A 2019-es inflációs adat alapján már van olyan lakossági állampapír amelyik megveri a Szuperkötvényt

A 2019-es inflációs adat alapján már van olyan lakossági állampapír amelyik megveri a Szuperkötvényt
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-01-15
 

A 2019-es éves infláció 3,4% volt. Ha az MNB további várakozásait is bekalkuláljuk, akkor már lehet olyan inflációhoz kötött kamatozású kötvény, amely jobban teljesít a Magyar Állampapír Plusznál. Ebből a konstrukcióból 2019. november 4-e óta nem lehet vásárolni, mégis önmagában ez a tény rengeteg hasznos információval szolgálhat.

A 2019-es éves infláció 3,4% volt, ezen adaton alapul az inflációhoz kötött kamatozású Prémium Magyar Állampapír tényleges, 2021-es kamatfizetése. Az inflációhoz kötött kamatozású papírok esetében az éves kamatfizetés két részből áll: a kamatfizetés alapjául szolgáló inflációból és az ahhoz hozzáadott kamatprémiumból. Mivel 2019. novemberében – már a Magyar Állampapír Plusz bevezetése után – megváltoztatták a prémium lakossági kötvény kamatfelárát, ezért érdemes lehet a jelenleg elérhető és a régebbi konstrukció kamatát is megnézni.

Látható, hogy egy november előtt vásárolt 5 éves inflációkövető állampapír 2021-es kamata már meghaladja a Szuperállampapír 5 évre számított éves hozamát, melynek mértéke 4,95%. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a papírral ténylegesen magasabb nyereséget érhetünk el, ennek kiszámításához ugyanis szükség lenne a teljes futamidőre érvényes kamatok nagyságára.

Hirdetés

Hirdetés

Mekkora nyereséget érhetünk el a lakossági állampapírokkal?

Természetesen az elkövetkező évek áremelkedésének nagysága nem áll rendelkezésünkre, így nem tudjuk kiszámolni pontosan a prémium kötvények hozamát. Ugyanakkor jó kiindulási alap lehet az MNB inflációs várakozása, ebből kiszámolhatjuk a kötvények várható hozamát.

A 2018-as 2,8%-os áremelkedést és a 2019-es 3,4%-os átlagos drágulást már hivatalosan közzétették. A Magyar Nemzeti Bank 2020-ban 3,5%, 2021-ben 3,3%, míg 2022-ben 3% további éves inflációra számít. Ha ezekkel az értékekkel kalkulálunk, akkor bizony már van olyan lakossági kötvény, amelynek várható hozama magasabb a Szuperkötvénynél.

Ha minimálisan is a 3 éves Prémium Magyar Állampapír hozama meghaladja a magyarok kedvencén 3 év alatt realizálható nyereséget. A probléma az, hogy ezt a kötvényt, ezekkel a feltételekkel már nem lehet vásárolni 2019 november 4-ét követően. Vagyis a most vásárolható lakossági állampapírok közül továbbra is a Szuperkötvény tűnik a legkedvezőbb megoldásnak.

Bankmonitor tipp: A Szuperkötvény tűnik jelenleg továbbra is a legjobb választásnak a lakossági állampapírok közül. 2019. november előtt is ez kecsegtetett a legmagasabb hozammal, jelenleg azonban úgy tűnik, a 3 éves prémium kötvény jobb választás le volna.  Emiatt azt javasoljuk, hogy mindenki gondolkodjon el befektetési döntése előtt a várható infláció mértékéről, az azt befolyásoló tényezőkről. Emellett érdemes lehet megtakarításunkat megosztani a különböző befektetési lehetőségek között.
Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

 

Hirdetés
Hirdetés