendő pénz. Ennek sok esetben mindössze az az oka, hogy a levonás dátuma korábbi, mint ahogy a jövedelem a számlára érkezik, ám persze már ez is utalhat arra, hogy egyik hónapról a másikra élünk. Ha ez az oka a rendszeres fedezethiánynak, akkor érdemes módosítani az esedékesség időpontját, hogy az a jövedelem beérkezése utánra essen.

A bankok a fedezethiányt illetően sem egységesen járnak el. Van, ahol már egyetlen ilyen elutasítási ok lehet, míg máshol pár alkalom még beleférhet. A legjobb azonban az, ha hiteligénylés előtt kifejezetten figyelünk arra, hogy minden levonás időben meg tudjon történni, mégpedig legalább három hónapon keresztül, hiszen a bankok általában ekkora időszakot ellenőriznek.

3. Ne legyen online szerencsejáték vagy fizetős erotikus tartalom

A bankok kötelessége a hitelbírálat során felmérni az adós pénzügyi helyzetét és kiszűrni az olyan kockázatokat, amelyek előreláthatólag meghiúsíthatják a hitel szerződés szerinti törlesztését. A pénzügyi kiadással járó függőségek pedig mindenképpen ilyennek minősülnek, hiszen egy függő nem képes racionális döntéseket hozni, a pénzügyek terén pedig ez elengedhetetlen. Éppen ezért, ha erre utaló jeleket találnak a bekért bankszámlakivonatokon, akkor szinte biztos az elutasítás.

4. Rendszeres utalás magánszemélynek

Előfordul, hogy családtagok, barátok kisegítik egymást kisebb vagy nagyobb összeggel, amit azután részletekben fizetnek vissza. Ha azonban a bank azt látja, hogy az igénylő havi rendszerességgel egy meghatározott összeget utal másnak, akkor rákérdezhetnek és ha valóban magánkölcsön törlesztéséről van szó, akkor csökkenthetik a figyelembe vett jövedelmet. Ez tehát önmagában nem kizáró ok, ám mindenképp számolni kell vele, ha hitelfelvétel előtt állunk.

Ötlet
Hiteligénylés előtt hasznodra lehetnek kalkulátoraink: 
– Lakáshitel kalkulátor – nézd meg, mennyit kellene havonta törlesztened!
– Babaváró kalkulátor – ellenőrizd, hogy jogosultak vagytok-e a támogatásra!
– Személyi kölcsön kalkulátor – melyik bank ad most legolcsóbban fedezet nélküli hitelt?
– CSOK kalkulátor – mekkora összegre vagytok jogosultak?

5. Nem mindig szükséges 3 havi számlakivonat

A bankok alapvetően 3 havi bankszámlakivonatot kérnek és vizsgálnak meg, ám vannak kivételek, amikor kevesebbel is megelégszenek. Van például pénzintézet, amelyik munkáltatói igazolás benyújtásakor 1 vagy 2 havi számlakivonatot néz csak.

6. Külföldi jövedelemnél külföldi bankszámla kivonata kell

Előfordul, hogy valaki külföldi jövedelemmel rendelkezik, ám ezt a munkáltatója magyarországi számlára utalja, de gyakoribb természetesen, hogy ebben az esetben a számla is külföldi. Amennyiben a bank elfogadja az adott országból származó jövedelmet, akkor ilyenkor a munkáltatói igazoláson túl ugyancsak három havi számlakivonatot kérnek majd tőlünk.

7. Előfordulhat, hogy az adósnak nincs is bankszámlája

Alapesetben a hitelt igénylő adóstól elvárják a bankok, hogy legyen bankszámlája, ám előfordulhat, hogy nem rendelkezik vele. Például azért, mert a házastársa számlájára kapja a jövedelmét. Ez nem rendkívüli, hiszen sok család egyetlen bankszámlát tart fenn, amihez több bankkártya is igényelhető, így a mindennapi használatban nem jelent kompromisszumot.

Van bank, amelyik ennek ellenére ragaszkodik ahhoz, hogy az adós nevén legyen a számla, míg másoknál az is működik, ha az adóstársnak van olyan számlája, ami felett az adós rendelkezési joggal bír, valamint a jövedelme ide érkezik. Akadnak azonban pénzintézetek, amelyek kikötik, hogy az adós és az adóstárs egyaránt rendelkezzen saját számlával, ezért hitelfelvételnél erre is célszerű odafigyelni.

8. Nem azonos módon kezelik a bankok a számlán látszó jövedelmet

A bankok többnyire 3 havi számlakivonatot kérnek, az ezeken található jövedelem összege azonban nem minden esetben azonos. Előfordulhat például, hogy béremelést kaptunk, ami az legfrissebb kivonaton már látszik, de lehet egy folyósítás kevesebb is, ha mondjuk éppen táppénzen voltunk abban a hónapban. Eltérő utalások esetén a bankok nagyon különbözőképpen kalkulálnak: van, ahol a három hónap átlagát nézik, máshol a középértékkel (medián) számolnak, de olyan is van, ahol a legalacsonyabb összeget veszik alapul akkor, amikor meghatározzák a bevállalható törlesztő maximumát.

Ha a friss számlakivonaton magasabb összeg szerepelt (például béremelés miatt), akkor segíthet, ha az adott bank a munkáltatói igazolás mellé megelégszik egy havi bankszámlakivonattal, de akkor kifejezetten így kell finanszírozót keresni. Ebben a Bankmonitor független pénzügyi szakértői lehetnek a segítségedre.

Kalkulálj
Az alábbi kalkulátorral pillanatok alatt ellenőrizheted, hogy mennyit kellene fizetned az egyes bankoknál havonta, illetve éves szinten. Sőt, akár teljesen ingyenes bankszámlát is választhatsz, ahol nem csak havi díj nincs, hanem a bankkártya, az utalás, valamint a net- és mobilbank is ingyenes.
Hirdetés
Hirdetés